Wonen op het zaad van je vader

Slotervaart, Nieuw-Sloten

Een beetje een rare titel, maar hieronder de uitleg. Als klein meisje ben ik verhuisd van een dorp naar de grote stad. Wat een verandering , wonen op een flat en veel drukker dan in ons kleine dorpje.

Huizen in Nieuw-Sloten in aanbouw Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam

Wat ook belangrijk was ik ging naar de grote school, dus geen juffrouw Jannie meer maar een hele nieuwe klas met allemaal stadse jongens en meisjes. Aanpassen was niet echt nodig, ik rolde er vrij snel in en doorliep de school dan ook met veel plezier. Ook de middelbare school was gezellig en daar werd ik toch wel snel een beetje volwassen.

Mijn vader was machinist bij de spoorwegen en had als hobby tuinieren. Wij woonden in Stadsdeel Slotervaart en daar waren heel veel tuinderijen. Mijn mijn vader huurde daar een stuk grond van tuinder Schumacher, alwaar hij in zijn vrije tijd groente verbouwde en een kas had met tomaten en komkommers.
Was niet altijd leuk, want er kwam natuurlijk heel veel groente van de tuin af, dus op maandag aten wij bloemkool, op dinsdag sperziebonen, enzovoort en dat dus elke week weer. Er werd natuurlijk ook groente ingevroren en de geur van bietjes die werden gekookt was niet heel erg prettig. Een ander experiment van mijn vader was de zuurkool, "Pap, dat was heel erg vies!" Dat vonden mijn moeder en zusje ook dus dat was maar eenmalig.

Dan breekt de tijd aan van verkering en dus het huis uit, eerst samenwonen en daarna trouwen. Eerste huis in Amsterdam-Zuid, daarna naar een flat in Osdorp.
Ondertussen veranderde er veel in Slotervaart, want wij zouden de Olympische Spelen wel even naar Amsterdam halen. De tuinders werden uitgekocht, en het slopen kon beginnen voor De Spelen.
Maar ja, de spelen gingen niet door (gelukkig) dus alles voor niets gesloopt. Er werden huizen gebouwd, dus wij dachten dat is wat voor ons. Na veel wikken en wegen (kunnen we het financieel wel opbrengen) besloten om in de schrijven op een nieuwbouw huis. Na diverse keren uitgeloot te zijn werd het laatste project opgeleverd. Nog één kans en wat denk je, ja hoor eindelijk een huis.

Daar wonen wij nog steeds met veel plezier en als ik in de tuin sta en om mij heen kijk, zie ik mijn vaders tuin weer voor mij. Want onze tuin ligt op de plek waar mijn vader zijn groente verbouwde, dus dit is het verhaal achter de titel ik woon op het zaad van mijn vader.

Gepubliceerd op 8 maart 2011

Sjanie was één van de zes cursisten van Carry Burgering en Dick Kersten tijdens de acht lessen in buurthuis Osdorp in januari-maart 2011.
Lees hier de verhalen van die cursusgroep.

Jeannette Andringa

Slotervaart

Hallo Sjanie.
Weet niet zeker maar ik heb je denk ik gekend in Slotervaart.
leuk om weer eens wat over Slotervaart te lezen uit die tijd:)

Sabien Schumacher

Tuinderij

Hallo Sjanie
Ik ken je wel niet en jij mij waarschijnlijk ook niet maar toevallig heet ik ook Schumacher.Mijn schoonvader had 'n tuinderij op de Louwesweg ,daarvoor was het van zijn ouders.Nu weet ik niet of jou vader bij hem 'n stukje grond had of bij een van de broers van mijn schoonvader,zijn naam was Jan maar er waren ook nog 'n broer Hein ,Cle en Fred.Ik zou het leuk vinden om dit van je te horen.Waarschijnlijk weet mijn zwager hier meer want hij tuinden er ook zal het eens vragen aan hem.Groeten Sabien Schumacher