Wistjedatje (15)

Waar bevindt zich dit ‘standbeeld’ wat geen staand beeld is?

Een stille getuige van een werkzaam verleden Foto: Jan Wiebenga Foto: Jan Wiebenga, juni 2010

Beste bezoeker,

Dit is de laatste opgave in de rubriek ‘wistjedatjes’ van het Geheugen van West. Na vijftien keer gaan we op zoek naar iets anders om uw geheugen en speurzin te prikkelen.

Het is de bedoeling dat u de plaats raadt waar de foto genomen is en - liefst nog - dat u er ook iets over kunt vertellen.De objecten bevinden zich altijd in Nieuw- of Oud-West. En u krijgt één aanwijzing. Een week later volgt dan de oplossing en een nieuw 'wistjedatje'.

Het onderwerp van deze opgave is opnieuw 'beeldende kunst'. Ergens in een plantsoen in Amsterdam-West op de hoek van een straat en een laan.
Aanwijzing: deze 'stille figuur' kijkt uit op een locatie waar velen naar bewegende beelden keken. En om het makkelijk te maken: 'groente en fruit passeerde en passeert nog steeds deze plek'.

Stuur uw reactie met de straatnamen naar de redactie, klik hier om de e-mail te versturen. (Dus niet verklappen in een reactie onder deze puzzel.)
En ... onder de inzenders van een oplossing wordt een kwartetspel van Nieuw-West verloot. Klik hier om de prijs te bekijken.

De oplossing van Wistjedatje 14: de foto is genomen op de Hoofdweg; aan de westkant tussen de Corantijnstraat en de Arubastraat.
Zie ook het verhaal 'Soeppot aan de Hoofdweg' verteld door de heer W.A. Leeners en geschreven door Joke Hilverda.

Er waren deze keer weer heel weinig inzenders en niemand met de oplossing. Toch te moeilijk? Deze week de laatste kans op die leuke prijs. En - Piet V. - de aanhouder wint!

Wistjedatje 14: beelden aan de Hoofdweg wie, wat, wanneer, waar Foto: Jan van Zijp, 2008

Wistjedatje 14: beelden aan de Hoofdweg wie, wat, wanneer, waar Foto: Jan van Zijp, 2008 Door: Jan van Zijp

bert klop

dierenbeul

Hoi Ron, Jouw reaktie had van mij kunnen zijn. In diezelfde periode speelde ook ik daar en die aantrekkingskracht van die glimmende bronzen man met ontbloot bovenlijf herken ik. Overigens zonder homogevoelens, laat dat duidelijk zijn. Ik weet dat het personeel an die vuilnisschuiten wel eens omkoopbaar was als mn vader spullen wilde dumpen, die niet daar gedumpt mochten worden. Er verdween wel eens een tientje in een broekzak om een oogje dicht te knijpen.
Jaren later, ik woonde al op mezelf, beging ik in dat plantsoentje de meest verschikkelijke daad in mn leven. Ik dumpte er een kat, die me gillend gek maakte door vrijwel dagelijks mn beddegoed onder te pissen. Door wroeging overvallen bracht ik vervolgens dagelijks schaaltjes biefstuk tot een voorbijfietsende collega me daar zag en keihard DIERENBEUL riep.

Ron de Wit

Het beeld

Dit beeld had een duistere aantrekkingskracht op ons jochies van ongeveer 6 t/m 10 jarige, komende / spelende uit de buurt van de Bestevaerstraat.
Ik praat nu over de periode 1965 / 1971.
We klommen erop (dit was nog niet eens zo makkelijk) … waarom?, geen idee. Het beeld had een bepaalde aantrekkingskracht.
De plek waar wij vaak ook verstoppertje speelde grensde aan (met een trappetje naar beneden) aan het water waar stinkende vuilnis-ophaalboten lagen.
Ook dit was in feite spannend , vooral als er weer zo’n veegkarretje werd geleegd.
Ik moest dan ook grijnzen toen ik bij de rubriek “Wistjedatje” nr. 15 het beeld zag staan.