Mijn jeugdherinneringen 5

Staatsliedenbuurt

De schrijver neemt ons in een aantal delen mee naar zijn jeugd in een roemrijke en in latere jaren beruchte buurt. Vandaag deel 5.

Grammofoonplaatje van Helma en Selma wie, wat, wanneer, waar Foto: Peter van Zwam

Grammofoonplaatje van Helma en Selma wie, wat, wanneer, waar Foto: Peter van Zwam Door: Jan van Zijp

Kachel versjouwen

In december 1954 werd er een prachtige radio-pickup combinatie thuis bezorgd; een prachtige gepolitoerde kast met links een platenwisselaar en rechts een fridor radio met 4 knoppen. En daaronder twee deurtjes, waar je je platen achter kon opbergen.
Ik was er gelijk weg van en op de  zaterdagavonden en zondagmiddagen werden dan 78-toeren platen gedraaid.
We zaten dan in de mooie voorkamer. Het was er altijd koud en om het warm te maken haalde mijn vader de brandende potkachel uit de schoorsteen van de achterkamer en liep zo naar de voorkamer om hem daar in de schoorsteen te zetten.

Platen draaien

De eerste platen die we thuis draaiden waren van Helma en Selma: 'Heb mooie tulpen', Annie de Reuver met 'In een gouden koets', Willy Alberti:  'Anema e core' en 'Ik hou van jou mooi Amsterdam' en meer van dat soort Nederlandse nummers. En later natuurlijk Johnny jordaan en Tante Leen.
Bill Haley The Platters en Fats Domino, daar moest mijn vader niets van hebben, maar wel opera, hij kocht dan hele dure lp`s die in 1954/55 toch fl. 18,50 kostten. Meestal kocht hij ze bij Piet Elias in de 2e Nasaustraat vlak bij de nieuwe brug, zelfs op zondag kreeg hij het voor elkaar om bij Elias voor een gezellig avondje, een stapeltje 78-toeren platen te kopen.

Eerste TV

In 1955/56 kregen we dan onze eerste televisie, dat was me wat, grootbeeld met speakers eronder en met deurtjes ervoor. We waren een van de weinige die een tv hadden, dat kon je zien op het platte dak, want daar stonden maar een paar antennes. De eerste programma's uit die beginjaren waren: 'Varen is fijner dan je denkt', 'Wie wil mijn marmotje zien?' en ' Dappere Dodo'. Op zaterdagavond, als we wat langer op mochten blijven, showprogramma's: 'Jos van der Valk' en de tv-uitzendingen van Dorus. Natuurlijk hadden we de bekende omroepsters tante Hanny, Ageeth Scherphuis, Karin Kraaikamp, Tanja Koen en Vertie Dixon.

Er volgen nog veel meer delen.

Lees hier de eerdere delen en alle andere verhalen van Peter van Zwam.

Grammofoonplaatje van Annie de Reuver wie, wat, wanneer, waar Foto: Peter van Zwam

Grammofoonplaatje van Annie de Reuver wie, wat, wanneer, waar Foto: Peter van Zwam Door: Jan van Zijp

thea

beurs van berlage

100 jaar reclame daar is veel van vroeger te zien en te beluisteren

P.M. VAN ZWAM

P.M. VAN ZWAM

Nou Bert ,zo'n Triotrack heb ik nog in mn studiootje staan
moet wel eens 78 toeren op een cd zetten
maar heb ook nog een in perfekte staat een Dual staan
voor reserve
zelf geef ik ook de voorkeur aan platen ,dan cd;s
heerlijk toch die oude singeltjes en lp`s van vroeger
VOORAL ALS JE ZE EVEN SCHOONMAAKT MET HG VET WEG
nou dan weet je niet wat je hoort
Wist je dat oude 78 toeren hebben meer dynamiek dan een cd
vergelijk dat maar eens, gebruik wel een goede versterker en boxen natuurlijk, en de 78 toeren plaat moet wel gaaf zijn , en hoog, middel, laag, eq of loudnes neutraal zetten

bert klop

platen

Hoi Peter,
Alweer een prachtstuk van jouw hand met als onderwerp de techniek vanuit Eindhoven, die het gezinsleven in de Nederlandse gezinnen in de jaren vijftig en zestig meer kleur heeft gegeven, die het toen hard nodig had.

De platen van mijn idool Wally Tax draaide ik in het weekend op Philips pick upjes, die door mijn Pa werden geleend bij zijn werkgever Bruco op de Ruyterweg. Op zondag avond gingen die apparaten zo de winkel weer in. Op een x-moment kreeg ik via een klant van hem een afgedankte Triotrack speler, die ook nog 78 toeren aankon en toen er via een krantenwijk wat geld binnenkwam kocht ik de schuine Sony tc 366 taperecorder met wel drie motoren en ferriet ferriet koppen.

Voetbalwedstrijden , zoals vanavond, keken wij op een geleende kleuren TV. Onze eerste eigen kleuren TV had geen lang leven, omdat ik (weet ik veel waarom) wilde uitproberen wat een magneet voor invloed had op het beeldscherm. Nou, er bleef weinig meer over dan paarse vlekken en de sfeer in huis werd er niet beter op. .