Buurtwinkels in Borgerstraat en Lootsstraat

Verteller: Loes Kuijkens
Oud-West, Kinkerbuurt

We hadden in mijn jeugd veel buurtwinkels; twee drogisten, twee melkboeren, een kruidenier, een bakker, een manufacturenwinkel en een kolen- en oliewinkel. En dan ook nog een sigarenzaak annex bibliotheek waar we ons leesvoer leende.

De kruidenierszaak van Straatsburg is nu een woonhuis geworden. Foto: Familie Kuijkens

Propvol

"Ik herinner mij dat eén melkboer heel populair was en iedereen noemde hen oom Piet en tante Cor. Oom Piet kwam met melk langs de deur. Wat ik mij nog heel goed herinner zijn de grote glazen stolpen op de toonbank gevuld met eieren, dan werden die in een papieren zak gedaan. (Nog geen eierdozen!)
De manufacturenzaak was een kleine winkel op de hoek Lootsstraat en Kinkerstraat. Je kon het zo gek niet bedenken of je kon het er kopen. Het winkeltje hing dan ook propvol, ook boven de toonbank en als je binnen kwam stak de man zijn hoofd door alle tierelantijnen en vroeg waar hij je mee van dienst kon zijn. Hij had altijd waar je om vroeg; garen, band, ritssluitingen, knopen, drukkertjes en noem maar op."

Krijtprotest

"Aan de overkant van ons huis was de kruidenier Straatsburg,daar heb ik ook herinneringen aan; we waren vaak aan het ballen, ook op het midden van de straat ( auto’s waren er nog niet zo veel). Dan vloog de bal wel eens tegen het winkelraam aan. Op een dag werd onze bal afgepakt door Straatsburg, we waren toen heel boos en hebben zijn transportfiets met een grote mand voorop - waarmee hij de boodschappen bij de klanten bracht - met krijt helemaal wit gekalkt en op de straat geschreven 'koop niet bij Straatsburg vals gewicht'. Nou toen dat werd ontdekt en toen waren de poppen aan het dansen, onze ouders werden gewaarschuwd en met emmers water hebben we fiets en straat schoon moeten boenen. In die tijd was daar geen pardon voor, maar het was voor ons een goede les die je altijd bij blijft tot op de dag van vandaag!"

Paardenvlees

"In het kolen- en oliewinkeltje ging je zakjes kolen halen, als je de winter niet door kwam met de grote zakken kolen die thuis waren bezorgd. Wij woonden in een huisje dus moesten de mannen door het huis naar de tuin waar de kolenkist stond. Mijn moeder legde dan oude matten en kranten neer in de gang en keuken waar de mannen door moesten om in de tuin te komen, dat deed ze voor het stuiven en de zwarte zolen onder de schoenen.
Olie werd gehaald in de oliekan om te worden gebruikt in het petroleumstel dat werd weer gebruikt om vlees gaar te sudderen. Eén maal in de week en dan vaak paardenvlees, dat was goedkoper, de meeste mensen hadden het niet zo breed."

Bonnetje weg en honger

De sigarenwinkel was in de Lootsstraat waar de rookwaar werd gehaald. Op een dag moest ik een pakje shag voor mijn vader halen, het was oorlog en alles op de bon, ik ging op de autoped, toen ik daar aan kwam was ik het bonnetje verloren nou dat was een ramp! Gauw terug maar ik heb het niet meer terug gevonden.
Tot slot de bakker op de hoek Borgerstraat - Lootsstraat met de naam Bakker, dus het was bakker Bakker, een toepasselijke naam. Het pand is nu gesloopt en er is nieuwbouw voor in de plaats gekomen. Ook hier één anekdote; het was ook in de oorlog en alles was schaars en de bakkerskar stond even onbeheerd. Pegie - de rebel van de straat - deed vliegensvlug de klep open en weg met een brood!! Dat doe je als je honger hebt."

Loes Kuijkens

Gepubliceerd: 1 augustus 2008

Lees ook de andere verhalen in de rubriek Buurtwinkels.

Bakker Bakker Foto: Loes Kuijkens

Evert van Bunnik

Borgerstraat

Wat je ook had in die straat: een kringspoor van de tram! Oorspronkelijk het eindpunt van lijn 19, later bij onleidingen gebruikt (bijv. bloemencorso). Dan kon je met lijn 3 niet de Overtoom over, dus reed je de Kinkerstraat in, dan de Jan Piet Heije en de Borgerstraat om via de Lootsstraat weer terug in de Kinkerstraat te komen. Ook werd lijn 1 (heel soms) van de Overtoom via de "Jan Piet" naar de Kinkerstraat geleid om dan langs de route van lijn 17 op het CS te komen

André Tak

Re: Re: nr. 250. André tak.

André Tak:
André Tak:Mijn naam is (zo als te lezen is) Andre Tak.Ik woon v/a 1969 tot nu in de borgerstraat. ik was toen 14 jaar. Eerst op nr 235 drie hoog bij mijn ouders. (Fam Tak)En een jaar of vijf later aan de overkant op nr. 250 drie hoog.Toen boven de olie/kolenhandel van de familie Teeseling.Ome karel en tante Nel. Schatten van mensen. Toen de oliehandel terugliep heeft een zoon het nog een tijdje voortgezet maar het liep alleen maar af.De loods is nog een tijd als stalling door hen uitgebaat maar uiteindelijk hebben we er een opslag voor een draaiorgel in gehad en een mooie hennepplantage.Nu heeft de huidige huurder weer het plan om er opnieuw een stalling van te maken.Op de hoeken van de lootstraat/borgerstraat zaten toen vier winkels.twee melkwinkels, een groentewinkel en een bakker.De melkwinkel van ome Piet was de geliefste winkel en daar kwamen we dus altijd. Ome Piet had altijd een hele rare hoge stem.Begin zeventiger jaren was ik actief als vrijwilliger op het toenmalige buurthuis Borgheem. Het zat in een heel oud schoolgebouw aan het begin van de Borgerstraat.De harde kern van de zogenaamde knokploeg Kinkerbuurt had daar z,n hoofkwartier. Veel van de knapen kende ik wel maar ik maakte geen deel uit van die knokploeg.( een paar namen > Jopie Lubbers, Willem Elmers en nog heel veel anderen wiens namen mij nu even ontschoten zijn.Mijn kinderen hebben allemaal op basisschool het Winterkoninkje in de hasenbroekstraat gezeten en mijn vrouw Diana is daar al bijna 25 jaar de hoofdleidster van de Peuterspeelzaal. (tegenwoordig voorschool)Ik woon dus nog steeds op nr. 250 maar het wordt steeds lastiger om met alle nieuwe Nederlanders in de buurt te blijven samenleven. Mijn ouders stampten bij mij (en ik bij mijn kinderen) er altijd in dat je na een uur of tien in de avond rustig moet zijn voor de mensen die de volgende dag naar het werk moeten.De kroegen in de lootstraat nemen het in de zomermaanden niet nauw met dit soort regels. Hun bezoekers zijn van Surinaams'en Antiliaanse afkomst. VEEEEEL herrie dus.En we hadden natuurlijk vroeger een andere mentaliteit.We hielden meer rekening met elkaar.En vroeger kende je de buren ook een beetje. Familie bleef meestal ook dichter bij elkaar wonen.Nu komen en gaan buren alsof ze elke dag op schoolreis zijn.Veel nieuwe juppen die zich scheel betalen voor een kippenhok van 5O vierkante meter. 2 ton is blijkbaar niets voor hen.Maar ! Al met al is de Borgerstraat nog best een leuke straat om te wonen en voor iemand van (nu)53 jaar nog best te doen tot de trappen naar drie hoog gaan opspelen.Ik verwacht daar dan ook nog wel een jaar of 10 bij te doen.De oude tijd was leuk maar komt nooit meer terug.Kun je je voorstellen dat toen de flessen melk in de nacht door een vrachtwagen werden aangeleverd en gewoon op de stoep stonden te wachten tot de melkboer bij zijn winkel aankwam ?Geen fles weg. Moet je nu proberen. En dat is wat ik bedoel.Groet van André Tak aan alle mensen die zich mij kunnen herinnneren. Mazzel !
Tijd geleden dat ik hier keek.
Nu (Mei 2013) woon ik er nog steeds op 250.3.
Ik ben al een oude zak aan het worden van 57. Ben al opa.
Ik kwam er wonen op mijn 14e.
Weer veel nieuwe Yuppen gekomen die veel geld neerleggen voor een woninkje van niks.
Huurwoningen worden steeds schaarser. Jammer.
Groet van mij aan de lezer(s)
takkieandre@live.nl

Nog even een berichtje van Takkie. dec. 2015.
Ik kreeg een boos mailtje van de zuster van De broers Elmers waar ik in mijn stukje over had geschreven. Ze vond het smaad en laster. Of ik het even wilde verwijderen.
Doe ik natuurlijk niet. De mannen van de knokploeg kinkerbuurt en de andere bezoekers van het toenmalige buurthuis Borgheem liepen altijd door elkaar heen en zochten elkaars nabijheid op.
Voor mij onduidelijk dus wie er precies bij welke groep hoorde. Met de broers Elmers had ik nooit enig probleem en er is dus geen enkele reden om ze onnodig zwart te maken.
Dus Zuster van de broers ... Niet zo boos reageren als zelfs je broers niet eens boos reageren.
Van af nu weer lekker slapen en oogjes toe.
Kusjes van Takkie.

ad

Wasserij en Schildersbedrijf

In de Borgerstraat tussen de bakkerij en de oliehandel zaten ook nog twee loodsen waarvan een schildersbedrijf (van den Heuvel) een een wasserij (de Jong) verderop zat een tv reparatie winkel van (hogehuis)

Willem Knip

Re: Re: Boven de sigarenman

Piet Koorn:
Petra van Goor:Mijn moeder heeft jaren boven de sigarenwinkel van Dhr. Knip in de Lootsstraat gewoond. Niet alleen boven de winkel, maar ook boven de woning van Dhr. Knip. De familie Knip woonde op 2 hoog en mijn moeder dus met haar moeder en jongere zuster op 3 hoog. Als we in de jaren 70 bij oma op bezoek gingen, mocht ik altijd voor een kwartje snoep uitkiezen bij de sigarenman. Wat had die man een engelengeduld, want het duurde vaak nogal even voordat ik mijn keuze kon maken. Oma had zelfs nog een 'mooie kamer' die nooit gebruikt werd, met een ouderwetse kolenkachel. Het zijkamertje had nog een aparte deur en daar hadden ze kostgangers, waaronder mijn vader. Hansje van Os (mijn moeder dus) leeft nog steeds en is inmiddels 88.
mijn schoolvriendje (Pieter Langendijkschool) Wim ( Wimpie Knip) na de schooltijd helemaal uit het oog verloren, zou hij nog leven vraag je je dan wel eens af.
Alhoewel ik zelf woonde in de Wilhelmiinastraat ( in de oorlog Westergasthuisstraat) liggen in de omgeving van de J.v.Lennepkade veel herinneringen.

Ja. Ik leef nog.Nu zitten mijn kleinkinderen op de Annie Scmidt school. Voormalige Pieter Langendijkschool.

Piet Koorn

Re: De fietsenstalling in de borgerstaat van Roctus.

Joop Spijkers:
Mijn Tante Jo Roctus van der Steen die een zus was van mijn moeder Annie Spijkers van der Steen had een fietsenstalling in de Borgerstaat. Zij en haar man Theo runde die. Hun kinderen waren Ria, Thea en George. In de stalling waren rekken waaronder en waarop je je fiets kon zetten. Tevens werden er okk reparaties uitgevoerd.Ik zou graag zo veel mogelijk over hen willen weten.

zegt de naam Piet Kieburg je wat ? woonde volgens mij boven of naast de fietsenstalling ter hoogte van de Nic.Beetsstraat

Joop Spijkers

De fietsenstalling in de borgerstaat van Roctus.

Piet Koorn

Re: Boven de sigarenman

Petra van Goor:

Ad

Kinkerbuurt

Niet alleen zat er een bakkerij op de hoek van de Borgerstraat , maar ook een wasserij De Jong en een een schildersbedrijf van den Heuvel, daarnaast een loods met olie kannen In het midden van de Borgerstraat naar de tweede Kostverlorenkade zat een reparateur van radio tv. firma Hogenhuis.

ron henger

Re: Re: Re: nr. 250. André tak.

Hampie:
.Begin zeventiger jaren was ik actief als vrijwilliger op het toenmalige buurthuis Borgheem. Het zat in een heel oud schoolgebouw aan het begin van de Borgerstraat.De harde kern van de zogenaamde knokploeg Kinkerbuurt had daar z,n hoofkwartier. Veel van de knapen kende ik wel maar ik maakte geen deel uit van die knokploeg.( een paar namen > Jopie Lubbers, Willem Elmers en nog heel veel anderen wiens namen mij nu even ontschoten zijn>
De harde kern van de KB kwam altijd samen bij snackbar Jack op de hoek van de Nicolaas Beetsstraat en de Hazebroekstraat en niet in Borgheem. Daar kwamen we alleen op vrijdagavond. Er worden te veel verhalen gemaakt waarbij de KB word genoemd en ook namen van mensen die nooit bij de KB hebben gezeten. Ik noem John Mieremet en Simon Klepper, deze jongens kwamen uit de MB vandaan. En de namen die worden genoemd zoals Joppie en de broers Elmers zijn geen KBers geweest, die scheten al in hun broek als er boe werd gereoepen naar ze. Jammer dat dit anders word verteld hier.

hallo andré

Ik was ook vrijwilliger bij borgheem en op vrijdag avond was er altijd disco en naar mijn mening
draaide ik een uur soul muziek en jij draaide een uur rock en willem elmers en jopie lubbers en pietje hendriks waren mijn vrienden ik woonde zelf in de j v lennepstraat 193 3 hoog boven boekenwinkel piloo maar als ik het nog voor mij kan halen woonde er naast jou een jongen met die puch ben zijn naam kwijt het is wel een tijdje geleden

Petra van Goor

Boven de sigarenman

Hampie

Marion de Vries Terlinden.

Borgerstraat 266.Fam Terlinden.

Hallo allemaal,

Ik heb vanaf mijn kleutertijd tot mijn 13 de in de borgerstraat gewoond. Wij woonde als ik me goed herinner op een hoog. Ik was bevriend met een buurmeisje Hannie van der Weide,zij had 2 broers Paul en Kees.Ik herken veel in het verhaal van AndreTak, en wij woonde kennelijk dicht bij elkaar.
Ik kan me nog herinneren dat we een gasmeter in de gang kregen en dan kon je bij de melkboer op de hoek muntjes kopen. Het gebeurde dus regelmatig dat mijn moeder stond te koken en dat het gas uitging. Dan kreeg je een dubbeltje of een kwartje en dan snel naar de melkboer om een gasmunt te kopen.
Ok het buurthuis Borgheem kan ik me nog herinneren, volgens mij heb ik daar nog balletles gehad.
Ook kom ik de naam Eddy Pastor tegen in het stukje van John Aalders. Mijn broer Hans had een vriendje die Eddy heette .En die knokploegen kan ik mij ook nog herinneren,en het verzamelen van de kerstbomen. Dan hadden we een enorme stapel en die ging met oud en nieuw in de fik,geweldig was dat .
Groetjes Marion Terlinden.

André Tak

Re: nr. 250. André tak.

André Tak:
Mijn naam is (zo als te lezen is) Andre Tak.
En een jaar of vijf later aan de overkant op nr. 250 drie hoog.
Toen boven de olie/kolenhandel van de familie Teeseling.
Nu heeft de huidige huurder weer het plan om er opnieuw een stalling van te maken.
Op de hoeken van de lootstraat/borgerstraat zaten toen vier winkels.
twee melkwinkels, een groentewinkel en een bakker.
En we hadden natuurlijk vroeger een andere mentaliteit.
We hielden meer rekening met elkaar.
En vroeger kende je de buren ook een beetje. Familie bleef meestal ook dichter bij elkaar wonen.
Nu komen en gaan buren alsof ze elke dag op schoolreis zijn.
Ik verwacht daar dan ook nog wel een jaar of 10 bij te doen.
De oude tijd was leuk maar komt nooit meer terug.
Geen fles weg. Moet je nu proberen. En dat is wat ik bedoel.
Groet van André Tak aan alle mensen die zich mij kunnen herinnneren. Mazzel !

takkieandre@live.nl

diana elmers

de kinkerbuurt

hallo .ik ben de zus van michel en willem elmers .ik herinner me andre tak als vriend van me broer.en ook john aalderds de broer van mijn vriendinnetje emmy.ik vind het leuk dat mijn broers hier genoemd worden.
ook de groetjes van mij de me nog kennen. ik heb fijne herinneringen aan de borgerstraat

John aalders

John Aalders

Ik woonde op 255.
Mijn vriend was de broer van Willem Elmers,michel Elmers.
Verder woonden er in die tijd Eugene Rudelsheim en ene Fons van het TV reparatie winkeltje.
Harry Wientjes wat nu mijn zwager is.
Hans Benjamins met zijn tweeling zussen op de hoek borgerstraar Kostverlorenkade.
Valt mijn ook nog te binnen Eddy Pastor en een jongen Jeroen die boven de olie loots woonde.
Ik spreejk ober de periode 1968 t/m 1983 ongeveer.

maarten

melkboer

Kunt mij misschien iets vertellen over de winkel op nummer 209. Deze winkel was namelijk van mijn opa Piet. Het was eerst een soort van melk winkel maar later was het een soort supermarktje.

groetjes Maarten

Chris Zijlstra

stofzuigerzaak

Beste lezers van deze rubriek,

Er is misschien nog een buurtbewoner/bewoonster die mij wat meer kan vertellen over de eigenaar van het lampen en stofzuigerwinkeltje in de Lootsstraat op nr. 4 (of 6)
Ik heb daar eind 50er jaren van de vorige eeuw gewerkt als stofzuigermonteur/ankerwikkelaar. Wat ik mij van de eigenaar nog kan herinneren is dat hij een oud zeeman was geweest, en dat was in zijn spraak ook te merken. De werkplaats bevond zich achter de winkel. De eigenaar van deze winkel woonde toen op de Admiralengracht tegenover de Davisstraat.

Met vriendelijke groet,

Chris Zijlstra

Loes Kuijkens

reactie

Hallo André.
Het is alweer een poosje geleden dat ik dit artikel schreef en heb er niet meer naar gekeken, maar nu kwam ik er weer op terecht en heb mijn hersens laten gaan. Jou kan ik persoonlijk niet, maar wel je moeder een klein donkerharig vrouwtje,is dat correct? Wij woonden op 239 huis.
Maar in 1969 was ik al getrouwd en woonden mijn ouders daar nog.
Mijn moeder heeft daar tot 2002 gewoond en ik kwam daar haast dagelijks.
Wat je allemaal schrijft, ja daar weet ik alles van,jammer dat ik niet eerder reageerde. groetjes Loes. Kuijkens.

André Tak

nr. 250. André tak.