Fietstochten door Nieuw-West

Erik Swierstra doet twee keer verslag van interessante fietstochten door Nieuw-West.

Verslag fietstocht door de Westelijke Tuinsteden op 27 maart 2010

Op zaterdagmiddag 27 maart 2010 maakten circa twintig fietsers vanaf de Garage Notweg onder leiding van Hein de Haan een tocht door de Westelijke Tuinsteden. Het doel van de tocht was om zoals, Hein de Haan het uitdrukte, een aantal stedebouwkundige ongevallen in de stedelijke vernieuwing te bekijken.

Hein de Haan is architect en geeft les aan de TU in Delft. Hij is zeer betrokken bij de stedelijke vernieuwing in Amsterdam Nieuw-West en beziet de ontwikkelingen zeer kritisch. Zijn betrokkenheid begon zo'n tien jaar geleden toen het Andreas Ziekenhuis zou leegkomen door de fusie met het Lucas Ziekenhuis. Een bewonersgroep onder de naam 'Art Andreas', waar hij deel van uitmaakte, werkte plannen uit om het complex een nieuwe toekomst met diverse functies te geven. Dit om de sloop van het architectonisch en stedebouwkundig waardevolle complex te voorkomen. Helaas is dit toen niet gelukt.

Lees hier het verslag van deze fietstocht.

Fietsen door het Landschap van Nieuw-West op 10 april 2010

Op zaterdag 10 april 2010 maakten circa twintig fietsers onder leiding van Pieter Boekschooten vanuit de Garage Notweg in Osdorp een excursie langs park- en groengebieden in Nieuw-West. Deze fietstocht was een onderdeel van de tentoonstelling 'Waar het water geen naam heeft' aan de Notweg.

Pieter Boekschooten is landschapsarchitect en watercoördinator van het stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer sinds 1990. Hij is intensief betrokken bij de plannen en ontwikkelingen met betrekking tot het groen die hier in de afgelopen twintig jaar hebben plaatsgevonden. Hij heeft zeer veel kennis over het landschap en ook de geschiedenis daarvan. Ook aan mensen die al veel over dit onderwerp weten kan hij nog boeiende nieuwe informatie vertellen.