Verslag Van Eesterengesprek #15

Voorjaar 2012 staan de Van Eesterengesprekken en bijbehorende excursies in het teken van openbaar groen, bomen, parken en recreatie. Het forumgesprek op 09 mei in het Van Eesterenmuseum stond in het teken van de Sloterplas en het omliggende park, als opmaat naar de Sloterplasconferentie op 1 juni. Deze conferentie, door Stadsdeel Nieuw-West geïnitieerd, heeft als doel mensen te laten meedenken over de toekomst van het gebied. Maar wat is de situatie van de plas? Drie sprekers lichtte tijdens het forumgesprek verleden, heden en toekomst toe.

Sloterplas Bron: Van Eesterenmuseum

Als eerste nam Erik Swierstra - al 56 jaar woonachtig nabij de Sloterplas en hij kent het gebied op zijn duimpje - ons mee naar de ontstaansperiode van het gebied. Een gechiedenis die ver terug blijkt te gaan. In de 13e eeuw ontstaat aan het IJ het kleine stadje Amsterdam. Al twee eeuwen hiervoor, als Nederland nog een veenmoeras is, wordt er in geschriften melding gemaakt van de nederzetting Sloton - later het dorp Sloten - en het Slootermeer. Dit meer is ontstaan uit de Sloot of Slooter, een zijriviertje van het IJ. In de 17e eeuw worden veel meren rondom Amsterdam - door poldermolens - drooggelegd, zoals de Bijlmermeer en Watergraafsmeer. Zo ook het Slotermeer in de Slooterdijkermeerpolder.

Lees hier het gehele verslag.

Voor vaste bezoekers van onze Van Eesterengesprekken (ca.10 per jaar) is er de mogelijkheid om Vriend te worden van het museum voor € 25 en zijn de Van Eesterengesprekken en de toegang tot het museum gratis voor een heel jaar! Via onze Nieuwsbrief wordt u dan op de hoogte gehouden van de activiteiten en nieuwe tentoonstellingen.

Van Eesterenmuseum, Burgemeester De Vlugtlaan 125, 1063 BJ Amsterdam

Logo Van Eesterenmuseum