Uit de verhalenwedstrijd: 'Vogelliefhebbers in Slotermeer'

Auteur: Elly Dekker
Slotermeer

In 1980 kochten we een rijtjeshuis in Slotermeer, in de Louis Naarstigstraat. In de tuin maakte mijn vriend Henk een volière. We hielden tijgervinken, blauwfazantjes, goudbuikjes en andere prachtvinken.

Binnenshuis, in kooien, probeerde Henk Gouldsamadines te kweken. En wonderwel, dat lukte. Toen de jongen groot genoeg waren gingen ze in de buitenvolière. Onze tuin liep over in het openbaar groen. Tuinmannen kwamen kijken naar de vogels. De jonge Goulds waren meteen verkocht. Die gingen ’s avonds mee naar Friesland.
Aan de voordeur kregen we de inspectiedienst. Of we geen verboden vogels hielden? Alles werd in orde bevonden.
In 1984 begonnen we zelf aan gezinsuitbreiding. Daardoor kwamen we in contact met Mevrouw Piet, de verloskundige van Slotermeer. Ze woonde en hield praktijk in de Josephus Jittastraat. In de wachtkamer had zij een binnenvolière met tropische vogels. Splendids hadden haar voorliefde en daarmee kweekte ze. De controle van de aanstaande moeder was een standaard aangelegenheid. De gesprekken tussen de aanstaande vader en de vroedvrouw over vogels waren veel interessanter. Toen mevrouw Piet in mei 1985 bij ons thuis kwam vanwege de bevalling, kon Henk eindelijk met zijn levende have pronken.
In de loop der jaren hielden we veel soorten: kwartels, Mozambique-sijsjes, brilvogels, oranjewevers, staalvinken. In 2000 verhuisden we naar de Koningsbergerstraat. De oude volière werd gesloopt en de vogels verkocht. Bij het nieuwe huis maakten we weer een volière.
Het kopen van vogels is moeilijker geworden, vanwege strengere invoerregels. Op de vogelbeurs in Zwanenburg raakte Henk aan de praat met een kweker uit Slotermeer. Hij woont aan de Burgemeester van Leeuwenlaan. Die kon ons helpen aan elegantparkieten.
Henk heeft nu ook contact met een vogelkweker, die dicht bij onze nieuwe straat woont. Samen gaan ze naar tentoonstellingen.
Laatst was Henk was op weg naar de dierenwinkel met vijf jonge rijstvogels op zijn bagagedrager. Een jongen fietste voorbij, maar kwam even later rechtsomkeert. Of die vogels soms te koop waren? De handel was snel rond. De rijstvogels wonen nu in "de verfdoos" aan de Slotermeerlaan.

(In de rubriek WEDSTRIJD2006 staan de gepubliceerde verhalen bij elkaar.)