'Het wordt hier mooier'

Geuzenveld-Slotermeer

Het zijn barre tijden voor de winkeliers aan de Burgemeester van Leeuwenlaan. De buurt verandert: woningen worden gesloopt, vaste klanten verhuizen. Maar moedig houden zij stand, want hun winkel moet door en de situatie is tijdelijk.

Trotse Anissa voor haar tweede zaak Foto: Shirley Brandeis, juli 2009

Herkenbaar vakwerk

Twee kapperszaken, twee kinderen. Dat was makkelijk. Zaak nummer één in Bos en Lommer werd vijf jaar geleden naar de nu bijna zesjarige zoon Badr genoemd. Met de komst van de zaak in Slotermeer, kreeg ook de vierjarige dochter Jihane haar naam op een winkelraam. 'Mijn eigen naam erop vond ik maar niks, hoor' zegt Anissa, eigenaar en kapster in hart en nieren. Alhoewel. Politie-agent, daar lag haar hart als jong meisje. Het werd – tijdens haar werk als bejaardenverzorgster – uiteindelijk een kappersopleiding. 'Ik was al jong bezig met knippen, kappen en opmaken. En ook de ouderen tijdens mijn werk verzorgde ik graag.' Lachend: 'Mijn collega´s konden aan de kapsels en nagels van de bewoners zien dat ik was geweest!'

Mooier

Anderhalf jaar geleden keek ze rond op de Burgemeester van Leeuwenlaan. Er stond een pand, voorheen ook van een kapper, leeg. De buurt beviel. Anissa: 'Dat de buurt enorm op de schop ging, zag ik meteen. Het wordt hier dus mooier. Dat zie ik al in de tijd dat ik hier zit. De betere tijden van vroeger ken ik alleen van horen zeggen. Ik weet dus niet beter dan dit.' Zelf trok ze er hard aan om naamsbekendheid te krijgen. Folders werden verspreid, de zaak flink opgeknapt en een mooie, internationale naam op het winkelraam gezet. Inmiddels kennen veel mannen en vrouwen de weg naar Jihane, voor wassen, knippen, opsteken, hair extensions, epileren (met touw), harsen, scheren, spoelen, verven, acryl- of gelnagels, make- up en nailart. Om maar een paar dingen op te noemen.

Weer een supermarkt!

Het wordt mooier aan de Van Leeuwenlaan, dat weet ze zeker. Wat meer bankjes op straat en een mooie rotonde met bloemen in plaats van de huidige kruising aan de Roëllstraat zou ze prettig vinden. 'En de supermarkt moet terug. Dat zegt iedereen hier.'

Jihane Kapsalon, Burgemeester Van Leeuwenlaan 49, Amsterdam. Tel. 020 613 49 17.