Nieuw-West Open is begonnen

1 Fan

Het Osdorpplein, het hart van Nieuw-West, had afgelopen weekend de eer om het zestig weken (!) durende evenement ‘Nieuw-West Open’ als eerste te ontvangen. Op allerlei manieren – met een reizende tentoonstelling, met excursies door de wijk, met lezingen en speciale evenementen - wordt het jubilerende stadsdeel in het zonnetje gezet. Er wordt teruggekeken, vooruit gekeken, maar vooral om ons heen gekeken.

Bezoekers van Invisible, met koptelefoon op, op de galerij van een flat die uitkijkt op het Osdorpplein , Foto: Shirley Brandeis, 8 september 2012

Zaterdag 8 september 2012 deden bezoekers van de openingsvoorstelling ‘Invisible’ van Urban Myth dat op grote hoogte. Toeschouwend, met koptelefoon op, vanaf de flat aan het Osdorpplein keken ze toe, terwijl de acteurs tussen het – nietsvermoedende en dus af en toe verbaasd opkijkende – winkelend publiek acteerden. De voorstelling was gebaseerd op interviews met bewoners rondom het plein en gaf zo letterlijk een stem aan de ‘gewone’ mensen, die vooral over het soms moeizame samen leven in een multiculturele buurt repten.
Hoog boven het Osdorpplein keken de toeschouwers met andere – soms betraande – ogen naar hun wijk. Terwijl beneden stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud zich gereed maakte voor de officiële aftrap van ‘Nieuw-West Open’. “Nieuw-West is zestig jaar, maar nog niet klaar,” sprak Baâdoud. Trots is hij op de 145 verschillende culturen in zijn stadsdeel. En ondanks zijn noodkreet een dag eerder in Het Parool riep hij de menigte toe dat we goed op weg zijn. En dat moet gevierd worden.

Stadsdeel, woningcorporaties en het Amsterdams Fonds voor de Kunst sponsoren het rondreizende Nieuw-West Open dat met pop up terras, uiteenlopend programma en informatiepunt de komende vijftien maanden vijftien verschillende plekken aan zal doen. Plekken waar de bestaande kwaliteiten – kunstwerken, gebouwen, broedplaatsen, bedrijven, groen én bewoners – iedere vrijdag, zaterdag en zondag in het licht gezet en met elkaar verbonden worden. Nu nog in Centrum Nieuw-West in Osdorp, volgende maand in Slotermeer, waar koningin Juliana op 7 oktober 1952 deze eerste Westelijke Tuinstad opende. Bekijk het programma (met onder andere aanstaande zaterdag een excursie langs én in hoogbouw met voordrachten op locatie) op www.nwopen.nl. De reizende tentoonstelling met terras bevindt zich tot en met 22 september in de Shoperade aan het Osdorpplein. Daarna bij de bibliotheek aan de achterzijde van de Meervaartfoyer.