Buddha, het verhaal (1)

Geuzenveld

Mijn naam is Hendrik Warmerdam. Voor ik over Buddha begin moet ik eerst de zaak inleiden.
Ik ben vanaf mijn vierde jaar opgegroeid in Geuzenveld. Grofweg praat je over het gebied tussen de Albardagracht, Pieter van de Werfstraat, Dr. H Colijnstraat en de Jacob Cabeliaustraat.
Vanaf mijn dertiende woonde ik in de Wigbolt Ripperdastraat.

Katholiek zijnde ging ik naar school op de toenmalige Dr. Alfons Ariensschool en naar de kerk in de OLV van Zeven Smarten. Vroeger had je na de mis van twaalf uur altijd koffiedrinken onder de kerk. Uit dat koffiedrinken is bij mijn weten o.a. door Arie Keuning (tot op heden nog steeds mijn buurman) een voortzetting voor jongeren ontstaan. Dit heette jeugdcafé en ik kwam daar op mijn veertiende voor het eerst binnen.

Daar ontmoette ik Arie, Ralph, Douwe en vele anderen. Na vele vergaderingen besloten wij een jongerencentrum op te richten wat wij Utopia noemden. In de organisatie zaten veel mensen uit het bovengenoemde gedeelte van Geuzenveld. Uiteraard ook uit andere delen van de stad maar wij begonnen destijds met veel mensen uit die hoek. Ik herinner mij Ruud en Wim Mulder, Sjaak Bijman, Gerard Blokdijk, mijn oudste zuster deed mee, Marga Besters en nog veel anderen. Berucht en beroemd werd ons maandblad Pullup waarvan ik redacteur was. Ook berucht waren onze zondagmiddagen waarop het een en ander voorviel. Namen die mij te binnen schieten zijn Martin Minten (op de radio destijds bekend geworden door joyriding met slechts 150 Fiats 850), Gebroeders Hessels, destijds ook niet de meest gemakkelijke mannetjes, Jantje van de Belt, Max Engelander, Frans Vermeer, Jurriaan van de Velde en er waren ook vaak drie vrienden die altijd feest vierden die in de Velsertunnel betrokken zijn geweest bij een zwaar auto-ongeluk.

Er liep ook een Sjors rond, een echte soulkikker in een pak met wijde pijpen die precies op de grond kwamen en met een blonde getoupeerde haardos. Het moge duidelijk zijn dat de organisatie van Utopia voornamelijk underground was. In die tijd was je soulkikker, underground of niets. Alcohol speelde destijds ook een flinke rol in de gebeurtenissen op Zondag. Ook herinner ik mij dat als iedereen eindelijk op Zondagavond weg was wij met een kleine ploeg tot diep in de nacht aan het opruimen waren.

Klik hier voor deel 2 van dit verhaal van Hendrik Warmerdam.

Lees ook: Jongerencentrum Buddha in Geuzenveld

Gepubliceerd: 14 februari 2007

Bezoeker

Kooyman

Ik dacht dat die Kooymannen 4 kids hadden of zo.
Elly,Marja dan,Aad en nog iemand en ze woonden in de K.S.Hasselaarstraat bij de dijk, klopt.
Die Elly was wel een stuk zeg.

kenneth

heel lang geleden

ik kon wel een marja kooyman,met hondje wally,woonde in de 1ste portiek van af de dijk gezien,denk dat het k,s hasselaarstraat heet,

Bezoeker

Aad Kooyman

Aad Kooyman

heb jij een zuster die Elly Heet?

Rob Koeslag

Hier ben ik dan...De oprichter (oplichter) van buddha

He rooie rakker,

Ik vind het leuk om dit te lezen allemaal. We hebben toch een leuke tijd gehad toen. Wat een tijd. Bibi de soulfreak. Al die herinneringen van Utopia. Heb je misschien zin om een keer langs te komen? Anders geef je me adres, kom ik ff langs. Volgens mij hebben wij Buddha gekocht met het geld van de platen die we verkochten aan Concerto. Utopia had toen geen muziek meer. Dat moet je toch nog weten Rooie rakker!

Groet Rob!
(Rob Koeslag is op 3 februari 2008 overleden, de redactie)

Bezoeker

Wat leuk

Wat leuk zeg deze verhalen. Echt leuk.

Bezoeker

Iron Butterfly

In-A-Gadda-Da-Vida.

Zet maar op, doe je ogen dicht en droom terug in de tijd.

Bezoeker

fam. Temme

jazeker, tuurlijk herinner ik mij Conny en Coen, we waren bevriend hoor, en ook Sabien ging veel met haar om . En Coen vonden wij zo'n lekker brutaal gozertje, heerlijk. Ik zal je vertellen dat mijn jongste zoon ook Koen heet , dat zegt toch wel iets he, haha. En C en C hadden soms naaktfoto's van hun oma gejat, die had een fotowinkel ergens. Vieze opoe, hahaha
Wij kwamen uit Den-Haag ja. Eerst in de c.roobol gewoond, daarna in het huis van Klop, indische mensen. Sambal zat er in het stopkontakt. Gelukkig had je Spic en Span, dat bestaat niet meer maar rook erg lekker zeg. Ik ruik het nog bijzijze van!
Wim Mulder verordonneerd? Ha, echt iets voor jou, je was toen al de Generaal in de buurt, en ja, er waren nogal wat meiden verliefd op Wim, alleen Conny niet geloof ik, ik wel dus, snik. Hij wist al op zijn 14e dat ie later dokter wilde worden, mooi dat ie dat heeft kunnen realiseren. Hij had vrouwenarts moeten worden, hahahahaha.
We hebben nog wel eens met zijn allen in de box een toneelstukje opgevoerd in de Kerstvakantie ofzo, en jij was natuurlijk de regiseur. Ik was een foeterende moeder en wim m. was mijn kind, verder weet ik het niet, het eindigde geloof ik in ruzie (echt dus).
En ja, lekker zitten op de buitentrap van het portiek, roken voor de deur, allemaal toffe herinneringen. Jou moeder die altijd om de zelfde tijd op het balkon in haar handen stond te klappen als jullie moesten eten, dat was lachen want ze noemde al die dubbele namen, werkelijk een mondvol, daarna was het eten vast en zeker koud, haha
En jullie Dirk Jan (?) de intellectueel van de familie. (tja Hendrik, je kunt niet alles hebben, hihi) die kwam heel af en toe buiten staan.
Tineke Brul had een Baretti(?) zo'n groen brommer, waarmee ik mocht scheuren door het centrum van A'dam, zonder helm, bloedlink.
En onze lieve Nanda, o o, wat kon ze zingen he, geweldig. Ik had voor de reünie een verhaal op rijm gemaakt, voor haar zussen, zo was zij er toch een beetje bij.

wordt vervolgt, hooooooooooiiiiiiii

Bezoeker

paula

het is zondagavond 25 februari en ik lees je reactie die ik geweldig vindt. Ik heb alleen iets te veel port op om uitgebreid te reageren alleen een ding. herinner jij je de familie Temme(n). Volgens mij had je Coen en Conny. Jullie kwamen uit Den Haag. Vrij snel bleek dat jij en Conny best wel leuk etc etc waren. Wim Mulder werd destijds door mij verordonneerd te kiezen. weet jij daar nog iets van ?
vr gr Hendrik Warmerdam

Bezoeker

reünie

hé hendrik, túúúúrlijk zijn we allemaal over datum, maar het was een kick om velen terug te zien op Halfweg , vroeg mij af waar jij was, want inderdaad, pp was er natuurlijk, veel en toch ook weer niet, veranderd. en je zussen, vooral Marie-Anja, die was écht niet veel veranderd, zo vreemd eigenlijk. Anderen bijna onherkenbaar, zoals linda doest, moest ik ff goed kijken, maar daarna is ,of was moet ik zeggen, toch weer heel vertrouwd. Geweldig om Gerard Blokdijk weer te zien, zo herkenbaar met zijn bierflesje in de hand. Jammer dat er ook veel verschillen zitten in de karakters, die je vroeger al zag, maar nu pas duidelijk werden. Maar geeft niets, ieder heeft zijn goede/minder goede herinneringen, zo gaat dat nu eenmaal.
Geuzenveld ligt op sterven, maar we leven allemaal met onze memories en dat is goud waard en die neemt niemand ons meer af.
Trouwens, wie is Jan? toch niet Jan Prins? met bril? verder zou ik het niet weten.
Ooit nog eens Rob Koeslag ontmoet bij mijn zus Sabien, hij woonde achter haar in Almere.
Verder geen kontakten over gehouden aan de reüni, jammer. O ja, wel met Truus Lensen (roobolstraat) en een collega van mij, Vera Bontekoe, nu Willemsen, woonde in de Jacob Kabeliaustraat.
Ik begrijp dat Arie Keuning en Marga jou buren zijn. Doe ze mijn hartelijke groeten. Jammer dat Els (Besters) toen op vakantie was.
Ik zal alles wat mij te binnen schiet op deze site zetten, hartstikke leuk hoor. Voor nu de groetjes, en ik eindig met een toenmalige, dagelijkse uitspraak van jou Hendrik:
godskeleertjesgodskelootjes, niet zo netjes eigenlijk maar helemaal JIJ, doeiiiiiiiiiiii

Bezoeker

Aad Gooi Man

Omdat je zo'n bloedmooie zus hebt is het je bij deze allemaal vergeven.

Aad Kooijman

huttenkase?

Na jaren een groot geheim met mij mee gedragen te hebben kan ik eindelijk schoon schip maken .
Want het misterie van de huttekase moet maar eens echt ontrafeld worden en de daders postuum gestraft (of geridderd).
Het was nl zo dat de dag voor het betere huttekase gooi en smijtwerk waar ondergetekende in samenwerking met ene Henry Mendel en de alom bekende J vd B (jantje van der Belt).
Er bij het Leger Des Heils gebouw om de hoek een braderie was geweest waar er ook een pallet huttekase was .
Deze was schijnbaar over en in de onschuld van de heilsoldaten was deze op de stoep van het leger des heils gebouw gezet.
Welk een naiviteit.
Want bij het verlaten en het huiswaarts keren van ondergetekende en de eerder genoemde H.M zagen wij die kosterlijke berg staan en konden wij het niet laten om er eens eetje te lanseren.
een pracht effect dus een stapel mee terug genomen en bij boedha gooien geblazen,
De pret was groot en als er ongein was kon je ook op JvdB rekenen .
Dus binnen no time waren alle stapels gehaald en over het hele pleintje voor de boedha gesmeten wat een wat winters
effect te weegs bracht .
Politie bezoek kon dus niet uitblijven en of wij het roken namen wij de benen .
Op afstand hebben wij nog gezien dat de hr Jvd B wat minder fortuinlijk was hij mocht even fijn mee naar het bekende bureao LODEWIJK V DEYSSELSTRAAT.
Uiteindelijk is alles met een sisser afgelopen .
Moet wel gezegd worden dat het desbetreffende straatje enpleintje voor boedha nog zeer lang naar een vreemde kaaslucht heeft geroken.
Er is een zware last van mijn schouder nu ik dit heb verteld en hoef ik niet meer naar therapie.
Ik heb er alleen een ding aan overgehouden en dat ik van mijn leven geen huttekase meer kan zien laat staan ruiken.
De enigste die ik dit verhaal heb verteld is de hr P.P En die kan zwijgen dat blijkt.
Zo hierbij heb ik dus persoonlijk het "HUTTEKASEMISTERIE " onrafeld en bied ik na al die jaren ECHT mijn Excuses Mooi niet aan . WANT HET WAS LACHEN>

Bezoeker

Hendrik

Ja, dat klopt allemaal. Mijn vader was toen voorzitter van de wijkraad en ik weet dat Buddha/Utopia een doorn in het oog van al die rechtse mannen was. Vandaar dat ik er toch vrij veel van heb meegekregen.
Arie keuning kwam een hele tijd veel bij ons over de vloer. Als ik me niet vergis heeft hij nog een tijdje verkering gehad met één van mijn zusters.

Bezoeker

wilma M

leuk dat je reageert, heb jij een broer die kees heet. zo ja, dan zat jou vader ooit in de zgn wijkraad geuzenveld. Dan had jij ook een zus monique die ooit met Ko B zou trouwen wat toen niet doorgi ng. alles goed verder ?

Bezoeker

Genoten

Of de familie Rood nou wel of niet bestaat het gaat mij erom dat ik enorm heb genoten van het verhaal van Hendrik en de verhalen van Pieter op deze site. Overigens, wat kinderachtig om zo te reageren met een niet-bestaande familie.

Hendrik, alles goed met je familie? Zat op school met Annemarie en Tinemarie en ook PP ken ik. Doe ze mijn groeten.

Bezoeker

lees maar

ik vind het wel meevallen met die heethoofdige reacties.
Heerlijk dat er reacties zijn van personen die ik na die tijd nooit meer gezien heb. Overigens Paulien, ik ben inmiddels voor de derde keer getrouwd en een zeer gelukkig man. Kinderen heb ik niet en daar heb ik achteraf geen spijt van. Ik woon op een prachtige woonboot. En hoe is het met jou ?

Bezoeker

Geweldig

Geweldig om deze verhalen te lezen!
Ben zelf nooit in Buddha of utopia geweest (was te jong) maar de namen komen mij zeer bekend voor.
Ik weet dat Martin Minten nog een tijdje lid is geweest van Ambassade, het jongerenkoor van de katholieke kerk!
Misschien een tip voor de familie Rood om eens een keer hun kant van het verhaal te schrijven.

Bezoeker

Wat heb ik gelachen

Namens de Fam.Rood , Valerie, Jan, Marjolein Koster, Feestbeest, Peter en onbekend talent ,hartelijk dank voor jullie, meestal felle, reacties op mijn onzinverhalen die ik de laatste dagen op deze site heb gezet. Wat heb ik gelachen, niet normaal meer, stuiterde regelmatig van mijn kruk.
Een ding is mij wel duidelijk geworden, Buddah en Co is , zelfs na zoveel jaren,heilig voor een aantal van jullie. Sorry dat ik jullie zo geplaagd heb.

Bezoeker

Leuke straat

Ik heb vroeger ook in de Wigbolt Ripperdastraat gewoond bij de dijk. Veel kan ik me er niet meer van herinneren maar wel een familie met 6 kinderen of zo, die woonden aan het andere eind van de straat en die hadden allemaal rood haar en waren nogal luidruchtig sommigen waren niet zo fris en stonken soms naar urine. De hygiene was niet zo geweldig in die jaren. We speelden later vaak op het CBR plein, voetballen en zo en speelden toen we klein waren ook op de zanddijk . Ik kan me werkelijk geen naam meer herinneren. Het was een leuke straat van wat ik me er van herinner. Dat Buddah zegt me niks ben er nooit geweest.

Bezoeker

Nieuwe Buddah of Budah of Boeda

Dat lijkt me een goed plan Willy, maar dan wel tegenover jouw huis he.

WILLY

zeurkous

ouwe zeur over die boeda als je kinderen heb gehad wat zielig voor ze die mochten niks van jullie zeker het is juist goed voor de ontwikkeling al dat feesten vind je het nu dan goed gaan nu worden er ouwe mensen beroofd kwam toen niet zo veel voor als nu hoor dus toch maar weer een boeda en het liefst weer op de oude stek of daar in de buurt