Terugblik op de Hoofddorppleinbuurt (5)

Hoofddorppleinbuurt

Als kleine jongen was ik altijd een beetje bang van de kolenman.

Als de kolenman kwam, was het huis in rep en roer. De jassen moesten van de kapstok gehaald worden, kleden opgenomen worden, deuren van slaapkamers moesten dicht en overal werden oude kranten over de vloer, 'het zeil', uitgespreid.
De kolen werden ’s zomers gekocht als de prijs lager was en werden los gestort in het kolenhok in de tuin. De kolensjouwers moesten door ons hele huis lopen en door de keuken om het kolenhok te bereiken.
Als kleine jongen was ik een beetje bang van ze, met hun vervaarlijke uiterlijk, de zwarte kleren. Het kolengruis zat tot diep in hun poriën. Ik verstopte me dan tussen de struiken in het tuintje, als ze zwaar klossend door die holle gang heen en weer liepen.
De kolen zaten in jute zakken en werden per mud verkocht. Na het storten werden de lege zakken keurig op elkaar gestapeld en hardop geteld. Ik geloof dat één mud twee zakken was.
Wij stookten altijd antraciet, een wat chique kolensoort, waarvan de grootte uitgedrukt werd in cijfers, 4tjes, 5jes enz. De brandduur daarvan was langer en de gloed van de haard was behaaglijker. Dit in tegenstelling tot eierkolen, een samengeperst kolengruis, die fel brandden maar gauw opgebrand waren en geen sfeer gaven.
Indrukwekkend vond ik het ophijsen met touw en blok van de kolenzakken voor de bovenwoningen, één, twee of driehoog. Met z’n tweeën of drieën hezen ze, kunstig om en om het touw vastpakkend, met aanmoedigingskreten de kolen naar de zolders.
's Zomers werd de haard van de schoorsteen losgekoppeld, schoongemaakt en eventueel gerepareerd met kachelkit, een smeersel dat je in de kieren van de kachel kon smeren.
Voor dat werk kwam de haardensmid, de heer Wams heette hij als ik me goed herinner. De zaak was, dacht ik, op het Aalsmeerplein. Meneer Wams was vrij klein, maar met verbluffende kracht en behendigheid droeg hij de loodzware kachel tot aan de stoeprand om hem daar te reinigen met stoffers en borstels.

Gepubliceerd: 30 oktober 2006

Lees hier meer verhalen over de Hoofddorppleinbuurt.

Hans Scholte

Re: terugblik op de hoofddorppleinbuurt

Bep Bieling-Nicola:

Ik, Bep Bieling-Nicola ben geboren in 1936 op de Aalsmeerweg en heb daar 23 jaar gewoond, dus ken ik
bij wijze van spreken, iedere steen van deze buurt.

Mijn naam is IHans Scholte geboren in 1947 en woonde in de Woestduinstraat 127 1 hoog ( boven de kapper).

Boven ons woonde de familie Marees ,de heer Marees werkte bij, als ik het me goed herinner, de Amstel brouwerij. Ze hadden een dochter die suikerpatiënte was.

Ik kan me nog heel veel herinneren uit mijn jongste jaren, veel wat hier beschreven wordt herken ik.

citaat: IJs bij Eldorado, hoek Aalsmeerweg/Rietwijkstraat.

Reacties: hansbieling@hetnet.nl

Mijn naam is Hans Scholte geboren in 1947, ik woonde in de Woestduinstraat 127 1 hoog ( boven de kapper). Boven ons op twee woonde de familie Marees , de heer Marees werkte , als ik het me goed herinner, bij de Amstel brouwerij. Ze hadden een dochter die suikerpatiënte was. Ik kan me nog heel veel herinneren uit mijn jongste jaren en herken veel van wat hier beschreven wordt.
De door u genoemde ijssalon was van een Italiaan die met een Nederlandse vrouw was getrouwd. Hij heeft Borello als ik het me goed herinner en is na d e oorlog begonnen met een ijskar. Ze hadden twee kinderen: Raffelino , die nu rond de 73 jaar oud moet zijn, en Marina als ik het me de naam nog goed herinner.
De familie woonde niet bij de ijssalon hoek Aalsmeerweg - Rietwijkerstraat maar in het benedenhuis op de hoek Stolwijkstraat - Rietwijkerstraat., In de winkel waren grote wandschilderingen van Italiaanse landschappen. Als kind vond ik het ijs draaien met een grote platte houten spaan door de heer Borello erg interessant. Een ijsje kostte geloof ik een dubbeltje.
Even verder om de hoek op de Aalsmeerweg was een klein snoepwinkeltje, daar kocht je dan veter drop voor een paar centen.

Bep Bieling-Nicola

terugblik op de hoofddorppleinbuurt

Er wordt in de verhalen gesproken over de kolenman en dat vind ik leuk, want wij hadden thuis op de Aalsmeerweg een kolenzaak. Laak,s kolenhandel geheten. Er werden zakjes kolen aan huis verkocht. Over het algemeen bestelde men voor een heel seizoen kolen, die mijn vader dan omhoog hees òf via de trap naar boven sjouwde. In de bovenhuizen was een kolenkast op ieder balcon.
Maar sommigen vonden die investering in één keer te hoog en haalden dan per dag een zakje kolen bij ons.
Hierbij nog enkele herinneringen:
Het kaalscheren van de z.g. "moffenmeiden" in mei 1945. Boven op het tramhuisje op het Hoofddorpplein.En plein publiek!! Een van die meisjes zie ik nog huilend met de handen voor haar ogen, dicht langs de kant van de huizen aan de Aalsmeerweg naar huis lopen in d,r eentje. Ik zou dat meisje (nu een vrouw van ongeveer 80 jaar), graag ontmoeten om haar verhaal te horen.
Trees heeft een Canadees, was dat niet net zoiets? Zijn we wijzer geworden of is het "met de kennis van nu"?
Nog een herinnering:
De boekwinkel/bibliotheek op het Hoofddorpplein/begin Aalsmeerweg. Ik kwam daar als kind boeken ruilen en als zijn vrouw er dan niet was moest je altijd een de man "een handje geven".
Dan probeerde hij je over de toonbank naar zich toe te trekken! Daar werd ik dan zó bang van, want ik wist dat dat niet in orde was.
3e herinnering:
De heren kapper ernaast, waar mijn vader klant was, was beroemd op zijn moppen tappen.Later hoorde ik over de radio Dick Bruna (ook een bekende buurtgenoot) erover vertellen. Een bekende kapper dus om zijn moppen.
4e herinnering:
De Aalsmeerweg was een hoofdweg om de stad binnen te komen. Zodoende kwam Churchill vanaf
Schiphol in een open auto ons huis voorbij. Het V-teken met zijn vingers in de lucht.Hij werd officieel door de stad ontvangen als overwinnaar.
5e herinnering:
Bij ons aan de overkant (eerste deel Aalsmeerweg) woonde een arm joods schoenmakersgezin. Op een dag in de oorlog werd het hele gezin, met een rits kleine kinderen, meegenomen door Duitse soldaten. We stonden in het portiek en keken ernaar.
Op de Schinkelkade bij de Tjoklat/Kwatta-fabriek lag een afvalschuit van de gemeente. Daar werd later een deel van de inboedel van de weggevoerde joden opgegooid. Wij als kind stonden er bij en zagen o.a. speelgoed erop liggen.We wilden het wel pakken, maar kinderen in die tijd waren nog braaf, en durfden dat niet.
6e herinnering:
En natuurlijk heb ik ook nog Fannie Blankers-Koen, thuiskomend vanuit Londen in 1948, begroet onder haar balcon in de Haarlemmermeerstraat.

En zo kan iknog wel even doorgaan.
b.v.
De films van Doris Day in de Victoria bioscoop. 1e rang 0,35 cent.
Het voordringen van grote mensen in de altijd drukke kaaswinkel van Giel Keizer op de Aalsmeerweg.
Het schaatsen op de Westlandgracht. Ik heb ook nog een foto, waarop Hannie Mens uit de Legmeerstraat met mij staat.
De Bennebreoekschool.
Halen we gebak bij Blauw of bij v.Wessem op het Hoofddorpplein?
Of halen we pindarotsjes bij Jamin, maar daar moest je zo lang wachten op de beurt, omdat die winkel altijd zo druk was.
De dukdalfen bij de open Zeilbrug. Ik droom er nu nog van. Dat ik ertussen val in het water.
De galanterie-winkel op de Hoofddorpweg met z,n voor kleine meisjes onbereikbare haarfrutseltjes en sieraden.
IJs bij Eldorado, hoek Aalsmeerweg/Rietwijkstraat.
Het in de rij staan als er een winkel ineens iets in voorraad had. Als je dan bijna aan de beurt was, was het uitverkocht en dat had je voor niets de hele tijd in de rij gestaan.
enz.enz.

Martin van Beek, h'meerstraat 136 huis

angar veerkamp

Angar, heb jij toevallig een broer(tje) die rené heet ?
Was volgens mij bevriend met Robere Vlaming, van de bakker t.o. de "spin" , woestduinstr./vogelenzangstr., met wie ik jaren heb gevoetbald bij AMVJ. De veerkampjes die ik ken woonden in th. de bockstraat. René heeft volgens mij ook bij Amvj gevoetbald.
Ik ben van de melboer,...h.meerstraat 70, naast slagerij Tou, later Tops, en Simon de Witt (a. neuhuysstraat)

Site Administrator

Re: Terugblik op de Hoofddorppleinbuurt (5)

Wat leuk om te lezen dat de kolenman zo'n indruk maakte! Ik ben een dochter van een kolenman. Mijn vader droeg inderdaad zwarte kleding. Een zwarte voorloper van de spijkerbroek en stevige schoenen. In de zomervakantie werden die schoenen ingelopen tijdens lange wandelingen.
Als mijn vader thuis kwam van het werk ging hij eerst onder de douche. De randjes om zijn ogen maakte hij schoon met het vet van de melk.
Ik was reuze trots op mijn vader. Hij was beresterk en droeg me vaak op zijn schouders naar de derde etage waar we woonden als ik na het spelen te moe was om al die trappen op te klimmen.
Ik werd niet als een zak kolen op de nek gegooid, maar in de brandweergreep gedragen. Want brandweer was mijn vader ook.