Kenneth Nelson knoopt de buurt aan elkaar

7 Fans

Sinds drie jaar is Kenneth Nelson buurtcoördinator — conciërge — voor de wijken zes, zeven en acht binnen het stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer.

Kenneth Nelson Kenneth Nelson, een baken in het stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer

Zijn primaire taak is de zorg voor de openbare ruimte. Aangezien het stadsdeel de buurtgerichte aanpak hoog in het vaandeel heeft staan heeft Kenneth daar een sociaal component aan toegevoegd. Gezien de diversiteit van de bewoners is het van belang dat de sociale cohesie goed is, dat de mensen goed met elkaar omgaan.
Zijn functie is de bewoners door te verwijzen, maar Kenneth probeert zich in te leven in de situaties van bewoners, “filtert de problemen” en vaak kan hij dan zelf een helpende hand bieden. Een gesprek, een briefje of telefoontje doet soms al genoeg. Hij is voor gezinnen een tussenpersoon voor de verschillende instanties zoals de Raad voor de Kinderbescherming, de Sociale Dienst of de woningcorporaties. Hij begeleidt jongeren op weg naar het arbeidsproces en heeft een signaalfunctie voor ouderen.
Het stadsdeel werkt samen met andere gemeenten in Nederland die vergelijkbare wijken en problemen kennen. Zo komt er binnenkort een broodcontainerproject dat is overgenomen van het Haagse Laakkwartier. Er zal bij de scholen een container geplaatst worden waarin oud brood verzameld wordt en — geheel volgens de opvattingen van de moslims — tot compost verwerkt zal worden. Zo wordt voorkomen dat ongedierte op het voor de vogels gestrooide brood afkomt.
Het stadsdeel neemt voor Amsterdam deel aan een Europees samenwerkingsproject op het gebied van educatie en communicatie waarbij kennis en ervaring op het gebied van wijkontwikkeling van achterstandsgebieden wordt gedeeld. Regelmatig gaan de verschillende delegaties bij elkaar “in de keuken kijken”. Kenneth ontmoet veel mensen. Bewoners die hulp vragen en instanties, politici, gezagdragers die kunnen helpen. Kenneth knoopt die mensen aan elkaar.
Hij is er de man niet naar om zich op de borst te slaan, maar duidelijk is dat deze buurtcoördinator een baken in het stadsdeel is. En het bieden van de helpende hand is soms heel letterlijk. Laatst heeft hij de ramen gewassen bij een oudere dame die getrakteerd was op een aantal eieren. Laat Kenneth maar schuiven.

Gepubliceerd: 22 maart 2006