Doe die zak in ’t bakkie!

Geuzenveld-Slotermeer

Twee scholen strijden om een eervolle titel. Wordt het de St. Henricus of de Slootermeerschool? Welke leerlingen verzamelen het meeste afval tussen school en thuis?

Wethouder Els Verdonk voor een groot 'bakkie' Foto: Shirley Brandeis, 23 september 2010

Aftrap

Wethouder Els Verdonk gaf donderdag 23 september op Plein ’40-’45 de aftrap voor de campagne ‘Zak in ’t bakkie’ en deelde appels, buttons en aanmoedigingen uit. Zwerfafval kennen we in heel Nieuw-West, maar er zijn plekken waar het wel erg uit de hand loopt. Neem Plein ’40-’45, waar de dagelijkse markt naast gezellige reuring ook voor erg veel zwerfvuil zorgt, mede dankzij het overmatige gebruik van plastic tasjes en plastic verpakkingsmateriaal. Vandaar ook dat naast de jongste bewoners ook de ondernemers op de markt betrokken worden bij de campagne. Verdonk deelde samen met de marktmeester ook aan hen buttons uit. Met de vraag mee te denken of te laten zien hoe het zwerfvuilprobleem door de marktkooplieden zelf kan worden aangepakt.

Cowboy

Goed gedrag wordt beloond. En dus is er zowel voor de marktkoopman of –vrouw met het beste idee of initiatief als voor de school waarvan de leerlingen het meeste afval verzamelen een prijs te winnen. Enkele zwerfvuilhotspots zijn de Theodorus Dobbestraat en het Jan Zwanenburghof, tipten winkeliers uit de buurt die kwamen kijken naar de aftrap vorige week donderdag. “Daar valt veel vuil te halen!” Tot aan de herfstvakantie loopt deze wedstrijd, die vooral ook een schoner stadsdeel moet opleveren. De tussenstand van de vuilophaal is te zien op Plein ’40-’45. Hier wordt iedere week de zogenoemde klassencontainer die op beide scholen staat, geleegd in de wedstrijdcontainers bij de wedstrijdkraam. De kraam is te herkennen aan de campagnemascotte Billy Boest. Een stoere cowboy die ten strijde trekt tegen het vuil. In plaats van een pistool heeft hij een stoffer en blik in zijn hand. Hij legt in een vrolijke lesmap de kinderen uit dat zwerfafval leidt tot een ongezellige buurt en dat ongezellige buurten vaak ook minder veilig voelen. Vandaar: opruimen en niets op straat gooien.

Iedereen

In verschillende buurten in Nieuw-West zijn leerlingen nu aan de slag om de straten schoner te maken en te houden. Maar, benadrukt wethouder Verdonk: “Een schone en opgeruimde buurt is niet alleen een verantwoordelijkheid van het stadsdeel. Iedereen kan meehelpen: bewoners, bedrijven, marktkooplui en marktbezoekers, schoolkinderen, hangende jongeren, iedereen!” U bent bij deze uitgenodigd om uw buurt schoon te houden. Door gewoon de zak in ’t bakkie te doen.

Bekijk meer afbeeldingen

Wethouder Els Verdonk, leerlingen en marktmensen 'openen' de campagne Foto: Shirley Brandeis, 23 september 2010