Toerist in eigen stad

Weer een aflevering in de serie 'Ruud's Rondje'.

Ponten of zijn het veren? Foto: Ruud van Koert, 2007

Laatst moest onze auto in de reparatie. De Renault-garage bevindt zich sinds een paar jaar in Amsterdam-Noord aan de Aambeeldstraat. Een klein tot aan het water doodlopend stukje weg in een industriegebied met nog ander gereedschap. Spijkerkade, Gedempt Hamerkanaal.
De behandeling van ons Cliootje duurt een paar uur. Ik slenter in de zon richting IJ. Even voor een nieuwe cd naar de overkant met de pont. Pardon, met het veer, sinds het GVB bestaat uit tram, bus, metro én veren.
’t IJ is vol. Schepen gaan voorbij. De pont - ik kan het niet laten - manoeuvreert zich ondanks z’n logge aanblik overal met soepele zekerheid sputterend en ronkend tussendoor.
Ik sta met m’n gezicht naar de zon bij de klep en snuif de geur van havenwater diep in me op. Dieselolie vermengd met een vleugje rottend afval. Ik krijg zin om langs te kade te vissen.

De skyline van Amsterdam Centrum komt dichterbij. Bovenop een gebouw naast het CS staat het waarschijnlijk oudste reclamebord van Amsterdam: Vinke & Co.

Van oorsprong (1804) een winkel van levensmiddelen voor de scheepvaart lees ik op internet. Daarna door Albert Vinke opgezet als cargadoorsbedrijf en eigenaar van de Stoomvaart Maatschappij "Oostzee" , de Stoomvaart Maatschappij "Hillegersberg" , de "Houtvaart" en de "Nederlandse Maatschappij voor de Walvisvaart" . Tot 1980 één van de belangrijkste typisch Amsterdams en traditioneel geleide trampvaart (wilde vaart) rederijen in Nederland. In 1985 werden alle schepen verkocht.

Terug naar nu. Gegolfde roodijzeren dammen voor de Noord-Zuidlijn houden het klotsende water tegen en kranen onderbreken nu nog als kleine scheve Eifeltorens het achteraanzicht van de stad.

Halfafgebouwde kolossen dreigen aan weerszijden het station te verdrukken.
Een druk op de knop door de pontbaas en de klep zakt met een schurend geluid op de tijdelijke walkant. Ik blijf nog een paar seconden staan. Nagenieten van de overtocht. Hoe lang nog? Nou ja, voor even ben ik toerist in eigen stad.

De hele serie verhalen van Ruud vindt u hier: Ruud's Rondje

Gepubliceerd: 7 april 2007