Dansles bij Steffa Wine

Auteur: Maia Smit

Danseres en balletpedagoge

De winkels aan de Burgemeester Vening Meineszlaan Met dame op de fiets en een bestelauto van Wyers (meubelzaak).<br />Foto: 27 augustus 1957, Beeldbank van het Stadsarchief, collectie: Archiefdienst; eigen foto's. Foto: 27 augustus 1957, Beeldbank van het Stadsarchief, collectie: Archiefdienst; eigen foto's.

Ik denk vaak aan mijn danslessen terug die ik kreeg van Steffa Wine (1913-1991). Van mijn 6e tot mijn 12e jaar. We hadden balletpakjes aan en moesten, op de muziek van de piano en de maat van de stok, onze danspasjes aan de bar doen en oefeningen repeteren. Ieder jaar hadden we een uitvoering in Bellevue en de dansjes die we moesten uitvoeren studeerden we in. We kregen leuke jurkjes met petticoat en ik vond het altijd prachtig. Zij zelf woonde meen ik naast de dansstudio en had geloof ik één dochter. Zij deed altijd aan het einde van de voorstelling een Spaanse dans. Ze zag er volgens mij ook Spaans uit.
Ik vond haar heel dirigerend en streng, maar zo ging dat in die tijd. Het was van 1954 tot 1966. Vanaf mijn 26e jaar woon ik nu in Assen en mis ik Amsterdam erg en heb ik heimwee. Maar teruggaan is heel moeilijk. Ik denk veel aan die tijd en heb een goeie basis meegekregen voor de verdere tijd. Heb daarna volksdans, stijldans, jazzballet, dansen op muziek en onlangs nog salsa-dans gedaan.
De volksdansgroep, die nog bestaat in Assen, daarvan ben ik een van de drie oprichters. Nog steeds geef ik veel om dansen en kijk alle dansprogramma's op tv terwijl ik aan die tijd denk. Ik ben heel nieuwsgierig hoe het verder is gegaan met Steffa Wiena en de dansschool na 1966.
Van de brand weet ik niets af. Ik ben benieuwd of er mensen zijn die bij haar dansles hadden na 1966 of zij daar meer van weten en hoe hun ervaring is geweest in hun leven daarna.

Lees ook het verhaal De winkels aan de Burgemeester Vening Meinszlaan 1955-1970.

Bekijk meer afbeeldingen

Burgemeester Vening Meineszlaan 120 Op de muur van Balletschool Steffa Wine wordt een wandschildering aangebracht. Links de achterzijde van Joop Eijlstraat 15 en 14 (ged.). wie, wat, wanneer, waar Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam

Marijke Jansen

Steffa Wine

In Ondanks de zwaartekracht schrijft Suzanna Jansen op pag. 244 dat Steffa Wine culturele antropologie ging studeren.

Marian Paape

Steffa Wine Puister was ook studente Antropologie.

Steffa Wine Puister was tussen 1971 en 1977 ook studente aan de Universiteit van Amsterdam. Zij studeerde Antropologie aan het Antropologisch Sociologisch Centrum aan de Keizersgracht. Deze informatie kom ik niet tegen in het boek van Suzanna Jansen.

Hans Olykan

Steffa Wine

Heel goed dat de verhalen over Steffa Wine er nog zijn. Buurmeisje Antoinette Stranger heeft ook zo'n 8 tot 10 jaar les bij Steffa gehad. Misschien kunnen jullie elkaar op deze wijze ontmoeten.

Thelma Matray

Ballet opleiding

Hallo Maia

Ik Ben Thelma. Matray
In die Jaren had ik ook ballet les bij Steffa Wine . Ik heb ook Mijn memories van die mooie jaren. Ik zit op skype thelma1234350 en op Facebook Thelma Matray . Ik hoop dat we eens konstant kunnen hebben Gr Thelma

Mies Vorrink

Steffa Wine

Het gebouw stond en staat op de hoek van de L.Naarstigstraat en de Burg. V. Meineszlaan. Ik heb daar in de jaren 60 mop ballet gezeten bij Steffa Wine

Reinier

Steffa Wine

Onder foto nummer B00000000523 in het stadsarchief / beeldbank kun je een foto vinden hoe de beschildering in de vijftiger jaren op de muur van de school aangebracht werd.

Volgens mij was het gebouw niet bij de winkel galerij, maar was het tussen de burg. Fockstraat en de Veningh Meineszlaan.

[Redactie: zie foto hierboven]