Oproep balletschool van Steffa Wine

Slotermeer

Suzanna Jansen - journalist en auteur van het boek Het pauperparadijs - is op zoek naar verhalen.

Gezocht: Mensen die een herinnering hebben aan de balletschool van Steffa Wine.

Vond u die balletschool ook zo aantrekkelijk, maar heeft u er nooit les gehad - waarin zat dan voor u die aantrekkingskracht en waarom heeft u daar dan toch nooit les gehad?
Of zat u juist wel bij Steffa Wine op balletles, en hoe vond u dat?

"Ik ben in Slotermeer geboren en getogen, ik woonde er van 1964 tot 1984. Onze school stond tegenover de balletschool van Steffa Wine aan de Veningh Meineszlaan, die op mij een magische aantrekkingskracht uitoefende. Ik zag op deze site dat er mensen zijn die 'jaloers' waren op de meisjes die daar balletles hadden, of die de etalage van de balletschool 'hevig interessant' vonden.
Wie wil mij daar meer over vertellen?"

Suzanna Jansen
mail@suzannajansen.nl

Gepubliceerd: 7 juni 2008

Hanneke

Steffa Wine

Ik zie dat deze vraag al 10 jaar oud isimaar beantwoordden toch even. Ik heb rond 1956 les gehad van Steffa Wine en ondanks dat ik nog heel jong was kan ik met dat nog heel goed herinneren.

Mijn oude balletschool

Tjee, ik droomde vannacht over mijn balletlessen bij Steffa Wine en bij het googlen kwam ik deze site tegen. Wat leuk zeg. Ik heb prachtige herinneringen aan de balletlessen en optredens. Ik kwam in 1966 als 5-jarig jongetje op de balletschool. Fred Berlips was er toen al een tijdje en was een paar jaar ouder dan ik. Ik keek wel tegen hem op als hij zijn Mexicaanse hoedendans deed staand in een sombrero. Een paar jaar later kwam er nog een andere jongen bij Ko Agelink als ik me niet vergis. Ik had meestal les van Steffa Wine zelf, heel af en toe van Raya maar later ook vaak van Tonny (wat was haar achternaam ook alweer ?). Optredens in Marcanti waren altijd een feest mijn ouders maakten ook veel van de kostuums of delen voor de decors voor de voorstellingen. Russische dansen vond ik altijd heerlijk om te doen. En wie deed die indrukwekkende flessendans nu ook alweer ? Ook een keer een kleine voorstelling gedaan in de stadschouwburg. En we zijn 2 keer in de NCRV-studio's geweest voor TV-opnames van voorstellingen. Bij de laatste beelden we dansend een schilderij van Pieter Breughel uit, "De kinderspelen", met muziek door authentieke instrumenten uit die tijd kromhoorns en een luit. Een stokkendans, paardendans met stokpaardjes (door mijn vader gemaakt) en ik deed ook iets met een tol, Fred speelde een marskramer. Erg indrukwekkend allemaal. Op mijn 12e heeft Steffa Wine me begeleid om auditie te doen bij het ballet conservatorium in Den Haag. Als ik het me goed herinner waren Tanja en Loes daar ook bij. Ik was zowaar aangenomen maar het reizen vanuit Amsterdam West naar Den Haag voor een jongetje van 12 werd toch iets te overweldigend. Toen maar helemaal gestopt met dansen. Maar wat een prachtige indrukken en herinneringen allemaal. Steffa Wine. Ik hoop snel weer een keer van haar te mogen dromen.

Isolde Paques

11 jaar les gehad van Steffa Wine

Ik was 4 toen ik mijn eerste balletles kreeg van Steffa Wine. Tot mijn 15e ben ik blijven dansen. Het was en is een passie. Nu bezoek ik het theater maar ik dans ook in de huiskamer, als ik alleen thuis ben.Ik was talentvol, maar had niet de instelling die nodig was. Als je een grote mond had, kreeg je de hoofdrol. Ik was te lief en deed mijn mond niet open. Dat is nu wel anders! Steffa Wine was streng. Ik heb gaar nooot sympathiek gevonden. Ze ging voor het hoogst haalbare, de lat lag altijd hoog.

ik herinner me van de lessen Fred Berlips, hij is later eerste solist geworden bij het Nationale ballet. En hij begeleidt daar nu de jeugd, voor zover ik weet.

De voorstellingen in Marcanti waren fantastisch. Veel stress tijdens de repetities, maar iedereen was 200% gemotiveerd.

ik herinner me ook de opnamen van Las Posadas, een Mexicaans kerstspel. Toen uitgezonden door de NCRV. Ik heb later gevraagd of ik een kopie kon krijgen van de opnames, maar alles was gewist. Toen bestond het nog niet dat tv uitzendingen werden bewaard.

Het blijven mooie herinneringen. Met een betere begeleiding had ik het misschien ver kunnen schoppen.

ik ben nu massagetherapeut en begeleid mensen die heel ziek zijn (kanker). Ook een passie. Ik ben een gelukkeling🙏.

Thelma Matray

Memories

Ik heb in die jaren op ballet les geweest bij Steffa Wine. Ze was mijn tweede moeder . Ik verget haar nooit meer . Zij was onze moeder voor alles .

Constance oord kantelberg

Steffa wine (een belangrijk stukje van mijn jeugd)

Hallo allemaal,
Ook ik heb mooie herinneringen aan mijn tijd op de balletschool.
Ik kan mij de uitvoering die wij hadden in Marcantie nog goed herinneren (Assepoester)
Ik was een van de Nurses, en was per ongeluk sterk opgemaakt, wat niet de bedoeling was, maar er was geen tijd meer om af te sminken want we moesten op.
Mijn zus was toendertijd kapster en heeft de kapsels nog verzorgd. Wat was het spannend allemaal.
Dansen was mijn lust en leven, ik kon niet wachten tot ik weer naar dde balletschool kon.
Wij kregen meestal les van Raya (wat altijd heel goed en gezellig was) en soms van Steffa zelf, wat een vrouw was dat ,struis, statig en streng, maar op een stimulerende manier. Van mijn groepje kan ik mij gek genoeg alleen Fredy herinneren (waarschijnlijk omdat het de enige jongen was), een pittig klein schattig ventje boordevol talent, iedereen was dol om hem. Helaas kon ik niet langer op de school blijven wegens financiele problemen van mijn ouders, Steffa en Raya zijn nog bij ons thuis geweest om een regeling te treffen maar het zat er helaas niet in . dat was het einde van mijn balletcariere. Veel verdriet heb ik er van gehad. Ik koester nog steeds mijn rapport van 1963/64, met hele mooie cijfers een bevordering naar de selectiegroep en prachtig kommentaar van Steffa.,
Hartelijke groetjes,
Constance Oord-Kantelberg

bert klop

foto

steffa wine jaren 60

steffa wine jaren 60 Door: bert klop

wendy

Balletschool

ik zie dit nu pas. mijn moeder mijn tante en ikzelf hebben op de balletschool van Steffa Wine gezeten. Ik heb nog foto s van de lessen. Eigenlijk was mijn lerares de dochter van Steffa Wine

Wilga beijer

Steffa Wine

Mooie herinneringen heb ik aan mijn ballettijd bij Steffa Wine aan de Burgemeester Vening Meineszlaan. Ik had les bij haar en haar dochter Raya Lichansky gaf soms ook les van ongeveer 1964 tot 1970. We hadden uitvoeringen in o.a. Marcanti en het Tropenmuseum met een Mexicaans kerstspel. Ik danste samen met Fred Berlips die toen 9 jaar was en later een beroemde danser is geworden bij het Nationaal Ballet. Andere namen Hedwig Slot en Maransil de Jong. Ik zat op de basisschool op de Admiraal de Ruiterweg en ging dan 3 x per week met de bus naar de balletschool want zeker als we uitvoeringen hadden moesten we veel en lang repeteren. Later ging ik er heen vanaf de middelbare school. Ik at vaak een boterhammetje bij hun thuis bij dochter Raya.
De bushalte was schuin tegenover de school. Steffa Wine had me willen opgeven voor beroepsdanseres bij Nel Roos maar helaas mocht ik dat niet van mijn ouders en in die tijd luisterde je nog naar je ouders als het om je opleiding ging ;0)) Steffa Wine maakte alle kostuums zelf en dat waren er heel erg veel. Vriend aan huis (de school) in die tijd was Johnny Kraaikamp.
Het was een mooie tijd die jaren aan de Burgemeester Vening Meineszlaan. Inmiddels woon ik in....België

Marcel Gieling

Steffa Wine

Beste, ondergetekende is de auteur van het boek 'Gerard Hordijk, een kleurrijk schilder' De kunstschilder Gerard Hordijk had vanaf 1950 tot zijn dood in 1958 een (liefdes) relatie met Steffa Wine. Hij ontwierp haar huisstijl en maakte brochures voor haar optredens. Zij trad ook op onder een pseudoniem namelijk Rosario Montez. Daar heb ik nog documentatie over, ook ben ik in het bezit van een door Hordijk gemaakt origineel ontwerp (aquarel) voor een affiche voor haar dansschool.

mirjam van deijl

Re: Steffa wine

Marianne de Jong, 22 juni 08, 22:31
Beste SuzannaIk heb zelf flamencoles gehad in deze
balletschool. Steffa Wine was toen al behoorlijk op leeftijd,
maar kon nog flamencodansen als een jonge meid.Zij zat vol
verhalen, en haar balletschool stond vol met dozen, koffers
en zakken vol met kostuums, stoffen, decorstukken etc.

mirjam van deijl

steffa forever

Hoi allemaal, wie kent mij nog ? Mirjam van Deijl, in de klas gezeten met Fred Berlips, annemiek verburg, enz, jaren '60. later naar nel roos gegaan. uitvoeringen in marcanti, coppelia, de camping/zonnefee/nachtkoningin, wat rook het toch lekker naar leren balletschoentjes, wat een kleine wc ! en al die fietsen op elkaar gestapeld in dat hofje. zo veel goeie herinneringen daaraan. Maia, volgens mij kennen we elkaar. Jij ging toch ook naar Nel roos ??
Ik heb Staffa Wines dochter Raya nog wel eens ontmoet. Die jongere juf heette volgens mij Tonny.

Wie heeft er nog foto's van de jaarlijkse uitvoeringen ?? 1965, '66 ' 67 enz ?? Groetjes aan alle voormalige ballerina's!!! mirjam

M.Wiersma

Re: Steffa Wine

Gabriëlle Verhoeven, 22 sep 09, 14:07
Wat geweldig! Ik kreeg deze link van een vriendin
doorgemaild, ook zij heeft op deze Balletschool les gekregen.
Net als ik.Ik weet niet goed meer in welk jaar, eind zestig
begin zeventig van de vorige eeuw, maar het exacte jaar weet
mijn vriendin misschien nog wel.Ook ik ben geboren en getogen
in Amsterdam Slotermeer. Tot 1983 in de Burgemeester
Fockstraat gewoond tegenover het Basketbalpleintje.En ja,
inderdaad, toen ik nog naar de kleuterschool ging liepen we
al langs de balletschool van Steffa Wine. Die zwarte
ballerina poppen in het raam staan mij, na de beschrijving
van Erik, ook weer helder voor ogen.Ikzelf was niet echt een
overtuigd ballerinaatje, maar toch vond ik de muziek en de
lichaamsbeweging, dat sierlijke, heel aantrekkelijk, maar
naarmate de tijd verstreek bleek toch dat ik het niet in mij
had.Toch heb ik het samen met dat bewuste groepje waarmee we
les kregen, kunnen schoppen tot een balletvoorstelling in de
Marcantihallen aan de J. v. Galenstraat in Amsterdam.We
kregen soms les van Steffa Wine, maar toch meer les van een
jongere juf, ben haar naam vergeten, misschien weet iemand
anders die nog?Ik kan mij nog exact de ingang en de
kleedkamers herinneren en het danslokaaltje staat mij ook
helder voor ogen.Ik vond Steffa Wine, als zij echt zo heette,
een statige dame en haar erg lijken op een van onze
buurvrouwen in de Fockstraat.Ze was een felle dame en gaf met
volle overtuiging les aan dat jonge onzekere spul.Buik in,
heupen naar voren, (koplampen noemde ze die), en billen naar
achteren, schouders af laten hangen en naar achteren, rug
recht! Voeten stukje uit elkaar, of hak rechts tegen holte
van de voet links. Plië, 1e, 2e en 3e positie, och och, zo
kan ik nog wel even doorgaan.Erg leuk om daar weer aan terug
te denken. Het toeval wil dat mijn oudste broer in de Louis
Naarstigstr. tegenover het Hendrikuscollege is komen te
wonen. En dus ook op de kleuterschool naast de 'kerk' kijkt
en dus ook vlakbij onze voormalige balletschool woont. Ik kan
nog wel uren doorgaan met oude herinneringen boven water
halen over Slotermeer, het kleuterschooltje, de kerk,
clubavonden in de crypte van de kerk, de dijk, waarover nu de
trein rijdt, de enorme grasvelden waarop gevoetbald werd,
waar nu woningen op staan of tuintjes voor scholen zijn
aangelegd...en als een rode draad, Steffa
Wine......natuurlijk. ;-)

M.Wiersma

exdanserse Marion Wiersma

Hallo ik kom zelf uit een ander stadsdeel Oovertoomseveld als kind dan, maar ik ben beroepsdanser geworden en heb 1 danser ontmoet die bij Steffa Wine als amateurs begonnen is en het heel ver geschopt heeft:
Fred Berlips zat bij mij in de klas op de balletacademie Nel Roos en danste later bij het Nationale ballet en nu geeft hij les op oa. de balletacademie,
mijn dochter heeft ook les van hem gehad op de Hoge school voor de Kunsten. Te gek toch en dat begon allemaal op dat balletschooltje in geuzenveld!!!!!
Ik had ook een amateur lerares die gaf ook in geuzeveld les en dat doet ze trouwens nog steeds nu in de Goeman Borgesiusschool Tinie van Nielle,
ook zij had leerlingen die later naam hebben gemaakt bv. Herma Vos zij werd een ster in het Lido te Parijs en ikzelf danste in de Moulin Rouge te Parijs. Ook Marianne Vos exleerling van de balletschool danste in het Lido te Parijs. Herma woonde ook echt in geuzenveld herinner ik mij nog!!!!!!!

E.K.

Balletschool.

Hallo Suzanna ik heb ook een tijdje op de balletschool gezeten.
Ik ben geboren in de Reina Prinsen Geerligsstraat 15 hs,en heb daar tot mijn 15e gewoont.
Ik heb 1 jaar op ballet gezeten toen ik 7 jaar was.
Grt.E.K.

Gabriëlle Verhoeven

Steffa Wine

Wat geweldig! Ik kreeg deze link van een vriendin doorgemaild, ook zij heeft op deze Balletschool les gekregen. Net als ik.
Ik weet niet goed meer in welk jaar, eind zestig begin zeventig van de vorige eeuw, maar het exacte jaar weet mijn vriendin misschien nog wel.
Ook ik ben geboren en getogen in Amsterdam Slotermeer. Tot 1983 in de Burgemeester Fockstraat gewoond tegenover het Basketbalpleintje.
En ja, inderdaad, toen ik nog naar de kleuterschool ging liepen we al langs de balletschool van Steffa Wine. Die zwarte ballerina poppen in het raam staan mij, na de beschrijving van Erik, ook weer helder voor ogen.
Ikzelf was niet echt een overtuigd ballerinaatje, maar toch vond ik de muziek en de lichaamsbeweging, dat sierlijke, heel aantrekkelijk, maar naarmate de tijd verstreek bleek toch dat ik het niet in mij had.
Toch heb ik het samen met dat bewuste groepje waarmee we les kregen, kunnen schoppen tot een balletvoorstelling in de Marcantihallen aan de J. v. Galenstraat in Amsterdam.
We kregen soms les van Steffa Wine, maar toch meer les van een jongere juf, ben haar naam vergeten, misschien weet iemand anders die nog?
Ik kan mij nog exact de ingang en de kleedkamers herinneren en het danslokaaltje staat mij ook helder voor ogen.
Ik vond Steffa Wine, als zij echt zo heette, een statige dame en haar erg lijken op een van onze buurvrouwen in de Fockstraat.
Ze was een felle dame en gaf met volle overtuiging les aan dat jonge onzekere spul.
Buik in, heupen naar voren, (koplampen noemde ze die), en billen naar achteren, schouders af laten hangen en naar achteren, rug recht! Voeten stukje uit elkaar, of hak rechts tegen holte van de voet links. Plië, 1e, 2e en 3e positie, och och, zo kan ik nog wel even doorgaan.
Erg leuk om daar weer aan terug te denken. Het toeval wil dat mijn oudste broer in de Louis Naarstigstr. tegenover het Hendrikuscollege is komen te wonen. En dus ook op de kleuterschool naast de 'kerk' kijkt en dus ook vlakbij onze voormalige balletschool woont. Ik kan nog wel uren doorgaan met oude herinneringen boven water halen over Slotermeer, het kleuterschooltje, de kerk, clubavonden in de crypte van de kerk, de dijk, waarover nu de trein rijdt, de enorme grasvelden waarop gevoetbald werd, waar nu woningen op staan of tuintjes voor scholen zijn aangelegd...en als een rode draad, Steffa Wine......natuurlijk. ;-)

Marianne de Jong

Steffa wine

Beste Suzanna
Ik heb zelf flamencoles gehad in deze balletschool. Steffa Wine was toen al behoorlijk op leeftijd, maar kon nog flamencodansen als een jonge meid.
Zij zat vol verhalen, en haar balletschool stond vol met dozen, koffers en zakken vol met kostuums, stoffen, decorstukken etc.

Erik van Straten

Steffa Wine

Beste Suzanna,
Ik kan mij de balletschool Steffa Wine nog goed herinneren. Er hingen witte tulle gordijnen, waarvoor zwarte, gestyleerde ledepoppen in ballethoudingen stonden, die witte tutu's droegen. Je kon niet naar binnen kijken. Wat er binnen gebeurde, was een mysterie. Nooit ben ik er naar binnen geweest.
Er is in de balletschool van Steffa Wine brand geweest, begin jaren zestig. Misschien kan ik mij daarom het gebouwtje nog zo goed herinneren.
Groeten van Erik van Straten.