Van Eesterenmuseum aan de Sloterplas!

1 Fan

De westelijke tuinsteden zijn sinds kort aangewezen als gebied van nationaal belang door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Met de Sloterplas als een kroonjuweel in het midden. Wat is nu logischer dan een Van Eesterenmuseum in het hart van de westelijke tuinsteden? Aan de Sloterplas!

Het nieuwe Van Eesterenmuseum naast Café Oostoever Foto: Van Esterenmuseum, 2012

Het Van Eesterenmuseum vertelt het verhaal van het Algemeen Uitbreidingsplan en de aanleg van de Westelijke Tuinsteden onder leiding van Cornelis van Eesteren.
Het museum heeft inmiddels zijn naam gevestigd en trekt veel bezoekers. Het is sinds oktober 2010 gevestigd in een voormalig schoolgebouw in Slotermeer aan de Burgemeester De Vlugtlaan. Temidden van het “buitenmuseum”: een beschermd stadsgezicht. Hoewel gelegen in Slotermeer, de eerste wijk die werd aangelegd, is het museum ook gericht op de wijken Slotervaart, Geuzenveld, Osdorp en Overtoomsche Veld.

Nu al richt het museum zich via de maandelijkse Van Eesterengesprekken en excursies op de gehele westelijke tuinsteden, en zelfs daarbuiten. Een centrale ligging hoort daarbij. Het Van Eesterenmuseum kan dan wellicht gaan functioneren als een platform van kennis over moderne stedenbouw in het verlengde van het nu al gevoerde debat over de vernieuwing van de westelijke tuinsteden.

Het museum zou in samenwerking met andere culturele activiteiten kunnen uitgroeien tot een markante plek aan de Noordoostoever van de Sloterplas bij het Slebospaviljoen, niet alleen voor de bewoners van het stadsdeel, maar ook als bruggenhoofd naar de schoonheid van dit groene stadsdeel voor alle Amsterdammers. Hiervoor is een ontwerp en een maquette gemaakt. Het plan is een uitnodiging aan anderen om deel te nemen en verder vorm te geven aan dit idee.