Osdorp

Midden jaren zeventig. Luilak in Osdorp. Middernacht.

Op het Groenpad was het druk. Teneinde dit jaar schade aan de portieken te voorkomen hadden de bewoners besloten om wacht te gaan lopen.

De nacht was verdeeld in twee "shifts". Van 11 tot 3 en de tweede ploeg van 3 tot 7. Ik moest er natuurlijk bij zijn! Een ultieme, legitieme kans om luilak 's nachts mee te maken!

De hele nacht door was onze straat een geliefde doorgang van het Osdorpplein naar "de Ban" v. v.
Voor mij als jonge jongen was het leuk om de buurmannen eens te zien als "echte cowboys"!
Zo had je de nieuwsgierige buurman. De sensatiezoeker: - Bij elke sirene of elk opstootje in de buurt ging hij er op af om te zien wat er speelde.

En de bange buurman: - Zodra zich een groep jongeren van meer dan 2 personen aandiende deed hij de sleutel van de portiekdeur al in het slot en zette hij zijn voet tussen de deur.

Op de Osdorperban was het inmiddels een af en aan van sirenes. Rond jongerencentrum KWAK, doorgaans de uitvalsbasis voor jongeren, had zich een peloton van de Mobiele Eenheid verzameld.

De jeugd had zich enigszins misdragen met als apotheose een stoeptegel door het raam van de rijdende nachtbus!
De politie "klopte aan". Er kwam geen reactie. Na een tweede en derde poging verschaftte de politie zich d.m.v. een gepantserd voertuig toegang tot het gebouw.

Ik stond erbij. Aan de goede kant weliswaar. Ik was er getuige van dat JC KWAK werd schoongeveegd! Wanorde!
Een kleine honderd meter van de plek des onheils vandaan stond mijn vader met de andere bewoners te posten. Orde!
Ik meldde mij korte tijd later weer bij de nachtploeg en bracht verslag uit van de ontwikkelingen rond JC KWAK. Spannend. Ik probeerde achteloos over te komen.

Rust zoals de rust die mijn vader uitstraalde. Hij had immers wel wat ervaring als politieagent!
Ook dit jaar ging luilak voorbij. Naarmate de dag ontwaakte werd het rustiger. Het geluid van sirenes werd vervangen door het geluid van lege conservenblikjes achter de fietsen van de kinderen. "LUILAK"!

De bewoners hadden in tegenstelling tot eerdere afspraken besloten om iets vroeger de slaapplaatsen op te zoeken.
Rond halfzeven was de rust wedergekeerd. Tevreden lagen de bewoners in bed. De deurbel afgezet?
Ook de vandalen lagen inmiddels weer in bed. Thuis of achter de tralies. Allemaal?
Op het bruggetje kwam nog een groepje jongeren aan lopen. Wat droegen ze bij zich? Een toeter? Een ratel? Conservenblikjes?

Nee, een steen!

Pieter van der Burg

Hee Hilbert, volgens mij stond je broer, Arnold er ook bij.
Aan de andere kant weliswaar.

Mooie tijd man.

franswiedijk

Wat een tijd

hai sylvester,
ja johan is zeker mijn broer,jij ging ook meer met johan om.
Ik heb een hoop mee gemaakt daar,echt geweldig,weet je nog dat we met al die buur meisjes het park in gingen,de honden uitlaten.dat park is er ook al niet meer,nee kom er nog dagelijks,vooral in de zomer,maar er is een hoop verandert.Het ronde huisje,ja mooi he,,ff patat halen bij ome arie,ag ja we worden oud.

sylvester

sylvester doek

he frans wiedyk is jou broer niet johan wiedijk ,tja heb in die jaren daar ook gewoond,kwak ja maar ik herrinder mijn de zo lekkere ijsjes van banketbakker van elst ,en de brug bij hoekenes waar we van die brug de sloot in sprongen om heerlijk te zwemmen en dan bij een rond klein gebouw op die brug patat eten heerlijk leuke tyd daar gehad

Site Administrator

Ja, jJa leuk verhaal weer en wat kan ik het me goed herinneren allemaal. Ja, kan ook niet anders hè, als je een van die velen was die KWAK werd uitgeslagen. Ach, zo maak je nog eens wat mee toch?? Maar ik zal je zeggen, leuk was het wel toen die tijd en dat komt nooit meer TERUG.