Osdorp

Midden jaren zeventig. Luilak in Osdorp. Middernacht.

Op het Groenpad was het druk. Teneinde dit jaar schade aan de portieken te voorkomen hadden de bewoners besloten om wacht te gaan lopen.

De nacht was verdeeld in twee "shifts". Van 11 tot 3 en de tweede ploeg van 3 tot 7. Ik moest er natuurlijk bij zijn! Een ultieme, legitieme kans om luilak 's nachts mee te maken!

De hele nacht door was onze straat een geliefde doorgang van het Osdorpplein naar "de Ban" v. v.
Voor mij als jonge jongen was het leuk om de buurmannen eens te zien als "echte cowboys"!
Zo had je de nieuwsgierige buurman. De sensatiezoeker: - Bij elke sirene of elk opstootje in de buurt ging hij er op af om te zien wat er speelde.

En de bange buurman: - Zodra zich een groep jongeren van meer dan 2 personen aandiende deed hij de sleutel van de portiekdeur al in het slot en zette hij zijn voet tussen de deur.

Op de Osdorperban was het inmiddels een af en aan van sirenes. Rond jongerencentrum KWAK, doorgaans de uitvalsbasis voor jongeren, had zich een peloton van de Mobiele Eenheid verzameld.

De jeugd had zich enigszins misdragen met als apotheose een stoeptegel door het raam van de rijdende nachtbus!
De politie "klopte aan". Er kwam geen reactie. Na een tweede en derde poging verschaftte de politie zich d.m.v. een gepantserd voertuig toegang tot het gebouw.

Ik stond erbij. Aan de goede kant weliswaar. Ik was er getuige van dat JC KWAK werd schoongeveegd! Wanorde!
Een kleine honderd meter van de plek des onheils vandaan stond mijn vader met de andere bewoners te posten. Orde!
Ik meldde mij korte tijd later weer bij de nachtploeg en bracht verslag uit van de ontwikkelingen rond JC KWAK. Spannend. Ik probeerde achteloos over te komen.

Rust zoals de rust die mijn vader uitstraalde. Hij had immers wel wat ervaring als politieagent!
Ook dit jaar ging luilak voorbij. Naarmate de dag ontwaakte werd het rustiger. Het geluid van sirenes werd vervangen door het geluid van lege conservenblikjes achter de fietsen van de kinderen. "LUILAK"!

De bewoners hadden in tegenstelling tot eerdere afspraken besloten om iets vroeger de slaapplaatsen op te zoeken.
Rond halfzeven was de rust wedergekeerd. Tevreden lagen de bewoners in bed. De deurbel afgezet?
Ook de vandalen lagen inmiddels weer in bed. Thuis of achter de tralies. Allemaal?
Op het bruggetje kwam nog een groepje jongeren aan lopen. Wat droegen ze bij zich? Een toeter? Een ratel? Conservenblikjes?

Nee, een steen!

piet sinkeldam

groeten van piet.

aan alle kwakleden en de bangasten, hoe gaat het met
iedereen de groeten van piet sinkeldam.

dirk verweij

de uitweg

elke zaterdag was er soos waar we regelmatig kwamen Rob nieuwehuizen ,de poldermans ,gerald en zijn zus saskia lijnzaad,paul burger die later is getrouwd met jannie,een van de zusters uit het andreas ziekenhuis,arjan zweedijk, august sapthu,hans faber,je broer okko,dirk sijmonsbergen,en velen anderen.
Dirk Verweij, 23 july 2009

dirk verweij

de soos de uitweg

hallo nol
iedere zaterdag avond soos met lijnzaat,bobbeldijk,hans sijs
en altijd de zusters uit het andreasziekenhuis de muziek was altijd
een goede keus
Dirk verweij

piet

groeten van piet

aan iedereen van de osdorperban boys

bezoekers van jckwak en "de overkant"

Piet sinkeldam

groetjes van piet

de groeten aan iedereen van j. c . Kwak en aan de vroegere
Osdorperbanboys en uiteraard omgeving "overkant".
Piet sinkeldam 28 mei 2009

Bezoeker

Namen

Wim Ruysenberg
Frans Wiedijk
Hans Faber
Michel Schoen(tje)
Gino de Vries
Ruud de Vries
Karel Slaaf
Piet Sinkeldam
Peter Wantsink
Robbie Wantsink
Dirk Slemmer
Gerrie de Roo
Peter Valk
Michel Florie
Paul Burger
Frans Kortbeek
Willem Suikerbuik
Ruud Meulmeester
de Lillypaly's
Henk Pruimes
Hein Brand
John Robert

Bezoeker

van Vliet en andere snackbars

De herinneringen van Rob en Arnold brachten mij weer even terug in de tijd. Ten eerste schiet mij een verjaardagsfeestje te binnen van Arnold. Er belden 's middags na schooltijd een aantal vrienden en vriendinnen aan. Eén daarvan was Saskia van Vliet. Ze had ook een vriendin bij zich maar daar weet ik de naam niet meer van.
Ten tweede herinner ik mij de zwerftochten van mijn vriend (broer van Rob) Hans Niewenhuis en ik langs de vele snackbars die Osdorp in de jaren 60 rijk waren. Ondanks dat we bij onze moeders een stevige warme maaltijd naar binnen hadden gewerkt, konden we niet wachten totdat we de gefrituurde zaken weer naar binnen konden werken. In die periode werd kolenhandel van Vliet omgetoverd tot snackbar van Vliet. Mevrouw van Vliet - altijd met een glimlach - in de winkel achter de toonbank en meneer van Vliet in de ruimte er achter, waar hij de hamburgers, sate, e.d. stond te bakken. Aan de andere kant op het Tussenmeer / Osdorpplein werd de nieuwbouw opgeleverd waarin ondermeer JAZO, Willy Alberti en Dirk v/d Broek zich vestigden. Tot onze vreugde opende Dirk daar ook een snackbar. Dit was volgens mij de 5e of de 6e in onze buurt maar dat hinderde niet want Dirk verkocht friet voor 40 cent per portie. Dit was een dubbeltje goedkoper dan de meeste andere snackbars in de buurt. Dus Hans en ik liepen vanaf die tijd richting Dirk i.p.v. van Vliet. Uiteindelijk werd de prijs verhoogd en stonden de snacbars weer op één lijn. Ik herinner mij ook dat Hans eens ergens aanzat bij van Vliet. Hij draaide iets open of deed iets in de etalage, ik weet het niet precies meer. Mevrouw van Vliet zei er alleen iets van maar meneer van Vliet hoorde het en kwam er al aanlopen (met zijn grote handen) en pakte Hans met zijn kolenschoppen vast en zette hem zonder commentaar buiten de deur. We waren natuurlijk enigszins verbaasd hierover.
Ook zagen Hans en ik regelmatig twee jongens (met een bril op) die hun lege frietzakjes, waarin nog een klodder mayonaise zat, aan de ruiten smeerde van Willy Alberti's platenzaak. Ze hadden een keertje mot met Willy gehad volgens hun zeggen. Zo maakten wij wat mee in die tijd.

Bezoeker

Jaap Stam

Ik lijk dan wel op Japie Stam,maar heet nog altijd: Rob Niewenhuis.

Bezoeker

Jaap Stam

Vergeet niet je naam achter te laten. Anders weet Saskia je niet te vinden.

Bezoeker

Kwak

En Adrie Verhagen en Wim ? (zelfmoord gepleegd) die met een mitrailleur bovenin de zaal zaten. Hele geshufflde tent dat Kwak maar ook wel leuk met goeie bandjes.

Bezoeker

Hoi Arnold

Toen hadden we nog lang haar.
Nu lijk ik op Jaap Stam.

Ach,we deden er alles aan.
Om onze ouders te terroriseren.
Wishbone Ash,Uriah Heep,Emerson Lake and Palmer,Rory Gallagher,Led Zeppelin.
Keuze zat,om je moeder gek te krijgen.
En als dat niet lukte,gingen we tegen de garagedeur voetballen,dat vond jouw moeder zo fijn.

Dat gedoe bij Kwak was voornamelijk het gevolg van verveling.
Jeugdige overmoed.
Het in de fik steken van het houten clubhuisje naast de Opgang,vond ik minder.
Terwijl iedereen luidkeels meezong met de Ohio Players : "Fire".
Ons clubhuis naar de tief.

Oh ja.
Snackbar van Vliet.
Voor de dagelijkse vette hap.
Toen ik eens niet inging op de avances van Saskia,mocht ik er niet meer in.
Vrouwen he.

Arnold Steensma

Molotovcocktail

Hallo Rob,
Dat was een hele leuke tijd.
Jij weet alle namen nog he?
Weet je nog, s`avonds na het eten meteen naar snackbar van vliet een patatje pinda halen en afwachten tot er weer iets ging gebeuren. 1 moment zal ik nooit vergeten: Op een moment hadden zich ongeveer 25 jongens voor van vliet verzameld waar rustig werdt afgewacht op de komst van de KB Kinkerbuurt. De politie reed af en aan, tot ik ineens vanuit de groep iets brandend door de lucht richting de politie wagen zag vliegen. Wat een steekvlam naast die politie wagen zeg.
Opeens iedereen weg. Een gedeelte door het poortje naar de Malleweg ( nu nieuwe laan )
Ik denk dat iedereen wel iets braver is geworden in de loop der jaren. O ja, in al die jaren erna heb ik heel vaak de live LP van Wishebone Ash in mijn gedachten gehad. Wat hebben wij deze LP grijs gedraaid.

Rob Niewenhuis

Ouwe knarren

Dat zij we nu.

Hilbert (Pibbe),zijn broers Arnold en Okko,en zijn zus Petra waren mijn buren.
Met Arnold heb ik hoop lol gehad.

Wimpie Ruysenberg,Hansie Faber,Gino en Ruud de Vries,Karel Slaaf,Piet Sinkeldam,Peter en Robbie Wantsink,Dirk Slemmer,Gerrie de Roo,Peter Valk,Michel Florie,Paul Burger,Frans Kortbeek,Willem Suikerbuik,Ruud Meulmeester,de Lillypaly's,Henkie Pruimes zijn namen die mij te binnen schieten

Sommigen zijn niet eens een ouwe knar geworden,helaas.

Bezoeker

Opluchting

Opluchting of niet,het was voor ons osdorpers de mooiste tijd.

De reunie was dus ook een echt succes,veel bekende en alles wat er toen bij hoorde,

We hebben onze gedachten goed terug laten dwalen,nee ik had het niet willen missen,wat hebben we gelachen.

Nu maar zien of we elkaar nog blijven zien,het zal toch wel?

Groetjes iedereen hier
Frans Wiedijk

Irene Hemelaar

opluchting!

Asocialen waren het, het schorem dat de Kwak bezocht. Zo kreeg ik het in elk geval mee, als peuter en kleuter. Op de bewuste datum van dit topic was ik 5 jaar oud.

Mijn slaapkamer aan de kant van de OsdorperBan. Regelmatig uit mijn slaap gehouden door het gelal, geschreeuw en vandalisme van de Kwak-bezoekers.

En de volgende dag, héél spannend: tussen de hondedrollen op het grasveldje voor de KWAK lege bierflesjes zoeken en het statiegeld weer bij de SPAR uitgeven aan snoep.

Mooie gedachte dat deze 'jongeren' nu 'ouweren' zijn. Met een warm gevoel voor hun jeugdhonk. Over een week zelfs een reünie.

Bezoeker

Frans, ken je Roberto niet? Broertje van Frits. Zaten bij mij op de Kraemerschool.

Zie je gab!

Bezoeker

Waar vind ik meer informatie over die reunie?

He Willem! Weer een bekende naam die ik tegen kom. Wie organiseert die reunie?

Ciao

Bezoeker

reunie 31-05-2008

hoi Frans, die luilaknacht staat na al die jaren bij mij nog vers in mijn geheugen gegrift.
kwak is nog nooit zo snel leeg geweest, ik had meer haren in mijn hand dan op mijn hoofd. en wat die reunie bedreft die gaat door, we verwachten een grote opkomst

Frans Wiedijk

pokertje johan

Hai Roberto Soest,

Jou naam zegt mij eerlijk gezegt niets,maar gezien jij menig kaartje hebt gelegd met mijn broer johan en jij zegt een oud collega van hem te zijn geweest zal ik hem daar eens op aanspreken,kijken wat hij nog weet.

Iniedergeval was de tijd in Osdorp super en hoop dan ook dat de reünie op 31 mei 2008 doorgaat zodat oud bewoners lekker kunnen kletsen over hun goede ouwe tijd.

Frans Wiedijk

Bezoeker

pokertje johan

he wat een leuke tijd was dat in osdorp ik heet roberto en woonde op de notweg veel luilak geweld gezien en gedaan.Speciale groet voor mijn oud collega johan wiedijk waar ik menig kaartje mee heb gelegd.ps ik woon nu in noorwegen