Verteller: Henk Schmidt
Staatsliedenbuurt, Westerpark
Westerkwartier, Van Beuningenplein 3a Foto: archief Henk Schmidt

Na 100 jaar speeltuin-werk valt voor ons Westerkwartier definitief het doek.
Vier generaties van mijn familie Schmidt en Eikelhof hebben deel uit mogen maken aan het welzijn van menig kind in de Staatsliedenbuurt

Vele herinneringen komen bij mij naar boven. Westerkwartier is begonnen als een Buurtvereniging. Clublessen werden in een schoollokaal gegeven. In 1934 kwam het clubhuis tot stand, Cor Boekel - van Rederij Boekel - was de man en tevens erelid die van Westerkwartier een vooruitstrevende vereniging maakte. Bij wie je ook in de familie kwam, het ging altijd over de speeltuin of over het korfbal.
Opa en Oma Eikelhof. Opa Jan was al in de jaren 30 secretaris, leider van de tekenclub, metaal bewerken, mondorgelclub en vele andere clubs. Oma Eikelhof was gediplomeerd spelleidster waar menig kind het sport en spel leerde (slagbal). Samen met portier Nel wist zij de kinderen, zo’n 100-tal, enige discipline bij te brengen. Eén blik uit haar ogen was voldoende om iedereen stil te krijgen. In allerlei commissie hebben zij zitting gehad. Opa Ko Schmidt was de man van de bootjes club. 's Winters bootjes bouwen zoals een botter of BM-er. Dochter Rietje naaide de zeiltjes, zomers was het varen op de Bosbaan, een dag waar een ieder naar uitkeek.
Mijn ouders zijn hun leven lang nauw verbonden geweest met het verenigingswerk. Pa leidde diverse clubs, zoals leer bewerken en mozaïeken maken. Zomerkamp, een jaarlijks gebeuren, moeder in de keuken en pa mee als leiding. Paas en Pinksterkampen naar de Peppelhoeve, fietsend van Amsterdam naar Putten, 80 kilometer, zaterdags heen en maandags terug, kom er nu maar eens om!

In de jaren na de oorlog, elke zaterdagavond toneel voorstellingen, Pa als toneelmeester en Joop Veerman als assistent. Rekwisieten nodig? Onze huisraad stond soms op het toneel. Pa maakte het wel eens zo bont dat moe het bed bracht met de opmerking 'blijf daar dan maar ook slapen'. Mijn vader was jarenlang Zwarte Piet, ook zijn beide zonen Henk en Ruud hebben een pieten-opleiding gehad van Pa. Ondergetekende is later doorgegroeid naar de functie van Sint-Nicolaas. Een niet te vergeten het secretariaatwerk; overgenomen van Gerrit de Keijzer, nog met zo’n ouwe tikmachine waarvan de letter 'o' een gat sloeg. Clubladen stencillen, alles zat onder de zwarte inkt. Zondagmiddag film, ja!! Stomme films: de Dikke en Dunne, de Boefjes, RinTin Tin, alles meeslepend getolkt door de heer Geerlings. De operetteverenging was een groot succes, met als hoogtepunt het optreden in Krasnapolski. Bij het zangkoor 'het Nachtegaaltje' heeft menig kind zijn stem leren gebruiken en mooie uitvoeringen waren het gevolg. Veel clubwerk is in die 100 jaar beoefend: Timmerclub, Modelvliegtuigen, Pitriet vlechten, Handwerken, Volksdansen, Bootjesclub, Wandelclub, Rijpere Jeugd Club , Figuurzaagclub, Drumband, Majorette en vele andere clubs. Die behoren nu definitief tot het verleden. Vele momenten in het verenigingswerk - te veel om op te schrijven - hebben bijgedragen aan mijn welzijn op deze aardkloot.
Een ieder, in verleden en heden, die ook maar enig steentje heeft bijgedragen aan het wel-en-wee van de Amsterdamse jeugd, namens mijn grootouders, ouders en de 3e en 4e generatie honderd maal dank.

Henk Schmidt

Verba volant, scripta manent.
Woorden vervliegen, het geschrevene blijft.

Kijk voor nog veel, veel meer prachtige oude foto's op Foto's Westerkwartier.

Gepubliceerd: 14 september 2008

Ijsbaan Westerkwartier, in het midden Henk schmidt 1963 Foto: archief Henk Schmidt

Rudi en Henkie Schmidt, bootjesdag ASV op de Bosbaan Foto: archief Henk Schmidt Rudi en Henkie Schmidt,  bootjesdag ASV op de Bosbaan - Foto: archief Henk Schmidt

Rudi en Henkie Schmidt, bootjesdag ASV op de Bosbaan Foto: archief Henk Schmidt Rudi en Henkie Schmidt, bootjesdag ASV op de Bosbaan - Foto: archief Henk Schmidt

Verkeerslessen met oom agent uit de Staatsliedenbuurt Foto: archief Henk Schmidt

EJ Snelders

Met wie kan ik contact opnemen over de periode ... 1938

Nu hoop ik maar dat iemand dit leest - ik kon geen knop met 'contact' vinden, dus maar op deze manier....

Ik ben bezig met het schrijven van een serie artikelen over de muziekvereniging MCC uit Laren, dit dit jaar 90 jaar bestaat.

In 1938 heeft MCC deelgenomen aan een concours dat door de speeltuinvereniging Westerkwartier i.s.m. muziekvereniging Euphonia werd georganiseerd.

Ik heb krnatenknipsels en ook enkele foto's van dit evenement, en een jury rapport. Maar verder ontbreken gegevens zoals (bijvoorbeeld) uitnodigingen, programmaboekjes, maar ook informatie over de speeltuinvereniging zelf en over Euphonia, en waarom zij in die tijd dit soort concoursen organiseerde.

Ik ben op zoek naar iemand die zich gebeurtenissen uit die tijd kan herinneren of misschien zelf nog bij betrokken is geweest.
Of dat er iemand is die nog enige documenten of foto's heeft gearchiveerd.

Ik hoop dat jullie me kunnen helpen, of kunnen doorverwijzen naar iemand

Hartelijk Dank

EJ Snelders

(historische kring Laren)

Oudste zoon

.......niet te vergeten de enorme inzet van Frederik Frits Gunther,25 jaar voorzitter en leider van de 50 fietskampen en even zoveel zomer kampen.........

Jannie Jansma

Re: Re: wil v.d.Schley.

willij van veen Jansma:
wil v.d.Schley:Hallo iedereen,Heb heel veel mooie herinneringen aan wk, altijd hockyen en zondagmiddag naar de film.Heb in de scheapmanstraat gewoond tot 1962, en had een vriendin Willy Jansma.We zaten op de rochussenschool, een leuke jeugd gehad.Nu woon ik al meer dan twintig jaar in Purmwerend, en ben mede eigenaar van Hubo Wittenburg in Amsterdam.
Hoi Wil woon nog steeds in P"rend hier mijn emailadres

Okke Steensma

RE: Bootjesclub

Reactie van Dirk Dikstra. Op die bootjesclub heb ik ook een tijdje gezeten. Ik had de keuze tussen een Botter en een BM. De heren Divendal en Zwart deden de begeleiding. Er was ook een zekere Ton die ook begeleider was. Heer Zwart was ook penningmeester. Onze gemaakte boten gingen ook varen op de Bosbaan. Helaas was er toen geen wind en moesten de boten weer uit het water worden gehaald.

Dirk Dijkstra

Bootjesclub

Ik heb als kind een paar jaar met heel veel plezier op een bootjesclub gezeten. Het bouwen een Botter en als je meer ervaring had een Kaper. Dat was in Slotermeer, Thomas a Kempisstraat, hoek Diderotstraat. Ook ik ging met bootje naar Bosbaan, spannend!!!! Is dit nou de bootjesclub van Opa Ko Schmidt geweest?

Chris Warnier

Westerkwartier

Ik ben in de vBoetzelearstraat geboren op nr 29,2 hoog boven ons woonde Frits Gunther, nauw verbonden met Westerkwartier. Ik heb er gewoond van 1944 tot 1952 en vaak in de speeltuin gespeeld,zondagmiddag film gekeken ,stommefilm ingesproken door Frits Gunther en nog iemand anders ,was altijd erg leuk .fijne tijd gehad. M.vr.gr. Chris Warnier.

willij van veen Jansma

Re: wil v.d.Schley.

wil v.d.Schley:
Hallo iedereen,
Heb heel veel mooie herinneringen aan wk, altijd hockyen en zondagmiddag naar de film.
Heb in de scheapmanstraat gewoond tot 1962, en had een vriendin Willy Jansma.
We zaten op de rochussenschool, een leuke jeugd gehad.

willie van veen

Re: Wil v.d. Schley

Henk Schmidt:
Hoi Wil, op welk nr.woonde je in de Schaepmanstraat ? Wij woonde op nr. 24 1 hoog op de hoek van de Kempenaarstraat van 1944 tot 1961 daarna aan de anderekant van de kerk in de v.Hallstraat tot 1969.
Willie Jansma woont ook in Purmerend, kijk op mijn Hyves pagina,
groet Henk Schmidt

Hoi Henk Als je me zoekt dan kan je me vinden op facebook onder willij van veen

Henk Schmidt

Wil v.d. Schley

groet Henk Schmidt

wil v.d.Schley

wil v.d.Schley.

Hallo iedereen,

Emiel de Roover

reactie

Dag Henk,ik heb een mail gezonden,ik kreeg deze als onbestelbaar retour,ik ben niet zo een goede computerman,ik geef mijn mailadres,als jij mij mailt kan ik terug mailen. emielderoover@gmail.com graag tot later Emiel,Mijn eerste mail aan jou kan ik niet terug vinden.computers zijn toverdozen,ja ik ben uit de tijd van paard en wagen,ha,ha.

Henk Schmidt

reactie op Emiel de Rover

Hoi Emiel , ik ben Henk ( 1948) de broer van Ruud (1947) Schmidt. Ruud heeft niets met de computer, dus berichtjes lopen via mij. Ik zal hem na mijn vakantie bellen en jou verhaal vertellen. Ruud woont in Amsterdam-Sloten. Ruud is getrouwd met Joke Nieuwendaal en zij zat ook bij Westerkwartier. Helaas na 100 jaar Westerkwartier is het doek definitief gevallen. Ik beheer de nog aanwezige spullen van de vereniging o.a de Vaandels , de gevelsteen , foto's etc.
Mijn oma ( To Eikelhof) was spelleidster op de tuin. De hele familie zat in het speeltuingebeuren. Ruud weet misschien nog de lokatie van boer Hamstra , Ruud en Joke hebben een huisje in Ermelo. Onze laatse voorzitter Dick Timmermans is een paar maanden terug overleden ,
eventueel een tel. van Ruud via bmwmonohenk@gmail.com

Emiel de Roover

Westerkwartier/Rochussenschool

Wat een toeval dat ik op deze site terecht kom,Ik kan wel een boek hier neer schrijven.Maar eerst even in het kort.Ik heb gewoond in de KEMPENAERSTRAAT 4 van 1947 tot 1961,daarna Rochussenstraat boven schoenmakerij Hartgering tot 1969,ik verliet het ouderlijk huis toen ik huwde in 1969,nog steeds de zelfde vrouw!Op school geweest(Rochussenschool)In 1959 zat ik in de klas bij meester Pakkoo,Ruud Schimdt was mijn klasgenoot,ik zou van deze wel een mail willen ontvangen,ik denk dat wij veel te bepraten hebben.Uiteraard lid geweest van Westerkwartier,ik meen dat ik fineerles kreeg van de heer Schimdt.In 1954 met de bus naar Ermelo bij boer Hamstra,twee maanden geleden geprobeerd in Ermelo de locatie te vinden,niet gelukt,later meer hier over.Ik was toen 8 jaar.Een paar jaar later op de fiets naar Ermelo. Wij zongen ,Westerkwartier gaat nooit verloren trek hem aan zijn oren,trek hem aan zijn oren.Ik meen dat de oma van Ruud Schimdt op woensdag middag in de speeltuin spelletjes deed.Portier Nel riep altijd "naar school'',als het tijd werd om naar school te gaan.Ik heb nog brood uitgevent met een bakkerskar rond 1958,Ik hoop graag op een reactie van de gebroeders Schimdt groeten Emiel de Roover.

Gerrit de Moor

Gerrit de Moor

Ik ben ook als kind verbonden geweest aan Wk zoals vorige schrijvers al aan geven Sinterklaas feest dans avonden creatief bezig zijn noem maar op het gebeurde daar, en natuurlijk de Drumband.
Ik weet mij nog ter herinneren een patatkar op de hoek van het van Beuningenplein en de openbare toilet waar wij altijd opspeelde.
Ik kan hele brieven schrijven over de vroegere ,dus mijn periode) een ieder heeft het o zijn manier ervaren en als ik de andere lees met veel plezier.
Nu kom ik wel eens over de van Halstraat langs het van beuningenplein , daar waar mijn voet stappen liggen en zie dat WK geheel is gesloopt ja dan moet ik wel even slikken.
Ons sentiment aan die tijd weer houd niet de structurele veranderingen tegen.
Als kind zat ik op de Rochussenschool woonde op het van Beuningenplein was direct en indirect vebonden met o.a WK Ons Huis op het van Beuningenplein terug denkend aan die periode berust ik mij zelf in de gedachten dat ik deze periode NOOIT had willen missen en dat het een verrijking is geweest van mijn jeugd.
Ik ben Wil en Henk dankbaar voor deze gegevens over het WK en de foto,s die hij en zij daar bij heeft gevoegd.

Mogelijk zijn er nog mensen van mijn periode die op de Rochussenschool hebben gezeten of op het van Beuningenplein hebben gewoond in vernoemde tijd (periode 58/68 laat zij reageren dan kan er mogelijk meer
informatie los komen , misschien is het leuk om al deze informatie te bundelen en voor onze kleinkinderen een stukje leef geschiedenis van onze tijd te geven ,.

willie jansma

50 jaar terug

Ook ik heb heel mooie herinneringen aan Westerkwartier. Zo denk ik terug aan de film Zondagmiddagen je stond in een lange rij met je centje (ik dacht een dubbeltje?)in je hand te wachten tot de deuren open gingen. Je wachte netjes zonder duwen en trekken want dat werd je al jong geleerd door de mensen van Westerkwartier die alles in de gaten hielden. Wie zich niet gedragen konden werden er uit gepikt en moesten dan wachten tot iedereen netjes in de zaal zat. In het begin waren de filmpjes doof stom. Dan werd er op de piano gespeeld en er werd bij verteld. Later was de film voorzien van geluid. Ja de Sint Nicolaasfeesten waren prachtig. Eerst de Sint halen van de boot op de Buiskade dan in optocht door de buurt. Dan het knalfeest in het clubgebouw rode wangen van de spanning en als het afgelopen was met je cadeautje naar huis en ik meen dat er ook nog een chocolade letter bij zat. Later de optredens met de jeugdclubs De Paas en Pinkster fietskampen grandioos.Ja toen draaide je je hand niet om om naar Ermelo en dergelijke tefietsen.Ook daar stonden de vrijwilgers weer voor ons klaar. Vaak waren dat altijd de zelfde mensen de mensen met het beroemde WESTERKWARTIER hart. De meeste zijn helaas overleden maar ze leven voort in onze mooie herinneringen.Ik ben blij dat ik ze heb gekent ze hebben mij en vele andere kinderen uit de Staatsliedenbuurt een bijzonder mooie jeugd gegeven. Zij hebben ons geleerd wat respect liefde en gezelligheid. verdraagzaamheid verbondenheid was. Wat moet de jeugd van nu veel missen.

hennie kok

100 jaar

na al jullie reakties bekeken te hebben vond ik dat ik ook wat moest schrijven vroeger was ik eigelijk een ons huiser maar mijn moeder was een westerkwartierder dus eigelijk een ongelijke strijd..mijn moeder vond dat ik op een club moest gaan en dat werd de trommelclub in het begin later de drumband ,we moesten op plankjes beginnen en later kregen we trommels wat een leuke tijd was dat heerlijk en tegelijk jammer maar toen ik eenmaal bij westerkwartier was was het net of er een warme deken op me was...ik heb het toch nog ongeveer 25 jaar volgehouden om bij westerkwartier te blijven zelfs tot op de laatste dag...

Henk

Westerkwartier

Hoi Ron, vandaag is de eerste steen uit de gevel gekomen ('k zou niet weten wie! ) erachter zat een loden koker met een oorkonde en een munt. Zowaar staat de naam F of T Galjaart er in vermeld. Er komt zeker een uitgebreid stuk op het geheugen van west. reactie bmwmonohenk@gmail.com

Ron Galjaart

Westerkwartier

Hoi Henk Schmidt, je verhaal over jouw en mijn ouders klopt. Ik heb je foto's bekeken en ik moet zeggen dat ik toch met enige weemoed daar naar gekeken heb, ik moet je helaas wat foto's mijnerzijds (van mijn ouders) betreft teleurstellen die heb ik niet, mijn ouders fotografeerden in die tijd niet of nauwelijks.
Maar mocht ik nog eens wat tegen komen, hoe kreeg jij die dan in je bezit, om op je fotogalerie te plaatsen?

L. Uriot

Westerkwartier

Ook ik ben opgegroeid met het fenoneem Westerkwartier. Ik heb van oktober 1938 tot december 1958 gewoond op de hoek Beuningenplein/Rochussenstraat drie hoog boven de kruidenier Steman. Heb vele uren doorgebracht in de speeltuin en in het verenigingsgebouw. Ook heb ik op korfballen gezeten alleen niet bij de club Westerkwartier maar bij Gibraltar die ook de speeltuin als thuisbasis had. Wat ik ook nog weet is dat de heer Steman kruidenier een keer in het jaar een feestmiddag organiseerde met optreden van goochelaars e.d.
Zelf heb ik nog op latere leeftijd film gedraaid in het verenigingsgebouw. Ik zou nog wel een uurtje door kunnen gaan met verhalen maar ik vind dit momenteel zat.

Henk Schmidt

Westerkwartier

Hoi Ron Galjaart, jou ouders woonde dan naast mijn ouders in de Senacastraat. Op de link onder mijn verhaal over Westerkwartier staat rood Westerkwartier, dan kom je op Picasa en daar staan veel foto's uit die tijd. Als je zelf nog foto's hebt hou ik mij aanbevolen dan zet ik ze erbij en krijg je alles weer netjes terug