Paardenopvang Osdorp moet verdwijnen

Auteur: Tamara

Een stukje geschiedenis dreigt zo te verdwijnen. Een 'open brief' aan het stadsdeel Nieuw-West.

Billy en Ory in het opvangcentrum. Op de achtergrond Halfweg met de karakteristieke toren van de Katholieke kerk die ook al op de nominatie staat om gesloopt te worden. wie, wat, wanneer, waar Foto: bron www.paardenopvangamsterdam.nl

Ondanks - of dankzij - dat de stadsdelen samen zijn gegaan is er beslist dat Paardenopvangcentrum Amsterdam gelegen in Osdorp moet verdwijnen. Hier worden verwaarloosde, zieke of door het baasje verstoten dieren opgevangen. Met bijdragen van donateurs en met eigen bijdragen van de medewerkers/vrijwilligers wordt de boel draaiende gehouden.

Doordat de locatie wordt afgestaan aan de Tuinen van West moet deze Paardenopvang verdwijnen. Hoewel de gesprekken met stadsdeel Osdorp hierover de goede kant opgingen, heeft men - onder het nieuwe bewind van Stadsdeel Nieuw-West - te horen gekregen dat sluiting de enige optie is. Dat wil zeggen dat er 27 dieren naar het slachthuis moeten.

Het advies aan de mensen van het paardenopvangcentrum is om naar het ondernemershuis Osdorp te gaan voor een bedrijfsplan. Maar de manier van denken van een vrijwilliger is niet zakelijk en economisch, het grootste belang is de liefde voor het paard en die een tweede kans gunnen. En bij het ondernemershuis is de insteek 'eerst een half jaar aanzien - zonder aquisitie te doen - of het plan rendabel is. (Alleen maar een zakelijke benadering dus, zonder gevoel.) Heeft men deze eisen ook gesteld aan de kinderboerderijen die hier in de stad allemaal op subsidie draaien?

Juist een opvangcentrum voor paarden past prima in het idee van de Tuinen van West en het stadsdeel Nieuw-West zou er zelf daarom van alles aan moeten doen om deze paardenopvang in ons stadsdeel te houden. Vroeger zag je heel veel paarden in Osdorp. Er werd flink paardgereden, vooral bij de oude molen, en dat ging dan zo de Akerweg - noord en zuid - op, ook over de Pieter Callandlaan en vlak voor de flats langs, daar kwamen ze stapvoets voorbij, en aan de overkant op het gras in draf of gallop.

Een paardenopvangcentrum is dus een soort monument van vroeger tijden van met name Osdorp in de jaren 70. Een stukje geschiedenis - waar nu even de schouders over wordt opgehaald - dreigt zomaar weggegooid te worden.

U - bestuurders - moet zich even herinneren dat de genoemde stadsdelen - met name Slotermeer en Osdorp - een enorm groot hart voor natuur en dieren hadden, door hun hele geschiedenis van 60 jaren heen. Maar helaas is Osdorp de weg hierin al een flink aantal jaren kwijt. Het is aan Stadsdeel Nieuw-West om dit te corrigeren.
Daarom stadsdeelbestuurders; zoek naar een plek waar u een goedlopende paardenopvang kunt plaatsen, en hou op met gezeur over papiertjes, ze hebben zich de afgelopen vijf jaar in de praktijk al bewezen.

Tamara (achternaam en adres bekend bij de redactie.)

Wilt u meer weten of het opvangcentrum steunen? Klik hier om naar de website van Paardenopvang Amsterdam te gaan.