Woordlichtkastjes (vervolg)

Verteller: Marianne Klazen

Marianne Klazen heeft nu het woord ‘liefde’ in een woordlichtkastje op de vensterbank.

Stralende liefde wie, wat, wanneer, waar Foto: Angar Veerkamp, februari 2010

Stralende liefde wie, wat, wanneer, waar Foto: Angar Veerkamp, februari 2010 Door: Jan van Zijp

Er is over nagedacht

Marianne en haar man Sjaak zijn hier zo’n drie jaar geleden komen wonen. Na 23 jaar een LAT-relatie te hebben gehad zijn ze als echtpaar naar De Aker verhuisd. Marianne viel voor de mooi aangelegde wijk. “De opzet is ruim en er is over nagedacht, daar hou ik van.” In de gekromde lijn, die gevormd wordt door de gevels van de woningen aan de Eurokade, vonden ze hun woning.

Van Zuid naar West

Het was wel wennen in het begin, vertelt Marianne. Het buurtje in Oud-Zuid waar ze vandaan komt was heel rustig en vooral ook heel “wit”. De mensen waren erg op zichzelf. In de Aker hoopte Marianne wat meer levendigheid aan te treffen. Het grote plein voor de winkels op Dukaat zou een goede ontmoetingsplaats kunnen zijn voor buurtbewoners en Marianne had wel zin om daar actief aan deel te nemen.

Overal hetzelfde

Maar na verloop van tijd bleek het hier niet veel anders dan in haar oude buurt. De multiculturele samenstelling van de bewoners in de buurt had geen bruisende contacten opgeleverd. Het contact met de buren bleef beperkt; was hier misschien door de cultuurverschillen nog wel minder dan in haar oude buurt. De teleurstelling en de vereiste aanpassing aan andere culturele gedragingen en gewoontes brachten negatieve gevoelens.

Kan ik er wat aan doen?

Gedrag van anderen is niet zo makkelijk te veranderen. Je eigen instelling wel. Toen Marianne eind 2009 het jaar overzag realiseerde ze zich dat ze niet wilde kiezen voor negativiteit. Ze nam zich voor om de zaken positief te benaderen en zo kwam bijna als vanzelf haar thema voor 2010 bovendrijven: liefde.

En toen was er liefde

Het lijkt wel of het woord Marianne heeft gekozen. Volgens Marianne helpt het om de medemens, te beginnen bij jezelf, met liefde te bekijken. En als je die weg eenmaal bent ingeslagen komen er zo veel leuke dingen op je pad.

Meer woonplezier

Het motto van BuurtWeb De Aker is ‘woorden verspreiden, ideeën verzamelen’. Marianne onderzoekt de mogelijkheid om met behulp van een aantal buurtgenoten gedichten in verschillende talen en vertaald in het Nederlands een plaatsje te geven in de buurt. Als zo’n project slaagt verhoogt het voor veel mensen in De Aker het woonplezier.
Kunt u er wat aan doen?

Klik hier en lees hier alle verhalen van Angar.

Marianne en haar man Sjaak ontvangen het koffertje met daarin de uitleg bij het woordkunstproject wie, wat, wanneer, waar Foto: Angar Veerkamp, februari 2010 Door: Jan van Zijp

dirkse

Ik wens ons toe
dat de liefde het steeds weer mag winnen
van onze angst.

Zo af en toe kan zo'n bordje als wegwijzer
of reminder zeker behulpzaam zijn.

monique

waarnemen

De beelden die wij zien worden verwerkt in ons hoofd.Ze worden gelabeld al naar gelang onze stemming.
Zijn we nieuwsgierig naar andere culturen als we op vakantie gaan,in onze wijk wekken ze bevreemding.
Gaan we emigreren naar een ander land dan zijn we nationalistischer of geloviger dan we geweest zouden zijn als we thuis gebleven waren.We kijken met heimwee,wat achter ons ligt lijkt mooier.
Kijken met liefde is op een ander niveau kijken.Liefde is bij alle culturen bekend en geeft in alle culturen een positief gevoel.
Ik wens Marianne en Sjaak toe dat de liefde vanuit hun huis de weg vind in hun wijk.