St. Gregoriusschool

Schoolreisje

Staatsliedenbuurt

Ik ben geboren op 5 februari 1944 in de Tweede Keucheniusstraat, op nummer 25. Vanaf 1950 heb ik in de eerste, tweede en derde klas gezeten op de St. Gregoriusschool, aan de overkant dus. Ik kon zo oversteken!

Schoolreisje St. Gregoriusschool Foto: collectie Jos van Lnagen, 1953

In de derde klas maakten we een schoolreisje naar het Ouwehand's Dierenpark in Rhenen. Op de groepsfoto zijn onder andere te zien het hoofd van de school (de heer Janssens volgens mijn rapport dat ik nog heb) en juffrouw Rosier bij wie ik in de eerste en tweede klas zat. Zelf sta ik op de tweede rij van boven op de vijfde plaats van rechts.

Vanaf de vierde klas zat ik op de Sancta Maria school aan de Prinsengracht. Ik was toen 'groot genoeg om alleen naar die school te lopen. Al mijn vijf broers hebben ook op de Prinsengrachtschool gezeten. Dat was een must, aangezien ik twee ooms had die ingetreden waren bij de Broeders van Oudenbosch. Deze school werd ook geleid door deze orde ...

Wat herinner ik me nog uit die tijd, de jaren vijftig dus?
Wij hadden een benedenwoning met een tuin die uitkeek op het 'do' aan de achterkant. In de oorlog was het schuurtje helemaal afgebroken om het hout te gebruiken als stookmateriaal!

Op het pleintje bij het kippenbruggetje was een Spar kruidenier gevestigd (Konings). Als scholier kon ik daar een zakcent verdienen door aanvankelijk reclamefolders rond te brengen, later boodschappen te bezorgen op de Solex (doos achterop!). Nog later mocht ik ook wel eens meehelpen in de winkel.
Enkele huizen daarnaast was een melkwinkel (Brons). Mijn zus heeft bij Brons nog in de winkel en in de huishouding gewerkt. Recht tegenover de school was een kantoorboekhandel die tevens een uitleenbibliotheek van boeken had. Ik zie de boeken in de winkel nog zo voor me; met bruin kaftpapier. Aan de overkant van de straat zat een kapsalon. En naast de school een rijwielstalling, waar veel mensen uit de buurt hun fiets stalden vanwege het gebrek aan ruimte thuis.

Verder, in de 2e Keucheniusstraat, op de hoek met de Van Bossestraat, was slagerij Post gevestigd! Zij hadden kinderen in de leeftijdsgroep van mijn broers en zus. De beroemde wielrenner Peter Post komt hier vandaan!

Ik heb nog een foto toegevoegd van mijn Oom Paul welke gemaakt is in de Van Hallsstraat. Echter omtrent de omstandigheden van deze foto weet ik niets.

Jos van Langen

Gepubliceerd: 6 januari 2013

Oom Paul bij zijn motorbakfiets in de Van Hallstraat Foto: collectie Jos van Langen

Jan Wiebenga

St. Gregoriusschool

Hallo Jos, op de bovenstaande foto sta je naast mijn broer Peter Wiebenga, de blonde met de donkere jas in het midden. Ikzelf zat een klas hoger, in de vierde.