De eerste verjaardag Van Eesterenmuseum

1 Fan

Op 14 en 15 oktober 2011 werd de eerste verjaardag van het Van Eesterenmuseum aan de Burgemeester de Vlugtlaan 125 in Amsterdam-Slotermeer gevierd.

Verjaardagstaart Van Eeesterenmuseum Foto: Erik Swierstra, 14 oktober 2011

In dat eerste jaar is er veel gebeurd, daarom was een goede gedachte om deze 'mijlpaal' niet ongemerkt te laten passeren. Tijdens de borrel na de opening van de nieuwe tentoonstelling over De Speelse Stad van Aldo van Eyck op 7 oktober ontstond spontaan het idee om precies een jaar na de opening op 15 oktober 2010 een feestje voor de vrijwilligers te houden en de directeur, Hans van der Schaaf, die zich met de vele vrijwilligers in het afgelopen jaar zeer heeft ingespannen om het museum tot een succes te maken, in het zonnetje te zetten.

Eigenlijk hadden we het als een soort 'surprise party' voor Hans willen organiseren, maar spoedig bleek dat hij juist op 15 oktober voor een herfstvakantie zou vertrekken. Daarom besloten we het feestje een dag te vervroegen, tot vrijdag 14 oktober. Na de reguliere sluitingstijd van het museum, om 17.00 uur, kwamen zo'n dertig vrijwilligers, met een aantal van hun kinderen, gezellig bijeen om het heugelijke feit de vieren. Diverse mensen hadden hapjes en drankjes meegebracht. Na enkele toespraken waarin werd teruggeblikt op de afgelopen periode, kreeg Hans een fotocollage aangeboden met afbeeldingen van diverse evenementen en ontwikkelingen in het eerste museumjaar. Daarna genoten we van de versnaperingen. Tijdens deze bijeenkomst konden we ook weer een nieuwe vrijwilliger verwelkomen en deze werd voor deze gelegenheid 'geteld' als zijnde onze vijftigste vrijwilliger.

Ook de eigenlijke verjaardag van het museum, zaterdag 15 oktober, ging niet helemaal onopgemerkt voorbij. Enkele vrijwilligers hadden voor de gelegenheid taart meegebracht, compleet met kaarsjes. Nu is natuurlijk voor een eerste verjaardag één kaarsje voldoende. De vijf mensen die 's ochtends aanwezig waren hebben dit ene kaarsje samen uitgeblazen en vervolgens een stuk taart genuttigd. Ook de bezoekers die later op deze dag het museum aandeden werden getrakteerd op een taart, al dan niet na het uitblazen van een kaarsje. Zo konden wij terugzien op een geslaagde viering van de eerste verjaardag van het Van Eesterenmuseum. Mogen er nog vele volgen!

Erik Swierstra