Hutspot en couscous in één straat

Slotervaart

Korte situaties uit het dagelijks leven in een multiculturele wijk. ‘Hutspot en Couscous’ – geregisseerd door Helena de Jong - is uit het leven gegrepen. Zaterdag 5 april stonden de acteurs van het Tuinstadtheater – allen bewoners van Nieuw West – op de planken in de Van Eesterenzaal aan de Jan Tooropstraat. Publiek kreeg meer dan een toneelstuk voorgeschoteld en zong, klapte en leerde mee.

De sfeer zat er goed in Foto: Shirley Brandeis, 5 april 2008

Het speelt zich allemaal af in de Paardebloemstraat. Je pakt na afloop thuis dan toch even het stratenboekje om op te zoeken waar die straat dan ligt. Dus toch fictie. Verder is ‘Hutspot en Couscous’ een goede afspiegeling van een gemiddelde straat in een van de Westelijke Tuinsteden. Daar de dametjes van Dam die er al zo lang wonen en traditiegetrouw elke woensdag gehaktballen eten. Daar de ietwat excentrieke en eenzame Eva, nieuwsgierig van aard. En een paar portieken verder de aardige meneer Sla-am-me-leikum.

Achterdocht

Van bewonerscontact kun je niet echt spreken in de Paardebloemstraat, maar je voelt al aankomen dat daar binnen anderhalf uur verandering in gaat komen. En dat is maar goed ook, want vooral de dames van Dam (rollen van Rose van Dongen en Magda Maas) kunnen er wat van. “Fatima is zwanger van d’r achtste kind. Lekker kinderbijslag vangen en wij maar betalen.” En ook Eva (gespeeld door Herma Hoeve, die in dit stuk een driedubbele rol op zich heeft genomen) is een en al vooroordeel en achterdocht. Alles met een komische noot. Het blijft theater.

Petjes

Scène na scène toont het wel en wee van de bewoners. Misverstanden tussen de culturen worden bloot gelegd. Publiek betrokken. Oranje petjes en sjaaltjes om en zing maar mee. ‘Nederland die heeft de bal, die mooie bal van goud’. Niet alleen op het toneel is het voetbalfeest, ook de zaal – tot de nok toe gevuld zaterdag - moet eraan geloven. En ook de Nederlandse les, gegeven door Anna van Dam, wordt klassikaal gevolgd.

Ontknoping

Een veegactie door bewoners brengt het gezelschap uiteindelijk nader tot elkaar. Eerst vliegen de vooroordelen nog in het rond (ja ja, met ons Hollanders kun je nooit spontaan afspreken en we zijn krenten, al kopen we wel het duurste van het duurste voor onze huisdieren), maar gaandeweg komen de ‘partijen’ nader tot elkaar en zien elkaars mooie kanten. Dat moet gevierd worden met een gezamenlijke maaltijd, waarbij Sophie van Dam haar afkeer van couscous (“Geef mij maar hutspot”- waarmee we meteen de titel verklaard hebben) naast zich neerlegt. Tel daarbij op een komische ontknoping met een prachtige vertolking van ‘Liefde van Later’ door bewoners Trees Broodsuiker (een rol van Joch Kuiken) en Sla-am-me-leikum (Hamid Hakkoun) en je hebt een leuke en leerzame avond gehad.

Gepubliceerd: 12 april 2008

Bekijk meer afbeeldingen

Nederlandse les door Anna van Dam voor iedereen Foto: Shirley Brandeis, 5 april 2008 Nederlandse les door Anna van Dam voor iedereen - Foto: Shirley Brandeis, 5 april 2008

Liefde van later: Trees Broodsuiker en Sla-am-me-leikum Foto: Shirley Brandeis, 5 april 2008