Nieuwbouw in een oase van rust

Vakantiegevoel in de Struikbuurt

De naam geeft al een beetje een indicatie van groen, de Struikbuurt. Als ik door de Burgemeester Vening Meineszlaan rijd, dan krijg ik een vakantiegevoel. Daar worden door de “Alliantie” appartementen en huizen gebouwd. In totaal zullen er 30 appartementen  en 12 eengezinswoningen komen. De nieuwe appartementen zijn levensloopgeschikt en daarom geschikt voor ouderen en mindervaliden.

Nieuwbouw Burgemeester Vening Meineszlaan. Nieuwbouw Burgemeester Vening Meineszlaan. Bron: foto Annick Manquer, 2016

Wie was toch Sjoerd Anne Vening Meinesz (1833-1909)?

Hij was een politicus en journalist. Tien jaar lang, vanaf 1881, burgemeester in Rotterdam en van 1891 tot 1901 burgemeester van Amsterdam. In 1893 kreeg hij bij Koninklijk Besluit toestemming om de naam “Vening” aan zijn achternaam “Meinesz” toe te voegen. Vening was de achternaam van zijn moeder.

Hij was begonnen als hoofdredacteur van het Algemeen Handelsblad. Hij was ook lid van zowel de Eerste al de Tweede Kamer. In 1869 werd hij wethouder van financiën in Amsterdam, maar moest aftreden toen hij met de dochter van burgemeester Den Tex trouwde. Eén van hun kinderen is de bekende geofysicus Felix Vening Meinesz.