Pas op 'Vallende kokosnoten'

Geuzenveld

Bewoners en bezoekers van buurt 9 worden voortaan gewaarschuwd voor poezen, voor hondenpoep en vallende kokosnoten. Leerlingen van 't Koggeschip hebben deze verkeersborden samen met artKitchen-kunstenaar Moritz Ebinger gemaakt. Vorige week woensdag 11 februari werden de unieke borden opgehangen rondom de school.

Wat betekent dit verkeersbord? Foto: Shirley Brandeis, 11 februari 2009

"Ik heb de kinderen aangemoedigd om hun fantasie en wensen los te laten op hún verkeersbord," vertelt kunstenaar Ebinger. "Daarna mochten ze hun eigen verkeersbord gaan schetsen en uiteindelijk schilderen." Gebodsborden, verbodsborden en waarschuwingsborden werden het. Het verschil hiertussen leerden ze tijdens een les van de politie. En dat heeft samen met de kunstenaarslessen een fraaie serie vreemde, maar unieke borden opgeleverd. Want of je in buurt 9 nou echt moet uitkijken voor vallende kokosnoten? Ach, altijd handig om op je hoede te zijn.

Speldjes

Voor de kinderen was er woensdag nog een verrassing. Allemaal kregen ze een setje buttons met de verkeersborden erop. Omdat ieder setje weer anders was, werd er – als waren het voetbalplaatjes van de supermarkt – druk onderhandeld tussen de leerlingen. "Deze speldjes zijn exclusief, hoor," sprak Ebinger zijn kleine kunstenaars toe. Dounia (10) was inmiddels op zoek naar de verkeersbordspeldjes van háar ontwerp. Een pas-op-poep-bord heeft zij gemaakt, inclusief dichtgeknepen neus en een pijl om de aandacht op de poep en de stank te vestigen. Gulperi (9) had zich bij haar ontwerp op een andere buurtkwestie gestort en heeft op haar borden duidelijk gemaakt dat kinderen moeten oppassen voor auto's (en andersom).

Knelpunten

En dat past goed binnen het Octopusplan, waar dit verkeersbordenproject onder valt. Het Octopusplan is een landelijk plan om de verkeersveiligheid voor kinderen te vergroten. Scholen die zich met dit plan bezig houden, waaronder dus 't Koggeschip, zorgen in diverse stappen dat het rondom hun school en in de buurt veiliger wordt. Hierbij wordt in samenwerking met ouders, leerlingen en bewoners onder andere de weg tussen huis en school bekeken op onveilige punten. Ook worden er bijeenkomsten georganiseerd en worden er uiteindelijk concrete maatregelen genomen om dit te verbeteren. Op 't Koggeschip heeft men inmiddels alle knelpunten in kaart gebracht. De vallende kokosnoten zijn daarbij niet genoemd.

Over de voortgang van het Octopusplan kunt u lezen op www.tkoggeschip.nl. Zie voor meer informatie www.octopusplan.nl.