Soeppot aan de Hoofdweg

7 Fans

Zijn vader was slager. In de oorlog slachtte hij clandestien in de tuinderijen achter de Postjeskade, waar de stad ophield en de polder begon. Hij deed dit in de schuur van een bevriend tuinder.

Het huis met de beelden aan de Hoofdweg Het huis met de beelden aan de Hoofdweg Bron: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam

Het huis met de beelden aan de Hoofdweg Het huis met de beelden aan de Hoofdweg Bron: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam

Alle rechten voorbehouden

Hij zegt zelf de oudste bewoner van de Hoofdweg te zijn. Al sinds 1938 woont de heer Leeners in hetzelfde huis op 1 hoog. Het is één van de huizen met de beelden vlak bij het Surinameplein, die eind jaren twintig gebouwd zijn. Meneer Leeners heeft veel herinneringen aan het huis en de buurt waar hij nu 68 jaar woont.
Zijn vader was slager. In de oorlog slachtte hij clandestien in de tuinderijen achter de Postjeskade, waar de stad ophield en de polder begon. Hij deed dit in de schuur van een bevriend tuinder. Na de slacht gingen de stukken vlees mee in de praam met groente die naar de markthallen voer. Het vlees onderop en de groente erover heen. Vanaf de markthallen ging het vervolgens in een zak op zijn vaders rug naar huis. Het vlees onderin en brandhout erover heen. Soms droop er bloed onder het brandhout vandaan, maar de Duitse militairen, die in een lagere school om de hoek gelegerd waren, knepen een oogje dicht. Zijn vader beende het vlees uit in de achterkamer van het huis aan de Hoofdweg. Daar werd het in porties verdeeld en ingepakt. In de woning op de begane grond was een wasserij. In de transportfiets van de wasserij werden de pakjes vlees verder vervoerd, het vlees onderin en het wasgoed erover heen.
Meneer Leeners heeft in de oorlog nooit honger gehad, vlees viel altijd wel te ruilen. Al was er het laatste oorlogsjaar eigenlijk niets meer te ruilen, toen was er alleen maar vlees. De naaister aan huis kreeg een 'soeppot' voor het wekelijkse naaiwerk. Dit was een pakketje vlees om soep van te trekken. En ook zijn onderwijzer van de lagere school kreeg regelmatig zo’n 'soeppot' toegestopt. Daarom is meneer Leeners naar eigen zeggen nooit blijven zitten.

Gepubliceerd: 11 oktober 2006

Alle rechten voorbehouden

2064 keer bekeken

9 reacties

Voeg je reactie toe
W van Buuren

Naam van die tuinder.

Wij woonden in de polder,bij ons in huis waren twee onderduikers,Bongers en Lammers.

Als tuinder had mij vader een broer die ook met anderen koeien en varkens slachten

Weet iemand de naam van die tuinder soms nog?

Kan iemand mij soms vertellen of die Lammers en Bongers ook kinderen hadden.

en willen die eventueel contact met mij opnemen?

Vriendelijke Groet,

W van Buuren.

 

Bezoeker

schrijver deze.

ik ben op zoek naar marga govers , ik ben je e-mail kwijt , zend het mij .ik heb zón leuke reactie van je gehad.

groet; Will.Leeners

Bezoeker

de soeppot

heeleuk l

Bezoeker

Soeppot aan de Hoofdweg.

Mijn vader kocht het vee van zijn vriend Jan van de Broek sr die toen aan de Orteliuskade woonde ,en aan de overzijde zijn boerderij had .

W.A.L.

Bezoeker

soeppot aan de Hoofdweg.

Ook de heer Brockhoff herinner ik mij nog , ook hij had iets met de pakjes vlees te maken (zeer zeker) Ook deed mijn vader zaken met de fam Ottenhof.
(Tuinders)
Misschien hoor ik nog van U ?
Nogmaals groet , Hr Will.A.Leeners .

Bezoeker

soeppot aan de Hoofdweg.

De naam van de bevriende tuinder was de Winter,
fam Dinkgreve is mij ook bekend .

Vriendelike groet Will.A.Lenners.

Anna Ceelie

aanvulling

herstel - wij woonden op de Postjeskade

Anna Ceelie

geachte mevrouw Leeners

Op de tuinderijen achter de Postjeskade, waar de stad Amsterdam toen ophield en de polder begon, woonde mijn opa Warner Dinkgreve met oma in het achterhuis en tante Jopie en ome Hein Brockhoff woonden in het voorhuis. Ook in de polder woonden weer andere tantes en ooms (tante Anne en tante Truus) - allemaal hadden ze tuinderijen met groente. Mijn opa voer zo vanuit het overdekte water in de schuur naar de markthallen/veiling om zijn waren aan de man te brengen. Volgens mij had je bij de Postjesweg een kleine sluis??
Zelf woonden wij op de Postjesweg en wij zaten ( mijn broertje en ik) op de kleuterschool aan de overkant.
Bij oma Dinkgreve kregen wij Gazeuse-limonade.
Wie weet was die bevriende tuinder mijn opa wel !

Site Administrator

Re: Soeppot aan de Hoofdweg

Geachte Mevrouw Hilverda,

De soeppot aan de Hoofdweg is zeer origineel, een waar gegeven.

Vriendelijke groet,

Will.A.Leeners.