Een ‘virtuele’ wandeling door de Spaarndammerstraat (deel 10)

Auteur: Fons Buis
Spaarndammerbuurt

Fons Buis wandelt verder door de Spaarndammerstraat

Op nummer 93A zat Garage Smit en Zn., maar daar heb ik verder geen herinnering aan. Wel aan de garage die aan de overkant zat. Daar tankte ik de benzine voor mijn brommer en later voor mijn Fiat 600.

Naast de garage zat - op nummer 95 een visboer. Hier waren wij in de 50-tiger jaren bijna vaste klant. Vrijdag was voor de katholieken een ‘onthoudingsdag’ en soms een ‘vastendag’. Het hield in dat je op vrijdag: “geen vlees, noch jus uit vlees” mocht eten. Het was natuurlijk bedoeld als een soort boetedoening, maar dat was het voor velen niet. Voor mij persoonlijk wel. Ik lust namelijk geen vis. Thuis moesten wij normaal gesproken ‘eten wat de pot schaft’ alleen voor het eten van vis werd op vrijdag een uitzondering gemaakt. De ‘niet-viseters’ kregen dan een hard gekookt ei en boterjus. Voor mijn vader en moeder was het beslist geen ‘boetedoening’ denk ik achteraf. Vrijdags werd er met veel smaak gegeten van de gekookte schelvis of kabeljauw in mosterdsaus of van gestoofde aal. En een gebakken scholletje of scharretje ging er ook wel in.

De volgende twee winkels waren op nummer 97 Drogisterij Het Westen en op nummer 99 boekhandel J.J. Lavooi. Ik heb hier verder geen herinnering bij.

Dan komen op nummer 101 en 103 winkels die wel weer wat herinneringen bij mij oproepen. Beide winkels hadden hun entree in hetzelfde brede portiek. Op 101 zat de wolhandel van Mejuffrouw K. van der Horst. Bij ons thuis werd door mijn moeder en vooral door een ongetrouwde tante veel breiwerk gemaakt. Vooral sokken en kousen stonden regelmatig ‘op de pennen’. Mijn vader droeg ’s zondags en doordeweeks eigen gebreide zwarte kousen, die hij met witte elastieken op zijn plaats hield.

Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar als kind van 4 of 5 jaar heb ik steeds gebreid ondergoed gedragen. Vaag kan ik mij dat nog herinneren en vooral staat mij dat sommige broekjes of hemdjes erg kriebelden. Later kreeg ik dan kantoenen onderbroeken (met gulp) van Jansen en Tilanus, kantoenen hemdjes en in de winter een eigen gebreide borstrok. Ook droeg ik ’s winter zelf gebreide truien. Maar altijd werd op het hemd of op de borstrok met een veiligheidspeld een Scapuliertje of devotiemedaille van de heilige Theresia vastgemaakt.

Op nummer 103 zat Van Asperen – Rijwielen en Huishoudelijke Artikelen. Zelf hebben wij er nooit gebruik van hoeven maken, maar hier zag ik voor het eerst het ‘kopen op afbetaling’. De mensen kwamen elke week het afgesproken bedrag betalen. Vanonder de toonbank kwam een kaartenbak te voorschijn, waarin de kaarten op naam waren opgeborgen. Na betaling werd op de kaart aangetekend hoeveel er betaald was.
Ik moest iets halen voor een fiets op zaterdagmiddag. De man voor mij legde fl. 2,50 op de toonbank. De winkelbediende haalde vanonder de toonbank de lange kaartenbak en haalde hier een kaart uit. Vervolgens schreef hij op dat de man die riks betaald had en vervolgens ging de kaartenbak weer onder de toonbank en verliet de man de winkel. Iedere week kwam hij terug tot zijn fiets was afbetaald.

Lees hier alle verhalen van Fons Buis.

Johanna Klomp Overduyn

Boekhandel Het Westen.

Hallo Fons,

Ik heb eind jaren 60 gewerkt in de boek- kantoorboekhandel en fotohandel Het Westen van de heer Pauli.
Precies op de plek waar je beschreef naast de drogist en de vishandel.
Alleen jouw boekhandel naam… ken ik niet! De heer Pauli heeft daar jaren met zijn vrouw en drie dochters gewoond.

Vriendelijke groet.

Stroobos Friesland

Pascale van Leijenhorst-Smit

Halo Fons

hallo Fons, die garage was van mijn overgroot opa. En de garage aan de overkant waar je kon tanken die was van mijn Opa Jan Smit. Ik heb op 3 hoog boven de garage gewoond tot ik 4 jaar was en toen zijn we verhuisd. Mijn opa en oma hebben in 1973 de garage verkocht en hebben nog wel een aantal jaar naast de garage gewoond. En zijn later verhuisd naar de Spitsbergenstraat op het terein van de oude suikerfabriek.

Groetjes Pascale Smit

Lou v. Bavel

herinnering piet rats

ik heb gewerkt in de jaren1956 - 1959 bij bakkerij piet rats in
de spaarndammerstraat.
wie heeft er nog herinneringen aan deze bakkerij?

D. Schuit

Richard vd Berg

Hallo, kent iemand Richard vd Berg? Hij woonde met zijn ouders en waarschijnlijk oudere broer Ron in de zaandijkstraat 7/1hoog. Hij was een oude jeugdvriend van me vader. Richard zal nu ongeveer 62 moeten zijn. Als iemand iets weet van de fam. vd Berg hoor ik t graag. daveschuit@hotmail.com

Arev2015@hotmail.com

Béste Fonzie

Slagerij van Poorten, houtrijkstraat 51, twee generaties vanaf 1926 en daarna vanaf 1974 in de spaarndammerstraat tegenover de zaandijkstraat, voorheen slagerij Noom.

Elisabeth Murray Steenbergen

Remember

Leuk dit te lezen, ik was op school vanaf 1940, vijf jaar oud, st Leo, hogerop Teresia school in het zelfde grote gebouw. I was ook bij de gidsen in het vereningings gebouw. Herinner het aktholieke winkeltje Van de Broek en de snoepwinkel Van Schulten of zoiets, ook herinner ik nog veel namen van mijn klas genoten. O ja Kapelaan Keet was de almoezenier van de gidsen. Prachtige tijd! Ik woon nu al since 1961 in Australia. Ben al over grootmoeder. Mijn naam op school was Beppie Steenbergen, vind het leuk als iemand mij nog kent.

Leon de Laat

Re: zegt de naam kegels iemand iets

geen nieuws: J. Kegels woonde Spaarndammerstraat 29-3

theo van genne

re:Kegels

Ja zijn dat die dingen aan het einde van een baan die je met een zware bal moet omgooien???
(sorry kon het niet laten)

wilma kegels

zegt de naam kegels iemand iets

Antoon Quist

De Kaasboer

Heel erg leuk om dit allemaal te lezen over de spaarndammerbuurt ik ben geboren in de spaarndammerstraat no 51 een hoog boven de bakker enkele jaren later zijn mijn ouders naar de zaanstraat no 35 2hoog verhuisd,beneden ons woonde de fam Takkenbos,wat U zegt over de boter kaas en eieren winkel Quist, is waar want mijn grootvader heeft altijd tegen mij verteld dat hun, dus mijn oma en opa ,in de oorlog niet eens wat kregen.ome leen en tante annie waren volgens mij altijd hard en zakelijk.Mijn(herinneringen zijn stoopie en de kolenboer,Hebronschool en de Hembrugschool.Mijn grootouders van mijn moeders kant woonden ook in de Spaarndammerstraat 67 2hoog min grootvader was van beroep glazen wasser Thijs Gadellaa.

Ton van asperen

Film van de Spaarn dammer buurt uit de jaren 70

Ik heb deze film gemaakt toen ik ook in de buurt woonde en werkte ( 1950-1982) Vele oude buurtbewoners zijn op deze film te zien en het slaan van de eerste paal voor de Bogt en de Westerbeer door Joop den Uyl.U ziet gebouwen en straten die nu niet meer bestaan ( Krommeniestraat) en hoe er toen gestreden wedt door de bewoners voor een betere woning.

Klik de volgende link om de video te zien: http://www.youtube.com/watch?v=3z67DZxVdd8&feature=g-crec-u

Veel kijkplezier en verantschuldiging voor de kwaliteit , deze film is gemaakt 30 jaar geleden en op 8 mm film.

Marie van Asperen

SPAARNDAMMERSTRAAT WANDELING 10

Met dit allemaal te lezen,herinnering me veel winkels,oa.kousen reparatie in het winkeltje van Stien Engel ,vijf cent per ladder ophalen,later is ze opera zangeres geworden Christiana Deutekom,nog niet zo lang geleden zag ik haar op de tv met haar man Jaap,een jubileum uit zending was.. 80 jaar geworden,haar winkel zat naast banketbakker Nagtegaal,daar om de hoek in de Nova Zemblastraat was een sigarenwinkel naam ben ik kwijt,kocht mijn moeder sigaren voor mijn man.
Overkant zat een kruidenier,bakker op de hoek.
Vanaf Knolledamstaat naar de Hembrugstraat zaten volgens mijn een melkboer,bontwinkelmaakte bontjassen,hengelwinkel,groentehal van Vrees ,feestzaal de Kuil ,bakker,garage,fietsen kelder van Vogel,café Duivens ,Paula kwam altijd naar DWS,mijn vader en ik kwamen er ook,toen was voetbal nog leuk,naast café wasserij hoek Hembrugstaat een café? In de Hembrugstraat stalling van Terstall,hoek Houtrijkstraat bakker andere hoek een textiel winkel naam ben ik kwijt,hoek Polanenzaak melkwinkel,hoek Krommeniestraat kruidenier in die staat een groentewinkel,daar tegen over een kruidenier winkel van Lex van Hooren,weet nog veel uit de buurt ben geboren in de Hembrugstraat boven de stalling van mijn ouders,hoek Zaanstad was kruidenier ome Toon en andere hoek bij de W.Barendsschool drogist Duiker.Heb op de Jacub v Heemskerkschool gezetten van 1946 tot 1952.
Zoek nog steeds mijn schoolvriendin Wiesje Kennis uit de Knolledamstraat 17,na de oorlog hebben mijn ouders de winkel in de Spaarndammerstraat gehad,met fietsen en huishoudelijke artikelen.
IIk heb na 40 jaar nog wat buurt vriendinnen terug gevonden,Nu woon ik met mijn man en naasten familie al 35 J. In Zeeland

Willem Verbruggen

Re: re: BICO

Hallo Okko,
Uit mijn omgeving ken ik geen enkel geval waarbij mannen de was deden. Vrijwel alle mannen hadden toen nog gewoon werk en het aantal vrouwen dat buitenshuis werkte was zeer beperkt. Vrouwen zorgden voor het huishouden, de kinderen en dus ook voor de was. Dus: op zondagavond de wasketel op het gas voor de kookwas. Voor Pa op maandag naar z'n werk ging moest de inhoud daarvan in de wasmachine gekieperd worden. Recycling heette toen nog niet zo, maar was wel degelijk aan de orde: het sop werd meerdere malen gebruikt (net als trouwens het waswater voor de kinderen op zaterdag...). Bico was erg populair, en ook onder andere namen op de markt: Neerlandia, Perfect, Amco. Het was een zgn. snelwasser, met een soort bolvormige schoep in de bodem. Zo'n schoep heette een pulsator. Nadeel was dat het wasgoed er betrekkelijk snel van sleet. Later kwam ook de langzaamwasser in beeld: een meestal wat grotere machine met een schoep in het midden. Zo'n schoep heette een agitator. Zo'n schoep zat ook in de in Slotermeer/Geuzenveld overbekende ingebouwde wasmachines van Ocriet. Aanvankelijk zat in geen van de vroegere wasmachines verwarming. Opwarmen of koken gebeurde simpelweg op het (stads-)gas, later ook vaak met een losse elektrische dompelaar. Een duurdere variant van de snelwasser was de Hoover, met de pulsator in de zijwand van de machine, dat zou minder slijtage opleveren. Rond 1965 deden de wasautomaten voor huishoudelijk gebruik hun intrede.

Bico wasmachine Foto uit de collectie van Museum Rotterdam. De Bico-fabriek stond in Utrecht

Okko Steensma

re: BICO

Ton,

Mijn ouders hadden ook een BICO wasmachine toen zij in 1957 in Geuzenveld kwamen wonen. Vraag mij niet waar ze deze gekocht hebben maar het was wel hun eerste wasmachine na het wasbord (tijl en spatel). Ik zie het apparaat nog voor me. Het was een rond apparaat met aan de zijkant een slang met een balletje erop. Als je waste stond de slang omhoog gericht en was deze met het balletje afgesloten. De machine verwarmde en waste alleen maar. Je moest hem zelf vullen en legen. Dat waren nog eens tijden. Voor de moderne vrouw van van toen was dit een hele verbetering t.o.v. het wasbord. Of waren er ook mannen die de was deden?

ton van asperen

Bico

Ga mij steeds meer herinneren en leuk om met andere te delen.Ik weet nog dat mijn vader wasmachine's verhuurde in de buurt van het merk Bico. Je had snelwassers en langzamer wassers met zo'n grote vin erin.Mijn vader kocht deze van de gebroeders Molenaar , later de oprichter van Wastora in Zaandam en sponsors van AZ in Alkmaar.Mijn opa had een fietsenloods in de Houtrijkstraat tegenover de kolenloods van Wobma. Ik kan mij ook nog de slagerij van Piet van Poorten herinneren en op de hoek had je een zeer ouderwetse zaak voor textiel van Peeters. Daar hingen onderbroeken in de etalage van voor de eerste Wereldoorlog.Vanaf de Spaarndammerstraat begon de Knollendamstraat met de gereedschap winkel van Oorthuizen , daarvoor zat er een groentewinkel in.Dan naar beneden kreeg je een brillen winkel , modezaak van Elly en dan de kaasboer die Quist heet.Heerlijke kaas maar erge onvriendelijke mensen.Daarnaast een soort verf winkel , ik geloof Duiker , en dan de schoenenzaak van Tilburg. Op de hoek had je een houtzaak.Aan de overkant begon het met de Bakkerij van Karel de Krijger , dan een vleeswinkel , loods van Schipper , was vroeger een kolenloods van Dijkstra en dan mijn favoriete winkel van Stoopie, daar kon je alles kopen , snoep , speelgoed noem maar op.Wij rende als klein jongetje altijd naar binnen en riepen dan " stoopie leg je lul in een knoopje " en rende dan hard weg om aan de overkant nog een keer aan de bel te trekken en dan hadden wij weer plezier.Wat ik nog niet gelezen heb is de haring tent op de Spaarndammerstraat voor de ingang van de suikerfabriek, later Technisch Unie. Op de hoek had je Mars de speelgoed winkel en op de andere hoek het cafe en op het pleintje stond de haring tent , iedere dag een haringetje kopen , maar nu lust ik ze niet meer. De naam van de zaadhandel naast Rats op de Spaarndammerstraat was Klein , ik heb zelf met de zoon Peter Klein in de klas gezeten.Leuk om te lezen ik blijf het volgen.

Ton van Asperen

Wandeling 10

Ja inderdaad leuk om dit allemaal te lezen. Ik zie dat mijn zuster ook al gereageerd heeft.
De Spaarndammerbuurt werd altijd de moord en brandbuurt genoemd , maar ik heb er een leuke jeugd gehad.Speelde vroeger altijd aan de Tasman straat aan het water , wij verzamelde het verdwaalde hout uit de haven , maakte een vlot en vaarde dan over naar de Houthaven om te spelen. Werden dan meestal opgepakt en belande dan op Spaarndammerstraat nummer 100 , juist het Politie buro.
Naast Rats zat slagerij Sluis en bij Rats werkte Annie en daar kreeg ik altijd Haagse hopjes van.
Rats was bekend voor zijn heerlijke bossebollen en moorkoppen.Later is het overgenomen door Ooyer.
Bij Jamin kochten wij als kinderen meestal de toverballen , snoepje dat in je mond verkleurde.
Inderdaad Jelle was de ijs winkel en kan mij ook nog de grote tonnen met ijs en de houten lepels herinneren, er was ook een man daar die met de ijs kar hielp , zijn naam was geloof ik Arie.
Bij de visboer , Pietje en Hannes haalde wij altijd een gebakken visje. Hannes stond achter in de winkel de schol te bakken en Pietje verkocht de vis in de winkel.Daarnaast was de drogist , boekhandel Pauli , wol winkel Kokedee en dan de zaak van ons.Dan de winkel van Jan Taams , Platenzaak , bloemenwinkel van Schele Bertus en de gereedschap winkel van Oorthuizen.
Ik heb zelf een vrij lange film over de Spaarndammerbuurt van voor de renovatie in de jaren 70, ik zal proberen deze op You tube te zetten zodat iedereen er van genieten kan. Beelden van de bouw van de Westerbeer , de oude Magdalena kerk en de bekende braderie in de Spaarndammerstraat met alle oude winkeliers er op.

Woon zelf al 8 jaar in Hong Kong , maar leuk om dit te lezen.

Marie van Asperen

Spaarndammerstraat Wandeling 10

Mijn ouders hadden de fietsenwinkel en huishoudelijke artikelen eerst op Spaarndammerstraat 103,later hebben ze sigaren winkel van Wilschut er bij gehuurd ,dus zatten we op 103 en 105,volgens mijn was de wolwinkel op 101 van de familie Kokedee.
Wat afbetalen betreft hadden ze later een kassa om de kaarten te verwerken,zelf heb ik ook een paar jaar in de winkel gewerkt,ben nog eens in de buurt geweest maar nu zit er Blokker en Zeeman

wilma kegels

katholiek