Stappen in Bergen

"Hij kwam aangestormd met zijn rechterhand in de linker binnenzak van zijn jasje."

Osdorp

Ik schrijf eind jaren 70, Amsterdam-Osdorp. De periode van KWAK en Ban 80 (Hans de Breij). Als op afspraak kwamen de gasten bijeen in het kroegie op de Ban. Iets wat tegenwoordig "voordrinken" heet, werd destijds ook al gedaan hoor! Even een biertje pakken en dan ieder voor zich naar Bergen.

Buurthuis Kwakin 2011. Op de achtergrond (het groene gebouw) het nieuwe dierenasiel aan de Ookmeerweg Foto: Google maps, streetview

Ik bezat toen nog geen rijbewijs. Meerijden was het credo. Soms met Ruud Schilp (Stylistics) of met Ellen van Toor. In de mini. Tjonge, het maakte ons niet uit hoe je er kwam, als je er maar kwam. In het Centrum van Bergen waren 2 gelegenheden: CO-CO en Palermo. De boerenmeisjes zaten te wachten op 'wat het weekend nu weer zou brengen'. Nou, volgens mij wisten zij het wel hoor. Auto's vol met hitsige Amsterdammers.

CO-CO
Deze tent zat ergens in een kelder. Midden in het centrum. Rob was daar de portier. Grote snor. Aardige gozer. Voor mijn gevoel zou CO-CO zonder onze aanwezigheid failliet gaan. Maar gevoel bedriegt soms… Enfin, het was altijd dikke pret daar. Ik herinner mij 'lange Tommie'. Een mooie Amsterdamse jongen die uiteindelijk het hart van een heel prettig uitziend 'boerenmeisje' won. Onder luid gejuich en geapplaudisseer (hoe kinderachtig kan het) werd zij midden op de dansvloer oraal genomen. Eigenlijk kan ik mij weinig echte details herinneren. Was er geen diepgang dan? Was ik te ver heen? Het 'overall' gevoel was echter gaaf. Gewoon lekker.

Toch is er een avond die ik als stille jongen nooit vergeet. De uitbater van CO-CO (Martin?) had een meisje. In mijn ogen een bloedmooi blond meisje. Een beetje een kakkertje herinner ik mij. Bontjasje over de schouders. De weg naar buiten kan ik mij niet meer voor de geest halen. De weg bij haar naar binnen nog wel. Tjonge-jonge, stond ik daar ergens buiten met mijn poffertjesporem het meisje van 'de baas' te zoenen. Verdere details vertel ik niet want die waren er ook niet. Ik pakte mijn moment daar en deed wat er op dat moment van een Amsterdamse jongen werd verwacht. Meedoen!

Palermo
In Palermo liep het een ander moment een keer uit de hand. Tenminste voor mijn gevoel. Er was een opstootje of de jongens waren weer eens goed vervelend. Dit duurde voort totdat de eigenaar van het perceel er genoeg van had. Een klein mannetje. Breed en een donker uiterlijk. Hij kwam aangestormd met zijn rechterhand in de linker binnenzak van zijn jasje. Er leek geen twijfel te bestaan of hij zou een wapen trekken. Op dat moment wierp Peter V. zich voor de man en trok zijn jas open. Peter wees op de plaats waar zijn hart ergens zit en zei: "Schiet maar! Schiet maar!" Onder luid gelach draaide het mannetje zich om en droop af. Ik was stomverbaasd en dacht: "Goh, wat stoer is die Peter toch". Later zie je dat anders ...

Gepubliceerd: 8 november 2010

p v

Bergen super tijd

Ja dat zou ik nu ook niet meer doen maar toen was ik jong en eigenwijs het maakte me toen allemaal geen zak uit als je maar gein had haha was altijd top in bergen helemaal in dat hotel met die blinde maakte kabaal kwam hij binnen waren we doodstil kon hij ons niet vinden maar ja nu zijn wij ouder en hopelijk wijzer hoop ik voor allemaal jammer zijn er een hoop van ons niet meer in leven zo gaat dat helaas waren drugs hun de baas jammer hoor grtn P .V

Bezoeker

Bergen

Wij kwamen midden jaren 70 af en toe in de Taveerne. Een studentikoos tentje
in het dorp. Wat ik me er van herinner houten vloer met zand erop. Goeie muziek. Weinig meiden, dus verder een suffe tent. Nooit erg druk.

Sjef

Nu

Grappig verhaal, ik woon al geruime tijd in Alkmaar, en ik kan je vertellen dat tegenwoordig de COCO en de Palermo niet meer bestaan. De palermo is ongeveer 5 jaar terug gesloten, dus heeft het nog vrij lang volgehouden.

Tevens is bergen helaas geen hippe plek meer om uit te gaan, in de weekenden zijn de kroegjes zo goed als leeg.