Deel 10

Auteur: Ger de Lange
Hoofddorppleinbuurt

Naweeën van de oorlog

De bominslag in de Stolwijkstraat Foto: collectie Ger de Lange, oktober 1940

De wijk was betrekkelijk ongeschonden door de tweede wereldoorlog gekomen, op één incident na. In de nacht van 10 oktober 1940 loste een aangeschoten Britse bommenwerper een aantal bommen boven de wijk. Een bom viel op een dekschuit in de Schinkel, de tweede in banketbakkerij Blauw aan het Hoofddorpplein waarvan de bakkerij aan de achterzijde verwoest werd en een derde in de slaapkamer van een woning aan de Stolwijkstraat waarbij de bewoners omkwamen.

Het bombardement veroorzaakte nogal wat consternatie en schade in de buurt.
De bewoners van de Hoofddorpweg moesten tijdelijk hun huizen verlaten.
Alle ruiten in de straat waren gesneuveld, de potten jam van kruidenier de Gruyter op de hoek van het Hoofddorpplein lagen door de luchtdruk op straat en vitrages wapperden naar buiten door de vensterloze ramen van de huizen.
De wijk werd bij de Zeilstraatbrug afgezet voor het herstel, de bewoners mochten een of twee nachten de huizen niet in en kregen een doorlaatpasje van de politie.
Plafonds van woningen waren naar beneden gekomen en glaszetters waren doende de gebroken ruiten te vervangen.

Andere restanten van de oorlog waren nog jaren zichtbaar op het Hoofddorpplein waar door de Duitsers richtingsaanduidingen op de gevels van de huizen waren geschilderd, pijlen in geel met zwart opschrift die de richting aangaven naar Haarlem, den Haag en Amersfoort, onder andere bij het café Pleinzicht op de hoek van de Leimuidenstraat en bij Danko de drogist.

Dit is deel 10 van een prachtige beschrijving van de buurt door Ger de Lange. (Redactie)

Frans de Croon

Frans de Croon:
Rosita Skörup:In het jaar 1945 geboren, net na de oorlog. Sassenheimstraat, daar kon je heerlijk buiten spelen...Geen scheurende auto's waarvoor je opzij moest springen. Verse groenten aan de overkant van de Westlandgracht, als je over het houten kippenbruggetje gelopen was. De schillenboer wiens paard op hol sloeg, ook op de Westlandgracht. Veel later hebben mijn man en ik een winkeltje geopend op het Hoofddorpplein, damesmode.. Kijk met veel plezier terug op deze mooie tijd!
Ik ken je nog van vroeger, jij kent me zeker ook nog, jij was 17 en ik zo´n 19

ik woonde in de sassenheimstraat 34 II

Frans de Croon

Rosita Skörup:
In het jaar 1945 geboren, net na de oorlog. Sassenheimstraat, daar kon je heerlijk buiten spelen...

Rosita Skörup

Ger de Lange

Bominslag Hoofddorpplein banketbakkerij Blauw, de foto's

Deze foto's tonen de schade aan de achterzijde van banketbakkerij Blauw (thans Damman) aan het Hoofddorpplein 8, na de inslag van een vliegtuigbom, okt 1940. De foto's zijn afkomstig uit het foto-album van de familie Schuitenmaker, Het verhaal gaat de de foto's zijn gemaakt door een jongeman uit de buurt, die de foto's verkocht aan belangstellende bewoners. De Hoofddorpweg en -plein waren door de politie afgezet, de bewoners kregen een doorlaatpasje. Dat pasje is in het oorlogsarchief van mijn ouders bewaard gebleven, zie foto.

Ger de Lange

Bominslag okt 1940 Hoofddorpplein banketbakker Blauw Schade na inslag vkiegtuigbom achterzijde banketbakker Blauw, Hoofddorpplein, okt 1940.

Bominslag banketbakklerij Blauw Schade na inslag van vliegtuigbom aan de achterzijde va banketbakkerij Blauw , Hoofddorpplein

Schade na bominslag, achterzijde banketbakkerij Blauw Schade na inslag vliegtuigbom aan de achterzijde van banketbakkerij Blauw aan het Hoofddorpplein, okt 1940

Doorlaatbewijs politie bij afzetting Hoofddorpweg na bominslag Doorlaatbewijs verstrekt door politie aan bewoners van beschadigde woningen aan Hoofddorpweg en -plein

Geertje van Arum

Na heel veel speuren op verschillende tijdstippen heb ik EINDELIJK gevonden naar dat waar ik op zoek was, nl de bommen voor en achter onze woning! Had ze al gevonden in een stadsarchief maar dat was alleen een vermelding. Gisteren weer geprobeerd en...BINGO!!!! Bovendien precies zoals ik het mij herinner vanuit de ramen van onze bovenwoning op de Sloterkade vlak bij de Zeilbrug. Vóór, de gezonken schuit en achter de puinhoop van de bomkrater van het huis van banketbakker Blauw aan het Hoofddorpplein met daarin een stalen ledikant. Ik hoor nog mijn vader naar mijn moeder roepen: pas op, allemaal glas; dit was in de veiligheid van zijn armen, net uit mn bed getild, mijn moeder droeg mijn zusje. BIj daglicht zag ik de narigheid van puin enz. Wij zij toen direct verhuisd naar Sloterkade nr 171, meen ik. Een klein huis met een tuintje voor aan de straat, naast twee garages. Ieder jaar in Mei komt deze herinnering weer boven en niet de enige. Vanaf 1943 woonden we op de Sloterweg, en ook daar heb ik veel gezien en gehoord. Je zweeg, zo klein als je was. Het gezegde :je haalt een kind wel uit de oorlog, maar de oorlog niet uit een kind, gaat bij mij helemaal op. Van laag overvliegende vliegtuigen schiet ik nog steeds wakker!
Met hartelijke dank voor dit artikel van Ger de Lange. en een vriendelijke groet
Geertje van Arum.

Minerva

Re: Busongeluk 1952 Aalsmeerweg

Ger de Lange:
Hans, weet jij , of iemand anders, iets te vertellen over het busongeluk op de Aalsmeerweg?
Dat was op zaterdag 8 sept 1952, volgens zeggen tijdens het bloemencorso.
Klopt dat en weet jij wat er gebeurd is? Er bestaan foto's van de remproeven die achteraf gehouden werden.
Groeten van Ger

Ik heb deze stukje gevonden (3 doden) (Utrech krant 1952 sept 8): http://www.hetutrechtsarchief.nl/collectie/kranten/un/1952/0908

Ik woon in Aalsmeerwweg sinds een jaar geleden, ik ben Amerikaanse dus schrijf ik niet zo goed Nederlands. Ik ben curioze over de geschiedenis van mijn buurt en dat is hoe ik heb deze pagina gevonden.

greet van dijk-laan

bom in de stolwijkstraat

kan mij nog goed herrinneren was zes jaar woonde aan de overkant op nr.25 3hoog met mijn ouders broer en zussen laan,alle ramen waren gesneuveld bij ons stond een heilig hartbeeld tussen de ramen die nog precies op de plaats stond,was geen centimeter verschoven. ik heb nog een foto van het gebeuren. mijn gedachte was dat wij over het dak bij buren naar beneden moesten,daar de deur beneden was weggeslagen.

Anneke Touber Segers

busongeluk 1952

het was een bus van Maarse en kroon, door het natte wegdek slipte hij en schoof met een enorme klap tegen de gevel van kapper John Seur aan. hierbij vielen 3doden. het was erg druk op dat moment, omdat de mensen net van het Aalsmeerse bloemencorso terug kwamen. ik heb het zien gebeuren, want liep met mn vader ter hoogte van bloemenzaak klimop. ook wij kwamen van het bloemencorso af en hebben dus geluk gehad dat we net iets later waren! Ik werd naar huis gestuurd(sassenheimstraat) en mn vader heeft geholpen de mensen tegen te houden. dit was een ongeluk dat je nooit vergeet!

Frans de Croon

Re: Busongeluk Aalsmeerweg , 6 sept. 1952

Ger de Lange:
Het busongeluk blijkt nog ernstiger te zijn geweest.
Er is een bulletin bewaard gebleven van de Radionieuwsdienst ANP van 6 sept '52 23.00uur:
Groet van Ger

Hi,
Klopt precies, ik ben ong. een kwartier daarna na de crash van de sassenheimstraat naar die ongeluksplaats gerend, het was afschuwelijk, slachtoffers werden letterlijk tegen de muren van een sigarenzaak en een kapper (Suer) platgedrukt, ik heb er héél veel jaren daarna en nu nog aan moeten denken.

Fdecroon

Ger de Lange:
Groeten van Ger

Ger de Lange

Busongeluk, re Cor Vanderhorn

Thank you for your explanation, Cor. Many people I spoke refer to the accident, but not anybody was aware of the details you mentioned. Probably the bus slipped or the accident has something to do with the new asphalt on the Aalsmeerweg. If I remenber well, this was one of the first streets in this area that got the asphalt in the late fourties or early fifties as the transit route to Schiphol and the Hague. We both know the heavy traffic there.

Thanks! best regards, Ger

Cor Vanderhorn

Busongeluk 1952 Aalsmeerweg

Hi Ger
My written Dutch is poor, English is what I use mostly. I migrated to Australia in 1963. Your previous correspondent was my next door neighbour in the Rietwijkerstraat when we were kids. I remember him well along with others in the block of 45-47
I was ten when this accident happened. On my way home from school I normaly walked along the west side of the Aalsmeerweg. The time was about 4.30pm. Without realising what had happened I saw 3 or 4 adults lying on the road and the pavement. Each in a pool of blood, all severely wounded. I think some of them were dead. A M&K bus coming from the direction Schiphol had turned some 270 degrees and was standing still, close to the bodies. I thought could it be that the had caused the terrible accident?

I can't remember the weather, rain or dry. Police and ambulance had not arrived yet and only a few people were around.
I figured, this is not a good place to be for a kid, and went home to tell my mum.
The sight of the people on the road has stayed with me vividly all these years. Perhaps it is good to get it out of my system, living in Melbourne I had no opportunity to do so.

Ger de Lange

Groeten van Ger

maarse & Kroon Aalsmeerweg 8sept1952 Remproef met M&K bus Aalsmeerweg 8 sept 1952, nav ongeluk.

maarse & Kroon Aalsmeerweg 8sept1952 Remproef met M&K bus Aalsmeerweg 8 sept 1952, nav ongeluk. Door: Ger de Lange

Hans Blankennagel

bominslag stolwijkstraat

Dank je wel Ger voor de informatie

Ger de Lange

Re: bominslag Stolwijkstraat 22

Dag ger, mijn naam is hans blankennagel, woon al bijna 56 jaar in de rietwijkerstraat, mijn vader vertelde mij het verhaal ik heb echter nooit vernomen op welke hoogte dit in de stolwijkstraat is geweest.

@@ Hallo Hans, dank voor je reactie. Het betreft het pand Stolwijkstraat 22. Bron: Rapporten Luchtbeschermingsdienst, Stadsarchief Amsterdam.
Groeten van Ger

Hans Blankennagel

bominslag stolwijkstraat.

Dag ger, mijn naam is hans blankennagel, woon al bijna 56 jaar in de rietwijkerstraat, mijn vader vertelde mij het verhaal ik heb echter nooit vernomen op wlke hoogte dit in de stowijkstraat is geweest. met vriendelijke groet.