Een eindeloos zwembad

Verteller: Hilde Marx
Sloterplas

De Sloterplas was voor kinderen vroeger in de zomer een waar paradijs, maar ook heel gevaarlijk. In het midden was het koud en diep. Daar kon je doodgaan.

Hilde en Gea Marx in Sloterplas Sloterplas 1061. Hilde Marx (7) en zus Gea (4) Marx poseren voor vader Marx, die het kiekje schiet. Hilde herinnert zich nog dat ze dacht écht te zwemmen op het moment dat de foto werd genomen. Nu beseft ze dat het meer weg had van wat 'droog zwemmen'. Overigens is dit een van de weinige foto's die de familie Marx uit die tijd nog heeft.

Ondanks het feit dat Hilde Marx (50) als kind nooit in Nieuw West heeft gewoond, bewaart ze er toch heel bijzondere herinneringen aan. Samen met haar vader en moeder en zusje Gea deelde zij in Oost (Blankenstraat) een tweekamerappartement met een klein plaatsje. Het was echt behelpen, met zo weinig ruimte en bewegingsvrijheid.
Maar zomers veranderde dat allemaal. Zomers, als het mooi weer was, nam papa Marx het kroost en moeder mee naar de Sloterplas. En dat was een feest hoor. “Ik weet nog precies hoe ik daar in het water lag te spartelen. Ik had nog nooit zo’n groot zwembad gezien. Alleen de zee, die was nog indrukwekkender." Marx fleurt zichtbaar op, als ze na een lange dag werken even rustig terug gaat in de tijd. “Het grappige is dat ik feitelijk maar heel weinig herinneringen heb aan die dagen aan de Sloterplas. Ik kan me niet herinneren hoe we daar kwamen — het zal wel met de bus zijn geweest — en ik weet al evenmin hoe het er daar uitzag. Er zullen wel nieuwe huizen in de buurt hebben gestaan." Wat Marx wél nog helder voor de geest staat, is het ontzag dat de Sloterplas haar inboezemde. “Daar waar het ondiep was, durfden en mochten we nog wel pierewaaien, maar verderop — in het diepe — was het gevaarlijk. Daar was het zo koud en diep, dat de dood onherroepelijk op je wachtte."
We schrijven meer dan veertig jaar later. Hilde Marx moet nog steeds niets hebben van dat diepe gedeelte van de plas. “Je kunt daar dood gaan hoor!"
Stel je voor zeg.

Gepubliceerd op 21 juni 2004

System Administrator

Re: Een eindeloos zwembad

De Sloterplas was in mijn beleving een grote waterplas, die in het midden levensgevaarlijk was. Door de diepte konden er draaikolken ontstaan en deze zouden je naar beneden trekken was het verhaal. Aan de westzijde was een "natuurlijk" zwembad, waar je voor moest betalen. In het begin ging ik met mijn moeder en grote broer naar het Sloterplasbad. Later ging ik ook alleen met vriendjes en vonden toen mogelijkheden om gratis binnen te komen. Ik kan mij goed de betonnen randen (trapvormig) herinneren. Er was ook een pierenbad met een olifantje dat water sproeide uit zijn slurf. Naar de eilandjes zwemmen zou gevaarlijk zijn maar als je aan je voeten waterplanten voelde tijdens het zwemmen schrok je pas echt. Dat was echt doodeng en ieder kind kon dit beamen. Nog gevaarlijker was om naar de overkant te zwemmen, er waren soms kinderen, zoals mijn broer, die dat deden. De eilandjes waren echte eilandjes maar later werden zij met elkaar verbonden via een soort bruggen. De eilandjes werden door "naaktlopers" bezocht, dat was in onze optiek erg spannend en volgens mij nogal modern in die tijd. Mijn eerste bezoeken aan de Sloterplas dateren uit 1963 tot 1967 als klein kind. Daarna bezocht ik het zwembad veelvuldig in de jaren 70 als middelbare scholier. Samen met vrienden, maar vooral met vriendinnen op het gras liggen was populair. Ik heb met mijn eerste serieuze liefde vele uren doorgebracht op het gras. Wat ik in deze herinnering ook kwijt wil is de midgetgolfbaan. Deze plek werd veel bezocht door, voornamelijk jongens, om een biertje te drinken en te kaarten (poker). Die plek werd in de jaren 80 vaak door mij en mijn vrienden bezocht en was eigenlijk illegaal. We mochten ook via een deur in het hek het zwembad in van de eigenaar, dat natuurlijk ook illegaal was. Later werd de baan opgedoekt. Ik heb nog veel meer herinneringen aan de Sloterplas zoals het rondje om de plas rennen en vissen op snoekbaars en brasem. Ik heb zelfs een keer met vrienden een (gestolen) Kawasaki 900 uit het water gevist. Deze prachtige motor, die wel flink wat onderdelen miste, werd helaas op die zelfde dag door de politie van ons afgenomen, terwijl we zoveel moeite hadden gedaan om hem uit het water te krijgen!

Site Administrator

ja dat kan ik mij nog goed herinneren. mijn vader waarschuwde mij altijd niet naar de ëilandjes"te zwemmen ivm de temperatuur verschillen dus maar niet te ver het water in gaan. woonde toen in de orteliusstraat maar het was altijd een groot uitje naar de sloterplas te gaan.

Site Administrator

Dat was ook wel inherent aan die tijd.
Neem nou de Sloterplas. In mijn beleving liepen er ,afgezet tegen de grootte van het strandbad, maar een handjevol badmeesters en –juffen. Die zagen er op toe dat er orde en netheid heerste en zorgden voor de nodige veiligheid en naleving van de regels.
De bezoekers werden door middel van luidsprekers om de paar minuten aan een van die regels herinnerd. Als ik me dat na 45 jaar nog letterlijk voor de geest kan halen, dan kun je wel zeggen dat het er destijds werd ingestampt:

“Het is verboden zich met banden, luchtbedden of ander drijvend materiaal achter de rode palen te begeven”

De rode palen dat was een grens die je, als je nog geen zwemdiploma had, schoorvoetend overschreed. Niet het gevaar van het diepe water, nee het gevaar van een uit zijn vel springende badmeester zorgde er voor dat je eerst keek waar die uithing.
Op de duur kwam er er wel achter dat je zonder gevaar van taakstraffen rustig naar een van beide eilandjes kon zwemmen.

Site Administrator

De Sloterplas

De Sloterplas, die is uniek.In niet een wijk van Amsterdam heb je zoiets. Het eerste keer maakte ik er kennis mee toen ik een jaar of 6 was.Met mijn vader via de Orteliusstraat, Postjesweg, Oostoever, Jan Evertsenstraat, en weer Orteliusstartt een rondje op de fiets.Met miin moeder naar het open bad met lijn 13
En nog veel meer
Stan van Bronkhorst