Molenaar en rioolzuiveraar

Verteller: Piet Hoogendoorn
Amsterdam Nieuw West

Piet Hoogendoorn vertelt met warmte over zijn leven op het terrein van de rioolwaterzuivering Amsterdam-West.

Bouw van de tweede fase rioolwaterzuivering West (1929) met op de achtergrond de molen. Foto: ontleend aan 'Andere tijden, ander afvalwater', een uitgave uit 1993 van de Dienst Riolering en Waterhuishouding Amsterdam (RWA)

Oostoever 10

In 1955 kwamen ook de ouders van Piet Hoogendoorn, daar geboren in 1958 en nu zelf molenaar, vanuit Zwammerdam en Bodegraven werken aan de rioolwaterzuivering. Piet vertelt met warmte over het leven op het terrein, aan de Oostoever 10, in de houten keet waar hij de eerste 22 jaar van zijn leven doorbracht. “Toen mijn ouders hier kwamen wonen, hebben ze toch wel veel moeite gehad om te wennen aan de grote stad. Vooral mijn moeder voelde zich heel eenzaam zo ver van haar familie. Ze werd almaar magerder.

Van de bebouwing die steeds dichterbij kwam, hebben ze alleen maar profijt gehad. Er werd een ziekenhuis gebouwd en er kwamen scholen in de buurt. Voor de boodschappen gingen ze met de fiets naar de Vespuccimarkt en het Mercatorplein. Voor ons kinderen was het een leuke tijd, volop de ruimte om te spelen. Er was altijd wat te doen in het kommetje. Wandelaars met honden, het restaurant trok veel bezoekers. In 1980 kwamen hekken om het terrein. Als er te veel rioolgas was, zag je de (afbrand)fakkel hoog boven de bomen uitsteken.”

1100 Roe

Ook Marjolein Boonstra zag dit verschijnsel soms als ze vanuit Slotermeer naar haar school in Slotervaart fietste. Piet ging in Slotermeer op de Koningin Julianaschool. Maar Piet en Marjolein hebben elkaar destijds wel gevonden en al hun zilveren huwelijk gevierd op hun eigen mooie molen, de 1100 Roe.

Lees ook dit verhaal over Piet en de 1100 Roe.

Rioolwaterzuivering Amsterdam-West

Als op 17 april 1925 het groene licht wordt gegeven voor de bouw van de zuivering in de Sloterdijkermeerpolder betekent dit dat rioolwater wordt vervoerd naar bezinkbassins waar zwevend vuil bezinkt. Het slib wordt in rottingskelders uitgerot en vrijwel reukloos uitgestort in slibvelden. Daar verandert het binnen enkele dagen in een reukloze sponsachtige massa uitstekend geschikt voor ophogingsmateriaal of tuinaarde.
Bacteriën zorgen voor een behoorlijke zuivering, het gezuiverde water wordt geloosd op de Kostverlorenkade. Een zuiveringstechniek die nog steeds wordt toegepast op tal van rioolinrichtingen in Nederland waarbij na de 1e bezinking 46% van de verontreiniging is verwijderd en uiteindelijk 89% , een prima zuiveringsrendement.

Huisvesting

Op het terrein van de zuivering stonden tot woningen verbouwde houten keten waar de medewerkers van Riolering en Waterhuishouding tientallen jaren hebben gewoond. De rioolwaterzuivering is gebouwd en bediend door medewerkers van de Waterverversing van de dienst Publieke Werken Amsterdam. In 1926 werd de zoon van de molenaar van de molen, die direct naast de zuiveringsinrichting stond, belast met toezicht en controle. Deze molen stond er nog in 1945, de oudste molen van Amsterdam.

Oorlogsjaren

Tijdens de oorlogsjaren is de rioolwaterzuivering steeds in bedrijf gebleven met wel minder toezicht houdend personeel. Slib werd tot afvalstof. De verkoop valt tegen hoewel rioolgas een bron van energie blijkt, zelfs als vervanging voor benzine in automotoren. Niet erg gemakkelijk toe te passen in de praktijk zoals blijkt uit de ervaringen van dr. Van der Zee met de dienst-DKW op rioolgas tijdens de oorlog. De proef van het energiebedrijf om dienstauto’s later op aardgas te laten rijden gaat aanzienlijk beter.

Wederopbouw en stadsuitbreiding

In de periode 1951 tot 1959 worden 45.340 nieuwe woningen gepland in Amsterdam-West, nadat op 1 december 1951 de eerste paal in Slotermeer is geslagen volgt begin oktober 1952 het bezoek van Koningin Juliana aan de eerste woningen in Slotermeer.
De uitvoering van de bouwplannen valt gedeeltelijk samen met het bouwrijp maken van het terrein van de rioolwaterzuivering West voor uitbreiding naar een grotere capaciteit.

Door de andere samenleving veranderde het afvalwater en kwam er meer afvalwater per inwoner! Soms leek het wel wasdag.

Aanpassingen

Na uitbreiding van de tuinsteden in de jaren 50 ligt de rioolwaterzuivering dicht bij de nieuwe stedelijke bebouwing. Om de stankoverlast tegen te gaan wordt chloor toegevoegd aan het afvalwater. In 1958 wordt besloten door beplanting het terrein aan het gezicht te onttrekken; alleen de voorbijrazende trein verstoort soms de rust van konijnen, kippen en veel vogels.

Gegevens mede ontleend aan 'Andere tijden, ander afvalwater', een uitgave uit 1993 van de Dienst Riolering en Waterhuishouding Amsterdam (RWA)

Gepubliceerd: 4 oktober 2008

Bekijk meer afbeeldingen

Oostoever 10 met in de deuropening de moeder van Piet? Foto: uit de collectie van de familie Hoogendoorn Oostoever 10 met in de deuropening de moeder van Piet? - Foto: uit de collectie van de familie Hoogendoorn

Bouw Ri West De bouw van de voorbezinktank van de rioolwaterzuivering West (1955) met op de achtergrond de nieuwbouw van de flats in Slotervaart

Schuim Als gevolg van de fosfaten in de wasmiddelen: schuim, schuim en nog eens schuim. - Foto: ontleend aan 'Andere tijden, ander afvalwater', een uitgave uit 1993 van de Dienst Riolering en Waterhuishouding Amsterdam (RWA)

Luchtfoto rwi West Foto: ontleend aan 'Andere tijden, ander afvalwater', een uitgave uit 1993 van de Dienst Riolering en Waterhuishouding Amsterdam (RWA)

Oostoever 10 Oostoever 10 - Foto uit de collectie van de familie Hoogendoorn

Bezoeker

Mooi verhaal

Piet ik heb genoten van dit verhaal.
Natuurlijk zegt mij ook heel veel.
Van vader op zoon.

Piet Hoogendoorn

ik ben!

ik ben inderdaad die piet hoogendoorn, ben jij dan martin melief?
als je de redactie een e-mail stuurt, dan krijg ik jouw adres.

martin

ben jij?

Is dit de piet hoogendoorn die ook bij de firma van dalsem(elektrobedrijf) heeft gewerkt zo rond de jaren+/- 80?

Piet Hoogendoorn

molenaar/rioolzuiveraar

Mijn vader, Cor Hoogendoorn, is nog in leven.

Jan de Goede

Geheugen van West - Molenaar/rioolzuiveraar

Artikel met belangstelling gelezen. Is de Hr.Hoogedoorn nog in leven ? Graag indien mogelijk e-mail kontakt