Van Amstelveen naar Geuzenveld

7 Fans

Loes Suringbroek - le Comte werd 80 jaar geleden geboren in Amstelveen. Ze komt uit een ‘verhuis’ lustig gezin, d.w.z, haar moeder wilde voortdurend verhuizen en derest van de familie ging mee!

Copy:loes Loes le Comte, 80 jaar jong Loes Suringbroek-le Comte, 80 jaar

56 keer

Na een paar jaar op dezelfde plek, in de zelfde straat te hebben gewoond, moest ze weer nodig verhuizen. Dat heeft ze 56 keer gedaan. Zo kwamen Loes, haar zus en twee broers op vele plaatsen in Amsterdam te wonen. Van Oost naar West van Zuid naar Noord.

Na de lagere school ging Loes, inmiddels woonachtig in Amsterdam-West, naar de huishoudschool in de Elisabeth Wolfstraat. Meisjes trouwen meestal, dus is het belangrijk dat ze leren hoe je een huishouden runt.

Nadat zij haar man had leren kennen en met hem trouwde ging het gezin in Badhoevedorp wonen. Loes peinsde er niet over om uit Badhoevedorp weg te gaan. Ze woonde daar wel goed. Er werden drie kinderen geboren. Later namen ze de ook de zorg van een van hun kleinkinderen op zich.
Toen de kinderen uit huis gingen, werd het huis te groot en te duur Zij betaalde in 1984 al 600,- gulden huur voor een zeskamer woning. Loes, haar man en kleinzoon zijn toen toch maar naar een kleinere woning verhuisd aan de Sam van Houtenstraat. De huur was een stuk lager 'maar' 320,- gulden en ‘maar’ drie kamers. Minder huishoudelijk werk, meer vrije tijd. Het leven lachten haar toe. Wat haar betreft was zij voor de voor de laatste keer verhuisd. Haar man heeft nog 4 jaar in de Sam van Houtenstraat gewoond en is toen overleden.

Voor Loes was dat het dieptepunt van haar leven. Ondanks dat ze een prachtig huis bewoonde en van het bijzonder landelijke uitzicht genoot miste ze haar echtgenoot.

Saladetuin

Om de tijd door te komen en te leren leven met het alleen zijn, want ook haar kleinzoon was inmiddels uit huis gegaan, ging Loes op haar 62 levensjaar werken in de Saladetuin in Amsterdam-Oost. Dat heeft ze tot haar 73e jaar volgehouden. Elke dag op en neer met het openbaar vervoer naar Oost en weer terug naar Geuzenveld.
Nu werkt ze daar nog rondom de feestdagen, als het erg druk is.

Verder is ze een fanatieke rummycubspeelster, ze slaat geen clubmiddag over. Ze speelt wedstrijden en de laatste keer was ze op de 6e plaats geëindigd. Ook houdt ze van legpuzzels maken en gewone kruiswoordraadsels oplossen. Wel heeft ze moeite met de enorme veranderingen in de buurt. Niet alleen de toevloed van migranten, maar ook dat alles tegelijkertijd op de ‘schop’ gaat. Niets is meer hetzelfde. Het zal nooit meer zijn als toen.

Wel geniet ze nog elke dag bij het wakker worden van het mooie landelijke uitzicht en de serene rust!

Wampie le Comte

Bijzonder

Een bijzondere vrouw deze Loes le Comte! Ze was de lievelings achternicht van mijn vader en het enige familielid die ik van mijn vader ken!. Wij zijn regelmatig bij haar geweest in Badhoevedorp. Ik kan me alleen nog herinneren hoe vreselijk lief blij en vrolijk ze was!