Reünie Koggeschip zaterdag 19 november

Geuzenveld/Slotermeer — Vijf decennia schoolplezier wordt deze maand nog in het oude gebouw gevierd. Een reünie geeft oud-leerlingen de kans nog één keer ‘hun gebouw’ te bekijken. Daarna gaat de sloopkogel erdoorheen.

Copy:Het oude Koggeschip en de nieuwbouw Het oude Koggeschip en de nieuwbouw

Twee gammele noodlokalen vormden in 1955 de voorloper van het huidige Koggeschip.
Pas in 1964 kwamen de jongens- en meisjesschool samen in één gebouw, alhoewel de lessen nog tot 1970 gescheiden werden gegeven. Alleen op het schoolplein kon de jeugd elkaar gemengd ontmoeten. “En na schooltijd onder het viaduct,” lacht directeur Suzan Baldinger die de verhalen uit de oude doos kent.
In 1970 ontstond door fusie R.K. basisschool ’t Koggeschip, genoemd naar het herkenningsteken van Amsterdam om zo de verbondenheid met de stad aan te geven. De school wordt vandaag de dag door Jan van Velzen en Suzan Baldinger geleid.

Ontmoetingsplek

De bouwwerkzaamheden aan de Haarlemmerweg en de Ruys de Beerenbrouckstraat van de nieuwe (brede) school ’t Koggeschip vorderen gestaag. Steen na steen verrijst in razendsnel tempo een markant gebouw. “Hier hebben we prachtige nieuwe lokalen, tussenwanden waar nodig, veel transparantie door al het glas, extra ruimtes op gangen, een mooie gymzaal, een dakterras en een aula,” roept Suzan enthousiast tijdens de (zoveelste) rondleiding in het nieuwe gebouw. Dat de teleurstelling van het verlies van het oude vertrouwde gebouw gering zal zijn, is duidelijk. ’t Koggeschip krijgt er iets heel moois voor terug. De buurt krijgt er iets moois voor terug. “Dit wordt de ontmoetingsplek voor de buurt,” legt Suzan het multifunctionele gebruik van ’t Koggeschip uit.
“Er is hier samenwerking tussen welzijn, sport en onderwijs. Iedereen kan hier terecht. Voor cursussen, opvang, onderwijs, feesten enzovoort.” Een platform van betrokkenen buigt zich over de mogelijke activiteiten die in ’t Koggeschip gehouden kunnen worden. Opdat een ieder er een plekje kan vinden straks.

In februari wordt er verhuisd. Op 1 maart 2006 wordt het nieuwe gebouw feestelijk officieel geopend. Het oude gebouw zal dan gesloopt worden. Deze maand wordt daar nog de vijftigste verjaardag gevierd. Oud-leerlingen van de afgelopen vier jaar kunnen vrijdagavond 18 november hun reünie vieren. Wie langer van school is, kan op zaterdag 19 november tussen 15 en 19 uur nog één keer een kijkje komen nemen.

Joël Stekkel

Grrrr