Van der Hoopstraat voor 1960 (2)

Auteur: Jan Wiebenga
7 Fans
Staatsliedenbuurt, Westerpark
Radio en TV in het parochieblaadje van de Magdalenakerk (1957)

Radio en TV in het parochieblaadje van de Magdalenakerk (1957)

Alle rechten voorbehouden

Herinneringen uit de Staatsliedenbuurt van 1942-1960
(Deel 2 van een serie verhalen)

De woning in de van der Hoopstraat stelde, naar huidige maatstaven, niet zo veel voor. Uit het portiek stapte je door de voordeur in een klein tochthalletje. De deur daarvan gaf toegang tot de gang. Meteen links was de slaapkamer van ons kinderen, en ook de kamer waar de eerste drie geboren zijn. Aan het einde van de gang was rechts het toilet, rechtuit de keuken en links de huiskamer. Tussen de slaapkamer en de huiskamer zat nog een tussenkamertje dat later bij de huiskamer is getrokken. Vader en moeder sliepen daar in een opklapbed. De huiskamer was niet zo groot. Met verjaardagen moest de visite soms op een steigerdeel zitten, deze lag dan met de uiteinden op twee stoelen. Iedereen kon dan toch zitten! De tafel stond in het midden met 6 stoelen eromheen. Pa had zelf een boekenkast gemaakt met glas in lood in de twee deuren. In de hoek van de kamer stond de radio op een oud eiken tafeltje. Televisie was er niet voor 1951. Wij kregen televisie in het begin van 1953. We hebben toen de hele watersnoodramp gezien. Dat is het eerste wat we op de televisie gezien hebben! Dat was dus geen bemoedigend begin voor het nieuwe apparaat. In de achtergevel zaten twee openslaande deuren naar de waranda. Die stonden zomers altijd open. De keuken was heel eenvoudig met een granieten gootsteen. De gootsteen was met zwart witte tegeltjes betegeld. Daarboven was een pannenrek aangebracht voor potten en pannen. In de aanrechtkastjes zaten geen deurtjes maar er hing wel een gordijntje voor. Aan de andere kant had mijn vader een (vr)eetplank tegen de muur gemaakt. Daar stonden ook vier stoelen. Een koelkast hadden we toen niet. De was werd met de hand gedaan in een tobbe met wasbord. Een centrifuge huurden mijn ouders één keer in de week. Die werd dan achter op een fiets gebracht door Gering, onze leverancier van de tv en radio. Aan het eind van de dag kwam hij hem dan weer ophalen. Je kon de was niet altijd zomaar buiten hangen, het regende toen ook pijpenstelen. Aan de achterkant van de keuken kon je ook weer op de waranda komen. Was je daar, dan ging je een trapje van drie treden af en stond je op het plaatsje en in de tuin. De tuin was ongeveer vier meter lang. Dan kreeg je de schuur met in het midden een deur. Het was een hele grote schuur, ongeveer tien meter lang. Daar kon het zomerhuisje of strandhuisje precies in. We hebben het daar wel opgebouwd zonder dak zodat je er in de winter aan kon verbouwen. Het werd daar ook geschilderd en klaargemaakt voor het nieuwe strandseizoen.

Plattegrond

Plattegrond

Alle rechten voorbehouden

Situatieschets van de woning voor de echt geïnteresseerden onder ons.
Voor de bovenwoningen geld dezelfde indeling. Behalve het trappenhuis, want dat nam ook nog eens de ruimte van de gang in beslag. Op de zolders bevond zich voor iedere woning een opbergruimte, afgescheiden door wanden van latten. De zolders werden ook gebruikt als vluchtweg als er brand was. Je kon, als er niets voor de deuren stond, over de zolders helemaal van hoek tot hoek lopen. De tuin en de schuur gold natuurlijk alleen voor de benedenwoning. De huur was ook iets hoger als de bovenwoningen.

Gepubliceerd: 17 februari 2007

Lees ook deel 1 van dit verhaal.
Alle verhalen over de Staatsliedenbuurt staan in deze rubriek

Alle rechten voorbehouden

4549 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

Jan Wiebenga De schrijver een 'paar' jaar geleden.

Jan Wiebenga De schrijver een 'paar' jaar geleden.

Alle rechten voorbehouden

15 reacties

Voeg je reactie toe
Sm borggreve

van der hoopstraat nr ???

graag zou ik informatie willen over mijn grootouders Van Ramesdonk
of mensen die mijn moeder Annie hebben gekend

Willem Rottschäfer

V.D, HOOPSTRAAT Nr 111 !!.

Jan Wiebenga , ik ben Willem Rottschäfer en mijn tante en oom en Femmy en hennie Rietveld hebben jaren lang op 1hoog boven jou gewoond en ook nog de fam ;Albrechts. ik zelf ben op nr 117.1hoog geboren in 1942 ik heb ook nog een broer Joop en Willie. En mijn opoe woonde toen in het beneden huis117, aan de overkant had je de melk winkel en daar rechts daar naast op een hoog de Familie V.Putten met een dochter Josje. Op de hoek had je vroeger een groenteman, en naar het van Limburgstirum plein, had je in het midden de bakker Jurgen zitten, en dan door naar het eind van de straat had je JAMIN .
Later is mijn Opoe naar de van Rappart staat verhuizen.
In een van de beneden huizen +- Nr 115 woonde de familie Van Haarlem.
IK ben nou 70 jaar mijn zuster 68 jaar en mijn broer 80 jaar , en hebben in de oorlog in de van Beuningen srtraat op school gezeten.
Wij zijn in 1943 naar de V Kinsbergen straat verhuist.
En ik woon nu op de Marcantilaan / het oude kermis terrein !
Mijn ome Henk en zijn denk 7 broers voetbalde allemaal bij Herenmarkt aan de oude Velser weg, ome Henk is zelfs nog ere lid gemaakt, hij was ook de penning meester.
Ik kan mijn de familie van jullie nog wel goed herinneren, het is heel leuk dat ik jou verhaal tegen kom, { Ik ben ook te vinden op Fb }

Henk van Dijk

Van der Hoopstraat

Ik ben opgegroeid in de jaren '50 in de Fannius Scholtenstraat. Eén van mijn vriendjes was toentertijd Nanno Brink. Ik heb hem eind 2010 via de site van Schoolbank weer ontmoet. Misschien heeft iemand uit de Van der Hoopstraat iets aan deze info?

henny jansen

herrineringe

mp de visser ik woonde op 63 2 hoog mijn moeder hetijn naam is japie truus. graag reactie Ik ben nu 65

jaap de visser

Re: het is de staatsliedenbuurt

Willij Jansma:
Hoi Jan
Ik kan je niet persoonlijk Maar ik kom ook uit de Staatsliedenbuurt. EEn prachtbuurt waar ik trots op ben dat ik daar geboren en getogen ben. Ik ben geboren in de van Boetzelearstraat naast de snoepwinkel van Hogentoren.Mijn Oom em Tante woonde naast ons en mijn Oom was een bekend persoon in de Staatlieden buurt Hij stond op de Lindengracht met fruit en die vente hij uit op zijn bakfiets Hij schreeuwde LEKKER BANAAN. Dus dat werd zijn bijnaam. Een van zijn zoons Nico Jansen werd een bekent Voetballer eerst bij SDW toen bij DWS later Feyenoord en is toen naar Begie gegaan. Ik heb heel mooie dingen beleefd in de Staatsliedenbuurt. Mijn school was in de Bentinckstraat later in de van Hallstraat. S'" winters schaatsen op het korfbalveld spellen in het park aan de Haarlemmerweg met daarachter die verveelende Tandartsenpraktijk. Spelen op het van Beuningenplein in de speeltuin en de speeltuinvereniging waar alles tedoen was Wat hebben die mensen veel voor de jeugd gedaan.

s.sterkeboer

Re: Re: het is de staatsliedenbuurt

> Re: het is de staatsliedenbuurt:
> > Willij Jansma:
> > Hoi Jan
> > Ik ken je niet persoonlijk Maar ik kom ook uit de Staatsliedenbuurt. Een prachtbuurt waar ik trots op ben dat ik daar geboren en getogen ben. Ik ben geboren in de van Boetzelearstraat naast de snoepwinkel van Hogentoren.Mijn Oom em Tante woonde naast ons en mijn Oom was een bekend persoon in de Staatlieden buurt Hij stond op de Lindengracht met fruit en die vente hij uit op zijn bakfiets Hij schreeuwde LEKKER BANAAN. Dus dat werd zijn bijnaam. Een van zijn zoons Nico Jansen werd een bekent Voetballer eerst bij SDW toen bij DWS later Feyenoord en is toen naar Begie gegaan. Ik heb heel mooie dingen beleefd in de Staatsliedenbuurt. Mijn school was in de Bentinckstraat later in de van Hallstraat. 's Winters schaatsen op het korfbalveld spellen in het park aan de Haarlemmerweg met daarachter die verveelende Tandartsenpraktijk. Spelen op het van Beuningenplein in de speeltuin en de speeltuinvereniging waar alles tedoen was Wat hebben die mensen veel voor de jeugd gedaan.

Siebe Sterkeboer


> woonde ook in de v.boetzelearstraat geboren op no26 en woonde na me trouwen op 18 2hoog boven nico jansen, mijn broer op no24 leuke buurt en nico zijn vader liep door de straat met fruit lekker banaan wij als kind als je het niet lust laat je het maar staan:)) was glazenwasser stond op de markt, pens mannetje zuur en uitjes alles kwam aan de deur mis die gezelligheid nog wel eens leuke winkeltjes zoete inval scheffer ome kees de melkboer bakkers ten over hollandia patronaatje boer sjors brediusbadaardappelpoffen in de bunker sloterdijk en de zoeteninval snoepwinkeltje in de v.beuningenstraat fam woonde in de hele buurt alles bij elkaar,mijn oom had een ijssalon en snoepwinkeltje en tevens fruitwinkel op het v,beuningenplein (sterkeboer) spelen in het westerpark lange spijkers op de treinrails leggen en er een speer van maken en gewoon gooien naar elkaar zot zooitje:))vechten met hartjes dag hutten gewoon in de wittenkade gooien terwijl er nog kinderen in zaten, ach het is geweest leuk om te zien dat ik het niet alleen een leuke tyd vond.

Emiel

Herinneringen aan Staatsliedenbuurt

Ik smul van deze verhalen,ik kan er veel over schrijven,ik ben geboren in 1946 en heb er gewoond tot 1969.In 1969 verliet ik het ouderlijk huis vanwege mijn huwelijk.In de van Boetzelaarstraat woonde een toneelspeler/danser Aart Brouwer. Op het pleintje waar van Beuningenstraat en van Boetzelaarstraat samen kwamen werd kermis gehouden,ook op het van der Hoopplein alwaar een oudpapier handelaar gevestigd was.Halverwege de jaren 50 was een groentehandelaar die van de markt kwam tegen lijn 10 gereden ,hij kon de rem niet snel genoeg intrappen omdat hij klompen aan had.Het gebeurde vaak dat een tram uit de rails werd gedrukt.Spelen in de van Slingelandstraat op het rangeer terrein nadat deze straat was doorgetrokken tot de Haarlemmerweg.Boldoot fabriek,Coca -Cola a/d Haarlemmerweg ,Buyskade,industrie gebied ingang van Halstraat,ik word er emotioneel van.Elke zaterdag bij Ronkel een salade van 2 ons halen voor 70 cent,alleen op zaterdag werd luxe gegeten,wij waren niet rijk zoals de meeste in die tijd.Ik kan hier uren tikken over toen.Wat zou het leuk zijn al die oud staatslieden buurtbewoners eens terug te ien in het Westerpark bij een super reuni.Verhalen over kattekwaad zou vier kantjes in beslag nemen.Leuke verhalen van Jan Wiebenga! groeten Emiel.

Willij Jansma

het is de staatsliedenbuurt

Hoi Jan
Ik kan je niet persoonlijk Maar ik kom ook uit de Staatsliedenbuurt. EEn prachtbuurt waar ik trots op ben dat ik daar geboren en getogen ben. Ik ben geboren in de van Boetzelearstraat naast de snoepwinkel van Hogentoren.Mijn Oom em Tante woonde naast ons en mijn Oom was een bekend persoon in de Staatlieden buurt Hij stond op de Lindengracht met fruit en die vente hij uit op zijn bakfiets Hij schreeuwde LEKKER BANAAN. Dus dat werd zijn bijnaam. Een van zijn zoons Nico Jansen werd een bekent Voetballer eerst bij SDW toen bij DWS later Feyenoord en is toen naar Begie gegaan. Ik heb heel mooie dingen beleefd in de Staatsliedenbuurt. Mijn school was in de Bentinckstraat later in de van Hallstraat. S'" winters schaatsen op het korfbalveld spellen in het park aan de Haarlemmerweg met daarachter die verveelende Tandartsenpraktijk. Spelen op het van Beuningenplein in de speeltuin en de speeltuinvereniging waar alles tedoen was Wat hebben die mensen veel voor de jeugd gedaan.

Jan Wiebenga

re / van der Hoopstraat 3

Paul,
bel 020-6135685 dan spreken wij elkaar.

Paul Koning

van der Hoopstraat 3

Ha Jan,
ik heb inmiddels enkele foto`s gevonden allemaal van de tuin, ook een waar in ieder geval ook je beide zussen opstaan.
laat me weten hoe ik ze bij jou krijg.
groeten Paul.

Jan Wiebenga

re / van der Hoopstraat 2

Hallo Paul,
de kleuterschool met de nonnen is bijna zeker de St.Elisabeth kleuterschool geweest in de Zaanstraat nr.1 of de dependance daarvan in de Wittenstraat nr.25. Deze school werd gerund door de zusters van de Allerheiligste Verlosser! In mijn volgende verhalen lees je daar ook over. Ik ben ook op deze school geweest. En later naar de lagere school in de van Beuningenstraat 141. De molen aan de Haarlemmerweg staat er nog, en de Maggiefabriek, als gebouw, ook volgens mij. Heb ik het goed dat jullie als gezin naar Utrecht zijn verhuisd of gooi ik nu de boel door elkaar?
De bovenbuurvrouw is misschien Mvr. den Bos(ch) geweest? Nou, ik lees het nog wel.

Paul Koning

van der Hoopstraat 2

Ha Jan,
ik ben blij met je reactie.
alleen valt er niet veel te roddelen, je moet begrijpen dat ik als ongeveer 1 jarig jongetje naast je kwam te wonen en weer vertrok als 5 of 6 jarige. op 10 aug. 1958. (dit vond ik op een oud papier.)
ik herinner mij vooral dingen omdat ik nog een paar oude foto`s heb uit die tijd. (meest van de tuin)
Min broers Gerrie en Hans en ook mijn zusje Marga zijn in de van der Hoopstraat geboren ,Chris op de Leeuwendalersweg.
Ik gruw van melk, en ik herinner me nog altijd een boven buurvrouw die bij regelmaat naar beneden riep van; Paultje drink je melk op, ik zou dan een snoepje krijgen, wie dat was weet ik niet.
Wie er op 109h na ons zijn gaan wonen weet ik niet, misschien weet mijn vader dat nog, als ik iets weet hoor je het.
Ik ben trouwens op zoek naar de kleuterschool waar ik naar toe ging, er waren nonnen, het moet daar in de buurt geweest zijn, weet jij dat misschien, zodoende kwam ik op deze site terecht, en vond ik jou, haha. Wat ik me ook herinner zijn een molen en iets van een maggie-fabriek zegt dat iets?
Ik ga eens goed naar foto`s zoeken uit die tijd,wie weet komt er nog meer boven.
bedankt voor je verhalen, tot later.

Jan Wiebenga

van der Hoopstraat

Hallo Paul,
de naam Koning komt mij bekend voor. We waren toen inderdaad buren. Mijn moeder kwam soms wel bij jullie op de koffie. Jullie tuin was een stuk groter want de schuur (kippenhok) lag een stuk naar achter. Ons gezin bestond uit ouders en 4 kinderen. Een broer en twee zussen. Mijn jongste zus Elly is naar Australië geëmigreerd. Mijn andere zus heet Hannie en mijn broer Peter. Ja, er zijn nogal wat herinneringen uit die buurt omhoog gekomen. Maar sommige dingen blijven vaag. Zoals wie er na jullie op 109 huis kwamen wonen. Weet jij dat nog. Wij verhuisden in 1960 naar het Overtoomseveld. Ik hoop dat ik nog enige bijzonderheden van de straat of van onze andere buren van je mag vernemen. Roddelen mag op deze site.

Paul Koning

van der Hoopstraat

Ha Jan Bij toeval, of eigenlijk op zoek naar vroeger stuite ik op je verhalen.Ik woonde met m`n ouders op nr. 109 hs dus waren wij buren het moet ongeveer tussen 1953 tot 1958 geweest zijn.
ik herinner mij het bouwen aan het zomerhuisje bij jullie in de tuin, ook herinner ik mij onze waranda met trapje naar de tuin , met achterin een oud kippenhok o.i.d. de indeling van het huis was iets anders bij ons ik dacht huiskamer aan de straatkant dan een alkoof , waar mijn ouders sliepen en, de kinderen in de achter kamer bij de waranda. er waren uiteindelijk vier kinderen.maar het werd zeker toch te krap en in ongeveer 1958 verhuisde we naar de Leeuwendalersweg alwaar we er nog een broertje bij kregen, jullie gezin bestond volgens mij al uit wat "oudere" kinderen,weet alleen niet meer hoeveel, zijn leuke herinneringen, mooie verhalen

toos

Deel 2

Zo als je de woning beschrijft is het erg klein geweest voor een gezin.
Maar om zo je jeugd door te brengen is nu achteraf denk ik best wel leuk geweest.
Tegenwoordig willen ze alles groot en mooi en ik weet niet of dat goed is want waar is het einde .
Zo zijn kinderen nooit echt meer tevreden en ik denk dat wij dat wel zijn.