Weer genieten van West

Auteur: Ria

Voor de cursusgroep Osdorp van Computerwijk (module Geheugen van West) schreef Ria een verhaal.

Egelantiersgracht wie, wat, wanneer, waar Foto: Ria

Egelantiersgracht wie, wat, wanneer, waar Foto: Ria Door: Jan van Zijp

Ik ben geboren in Oost

In 1953 ging ik naar de kleuterschool de Klaproos (Sneeuwwitje), daar tegenover lag een grote speeltuin, waar je zondags voor 10 cent kinderfilms kon bekijken. Ook was er een fietsenstalling waar je voor 10 cent een dag een kinderfietsje kon huren, want kopen was te duur. Rond 1958 ging ik naar de Aldegondeschool. Met moeder gingen wij vaak naar het Oosterpark en de Dappermarkt. Mijn vader werkte op de gasfabriek in Oost. Later ging ik naar de Montessorischool bij de Amstelfabriek, je rook vaak die gistlucht in de klas.
Daarna ging ik naar de Montessorischool in de Nieuwe Looierstraat. Na school ging ik werken op de hoek van de Scheldestraat in een drogisterij-parfumeriezaak. Dat was heel leuk en ik kreeg gespecialiseerde cursussen. Ging even wonen op een zolderkamertje en werken bij een groothandel in de herenconfectie op de Keizersgracht; daar heb ik een fantastische tijd gehad. Ondertussen ben ik verhuisd naar een pand op de Egelantiersgracht; o zo prachtig, vanuit mijn balkon kon ik de Westertoren zien en horen: een genot. Ik begon een brood- en banketwinkeltje in de Tweede Tuindwarsstraat. Dat was ook een geweldige tijd.

Naar Osdorp

Toen was ik in verwachting en werd het huis helaas te klein. Wij verhuisden naar Osdorp, de Wolbrantskerkweg, waar wij in het begin zeker heel leuk woonden. Wel op drie hoog.
Mijn dochter ging op kleuterschool de Boerderij dat was zo leuk.Inmiddels bestaat dat schooltje niet meer. Daarna ging ze naar de Montessori-school die in de Suchtelen van de Haarestraat stond, ook dat schooltje is weg. Daar vandaan naar het Pieter Caland Lyceum, dat inmiddels een grondige renovatie achter de rug heeft.
De winkels op het Osdorpplein en op Tussenmeer waren erg gezellig. En de speeltuin in de Aker bij het Dijkgraafplein en een leuk pierebadje waren een gezellig uitje. Helaas verpauperde onze trap zo erg dat het een gevaarlijke situatie werd, tijdens een conflict liep de situatie dermate uit de hand dat mijn dochter gewond raakte en zelfs een tijdje moest onderduiken. De woningbouwcorporatie deed er niks aan.

Wolbrantskerksweg wie, wat, wanneer, waar Hier woonde Ria jarenlang - Foto: Ria

Wolbrantskerksweg wie, wat, wanneer, waar Hier woonde Ria jarenlang - Foto: Ria Door: Jan van Zijp

Naar Nieuw Sloten

Nadat wij er 22 jaar hadden gewoond en heel lang waren ingeschreven voor Nieuw Sloten kwam als een grote bevrijding een nieuw huis met een tuintje. Het duurde nog ruim een jaar en voordat we naar Nieuw Sloten konden en nu genieten wij met onze kleindochters van de vele speeltuintjes, het zwemmen in het Sloterparkbad, de manege en de kinderboerderij, de voorstellingen in de Meervaart en de winkels op het Osdorpplein, het
Sierplein en het Belgiëplein. Wij genieten nu optimaal van Amsterdam-West!

Klik hier voor alle verhalen van de cursusgroep van Ria.