Nering rond de Rijpgracht

Auteur: Fred Fontijn
Bos en Lommer

Normaal gesproken was er in mijn jeugd op elke hoek van de straat wel een winkel gevestigd. Op de Rijpgracht werd van deze gewoonte niet afgeweken. Er was genoeg variatie voor de dagelijkse behoefte voorziening, of het geld moest al op zijn. Zo ver is het, naar ik weet, bij ons echter nooit gekomen.

De Rijpgracht gezien vanaf de Willem de Zwijgerlaan Foto: 13 mei 1960, Beeldbank van het Stadsarchief van Amsterdam, collectie foto's eigen fotodienst.

Breed hadden we het niet. Mijn vader was winkelbediende in een ijzerwarenzaak, waar hij spijkers, hang- en sluitwerk en gereedschappen verkocht. Gedurende de wintermaanden, wanneer er ijs op de grachten lag, was hij ook nog schaatsspecialist. Trouwens, op de één of andere manier maakten wij lang niet van al die winkels gebruik. Ongetwijfeld een overblijfsel uit de oorlogsjaren, toen joden niet meer alles konden kopen. Lang niet alle winkeliers hielpen nog een jood en dat was mijn vader.

Op de fiets

Vanaf mijn vroegste jeugd wist ik niet beter dan dat Meester uit de Chasséstraat onze slager was, zelfs tot nadat ik uit huis was. Eerst maakte mijn zuster Betty iedere zaterdag een vast rondje om de boodschappen in huis te krijgen, maar toen ik een fiets kreeg was ik aan de beurt. Als eerste reed ik dan naar de Chasséstraat, dan naar het begin van de Clercqstraat waar de snoepwinkel van Van Noord was gevestigd en dan nam ik op de terugweg, via de Willem de Zwijgerlaan, bij de hondenwinkel van Peppels ‘verse waar’ mee voor ons hondje Blacky. Apart fietste ik dan nog even naar de jongste broer van mijn moeder, ome Henk in de Comeniusstraat, om de wekelijkse Avrobode te halen.

Vaste kruidenier

Al dit soort zaken waren natuurlijk ook vlak bij huis te vinden, maar ja, met deze winkeliers hadden we schijnbaar een minder goede band. Behalve met de groenteman op de hoek van de Rijpgracht en de Joris van Andringastraat. Eerst was dat Dop en later werd het Wester. Schuin aan de overkant bij ons zat kruidenier annex melkboer Ettema op de hoek van de Bestevaerstraat en de Rijpstraat, maar onze vaste kruidenier was dat niet, wij kwamen bij meneer Peters, kruidenier op de Willem de Zwijgerlaan nog voorbij de Jan van Galenstraat. Iedere woensdag wandelde mijn moeder daar naartoe en af en toe mocht ik mee. Hoeveel winkels we ook passeerden maakte niet uit, onze vaste leverancier was meneer Peters. Zelfs de 10% korting van de Gruyter werd gepasseerd.

Het verhaal van fred Fontijn over de winkels in de buurt van de Rijpgracht is nog veel en veel langer, klik hier voor deel 2 van dit verhaal.

Gepubliceerd: 12 april 2008

En meer lezen over deze buurt? Klik hier voor 'Landlust', een deel van Bos en Lommer.

Hans Menge

Rijpgracht brugleuning

Mooie foto van de brug over de Rijpgracht.

Mijn broer heeft daar in de jaren `50 met zijn tong aan vastgevroren gezeten.

Hij was samen met onze moeder ergens naar op weg (geen idee waarheen), toen hij de bevroren brugleuning wel wilde proeven.

Gevolg was dus dat hij met z`n tong vastzat en zelf niet meer loskwam.

Moeder in paniek natuurlijk, maar daar kwam een bouwvakker langs gelopen die een thermos met warme koffie bij zich had...

Koffie voorzichtig op de plek des onheils gegoten en mijn broer was weer vrij.

Nog bedankt, bouwvakker.

Hans Menge

mar stoffelen

Re: Theo van Genne

Fred Fontijn:
Hallo Theo,
Tja, veel raakvlakken, maar ook feiten, die mij aan het denken zetten. Te uitgebreid om in deze reacties te benoemen. Ik ben echter jouw email adres kwijt. Stuur mij een mailtje, dan stuur ik jou zo snel mogelijk een mai.
Groet,

mar stoffelen

Re: Re: Foto Stoffelen

m.stoffelen:
Fred Fontijn:Beste Mar,Ik ben de schrijver van het artikel waarin je las over de bakkerij van jouw familie. Sorry dat ik zo inconsequent, was met het woordje 'van'. Ik deed het één keer goed en de andere keer niet. Ik kan er niet veel meer van maken dan wat ik daarin schreef. Volgens mij zat de familie Stoffelen daar tot ergens in de jaren vijftig. Het was trouwens geen bakkerij, maar een winkel waar brood verkocht werd. De bakker bevond zich in de Coppelstockstraat op de hoef Jan Haringstraat, waar ik later de brood inkoop voor mijn moeder mocht doen. Mijn zus die acht jaar ouder is, herinnert zich dat Joop al uit huis was en dat jouw vader er nog wel een tijdje bij woonde. Overigens waren mijn oom Henk van Puffelen en Joop Stoffelen, vrienden van elkaar, misschien kwam dit omdat zij beiden een winkel in de Hoogstraat hadden, jouw oom een sigaren winkel en die van mij een boekhandel, de winkels waren daar vlak bij elkaar.Een foto van de bakkerij tref je op deze website aan. Bij een artikel dat heet Rijpgracht 42 (deel 2). Niet zo'n mooie foto, ik maakte hem zelf, want er ging een Zappelin over, die is echter niet te zien, ik maakte deze vanaf onze huiskamer. De bakkerij zat overigens op De Rijpstraat.Ik hoop dat ik je geholpen heb.
had deze bakkerij nog een naam? en is er een foto van de hr. van puffelen samen met Joop misschien

m.stoffelen

Re: Foto Stoffelen

Fred Fontijn:
Beste Mar,
Ik hoop dat ik je geholpen heb.

had deze bakkerij nog een naam?

Fred Fontijn

Foto Stoffelen

Beste Mar,

Channah van Straaten

Re: bakkerij stoffelen

mar stoffelen:
ik las net een stukje van de bakkerij van stoffelen. Het is niet van stoffelen maar enkel stoffelen.
Ik ben a geruime tijd opzoek naar een goede foto van deze bakkerij. Joop Stoffelen is mijn vaders broer. En aangezien ik met een boek bezig ben over de stoffelen zou dat heel leuk zijn.
Weet u misschien, of is er iemand die dat heeft of er wat meer over kan vertellen.
Hierbij alvast mijn dank

Dag Mar,j
Als u het juiste adres, of een benadering daarvan, weet zou u eens kunnen kijken op de beeldbank van het Stadsarchief: http://beeldbank.amsterdam.nl/

Succes, en groeten van Channah

mar stoffelen

bakkerij stoffelen

Fred Fontijn

Theo van Genne

Hallo Theo,
Groet,

T van Genne

Re Meesterslager

Daar gaan we weer Fred, er zijn weer raakvlakken aan alle kanten uiteraard ken ik slager Meester uit mijn jeugd in de Reinier Cleassenstraat.Ik heb zo n 35 jaar in Kantershof in zuidoost gewoond en heb dan ook talloze malen bij Robert in de poort een broodje gegeten,en ja Meester klonk zo bekend dat ik er eigenlijk niet over nagedacht heb,Toch wel leuk!!!

Fred Fontijn

Meesterslager

Hallo Robert,
Mijn vader was de zoon van een slager en pretendeerde verstand van slagers te hebben. Bij mij thuis was er geen betere slager dan jouw opa. Of dit door zijn vakmanschap kwam of omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog behulpzaam is geweest, is me nooit helemaal duidelijk geworden. Ik mocht vier jaar lang, mijn middelbareschooltijd, iedere zaterdag een rijtje winkels affietsen om daar bijna altijd een vast boodschappenlijstje af te werken. Slagerij Meester in de Chassestraat hoorde daarbij. Lendelappen en een stukje rosbief, bestelde ik daar. Nadat ik het niet meer deed, is deze boodschap nog een aantal jaren, bij mijn moeder aan de deur gebracht. Of dit door jouw vader of je oom geschiedde, weet ik niet. Ik kwam er altijd met plezier en niet eens alleen voor het plakje worst, dat ik altijd kreeg. Bedankt voor je leuke reactie.

Robert meester

Slagerij meester

Fred Fontijn ,

Leuk te lezen over slagerij meester uit de chassestraat.
De slagerij waa van mijn opa die heeft tot ongeveer 1985 nog boven de zaak gewoond op nr 83
Mijn oom en vader werkten ook daar en waren ook slager, mijn oom begon later in de ferninand bol en mijn vader in slotervaart abraham staalmanplein.
Ik ben zelf ook slager in de amsterdamse poort ( slagerij. Eetsalon Meester ) dus de slagerij van meester zit nog steeds in amsterdam.
Bedankt dat U weer een herinnering aan mijn opa en vader heeft gegeven ze zijn beide overleden

Robert Meester , 49 jaar

Margreet Braat-Hofmeijer

Bakker

Hoi Fred,
Klopt wel denk ik. Wij kwamen daar met ons gezin wonen vanuit de Wieringermeerpolder in 1963/1964. Dus dat is dan net na de periode die jij beschreef. Grtjs, Margreet

Fred Fontijn

Bakker Hofmeijer

Hallo Margreet,
Leuk dat je reageert op mijn herinneringen aan de neringdoenden op en rond De Rijpgracht. Ik woonde daar tot 1968 en herinner mij de naam van bakker Hofmeijer niet als de bakker waar ik in mijn schooltijd dagelijks brood haalde. Toen ik in 1961 ging werkten hoefde ik dat al niet meer. Waarschijnlijk vestigde jouw vader zich dan ook na 1961 op dat hoekje. Ergens in mijn hoofd spookt de naam van de bakker ervoor en dat was in die tijd al een oudere man. Misschien weet je moeder die naam nog en als ik die hoor, zeg ik ongetwijfeld: 'Oh ja.
Fred Fontijn (fred@fontijn.nl)

Margreet Braat-hofmeijer

Warme bakker op de hoek van de Jan Haringstraat en de Coppelstockstraat

Dit was Bakkerij Hofmeijer. Een echte warme bakker en een familiezaak want het hele gezin werkte mee. De oudste zoon deed het banket. Deze bakker heeft veel prijzen gewonnen en was niet alleen kampioen van Amsterdam maar later ook van Nederland. Een bijzondere service was dat er niet alleen halve broden werden verkocht maar ook kwart brood. Een extra service voor de ouderen en alleenstaanden in de buurt. Hoe ik dit allemaal weet? Ik ben de jongste dochter van dit gezin, inmiddels 53 jaar jong. Bakker Hofmeijer (mijn vader) is in 2005 overleden. Mijn moeder, mevrouw Hofmeijer is inmiddels 92 jaar!

John Eelzak

Re: jan haring str

ronald:
de melkboer in de Jan Haring straat was Piet van Deursen op de hoek j.haring en Jasper Leijnsen straat en nog een wasserette hoek j.harin en bloys van treslong str(was daarvoor een groentenman) ik woonde zelf op n.r.32

op de hoek van de coppelstockstr en de jan haringstraat zat een warme bakker, die was drie keer kampioen van nederland geweest, pas gebakken wit brood met boter en suiker, je deed er een moord voor, en ja öme"piet van Deursen en super aardige man, hij heeft mn moeder wel eens wakker gemaakt en zei; rietje de melk staat op het aanrecht, tot morgen. En Nee, ik ben niet van de melkboer, hahahaEn dan onze groentenman in de jasperleynsestraat öme Joop Oudenaar en Ome Jan de Kapper, kostte toen 1,10 een knipbeurt, wat een heerlijke buurt was het

ronald

jan haring str

Fred Fontijn

Kennen we elkaar?

Hallo Kees,
Vorig jaar juni ontmoette ik Rini Mirani in Purmerend, dit was nadat ik een vraag over Henk Koenen aan haar had gesteld en de door jou aangehaalde reactie schreef. Als ik het mij goed herinner, wist zij niet dat de familie Hellemons in de 'Tjerk' had gewoond. Ik wel, omdat mijn oma daar op nummer 9 woonde, speelde ik daar dagelijks en woonden mijn vriendjes allemaal daar in de buurt. Pas toen ik naar de lagere school ging ontdekte ik dat er ook kinderen op De Rijpgracht woonde. Mijn oma overleed toen ik in de eerste klas zat en was de noodzaak voor mijn moeder een stuk minder om daar dagelijks naar toe te gaan. Haar zus, mijn tante Trees heeft er nog jaren gewoond.

Op Elly na, ken ik de familie Seljee niet, althans ik weet niet welk gezicht bij welke naam hoort. Want, al is twee jaar een groot verschil op die leeftijd, we moeten elkaar ongetwijfeld zijn tegengekomen. Op straat en in de speeltuin. Met Elly korfbalde ik één jaar samen in hetzelfde twaalftal. Ik schrijf daar nog wel eens over, het was één jaar in de junioren. We kenden elkaar natuurlijk ook heel lang, door mijn gespeel in de 'Tjerk'. Dat ze zo vroeg overleed, is mij bekend, haar kapperszaak op de 'Stadhouders kade (of heet het daar Nassaukade) ben ik vaak langs gereden. Afijn, bedankt voor het duidelijk maken hoe jouw familie in elkaar steekt.

Kees Seljee

Re: reactie

Rini Wouters-Mirani:
Hoi Fred,Even een reactie op jouw vragen...... Ik zat bij Jan Zegstroo en Sonja Rijnink in de klas. Ik ben van lichting 1953 (ben nu 55 jr) en wij zaten bij Mevr. v.d. Meulen (1+2) juf Els Slawik (3+4) en bij Hr. Wormer (5+6) Elly Hellemons was de oudste dan kreeg je 2 jongens van Seljee en Marijke Seljee en daarna kwam Diana Hellemons. Dit was 1 gezin...... Ik heb niet bij Henk Koenen op de trap gewoond. wij woonden op 57 t/o de ingang van de speeltuin. Mijn vader was wel verzorger van Korfbal Landlust. Ik heb wel op allerlei clubjes gezeten. o.a. kampclub.O ja Fred, ik spreek Margreet Stroobach-Smals ook nog regelmatig en Bert Champeau. Ik zal het ze melden dat ze ook naar deze side gaan kijken. Erg leuk hoor allemaal.Heel veel succes met het vergaren van "onze herinneringen". We zullen je zeker daarbij helpen.Groetjes van Rini Mirani

Hoi Fred,
Toen mijn Vader in 1956 overleed is mijn moeder in 1957 hertrouwd met Bakker Hellemons uit de Tjerk. Na hun huwelijk zijn zij gaan wonen in de Gerard Callenburgstraat nr. 59 3 hoog. Het oudste kind was Elly Hellemons,
geb. in 1944, Kees Seljee geb. in 1946, Wout Seljee geb. in 1948, Marijke
Seljee geb. in 1954 en Diana Hellemons geb. in 1957. Tot onze grote verdriet
is Elly Hellemons op 38 jarige leeftijd in 1982 overleden.

Ron de Wit

Tav Ramon Sterker

Beste Ramon, 100% dat Andre Hazes onder mij (ons) woonde (periode 1970/1971). Conny van IJll heeft helemaal gelijk dat Andre Hazes inwoonde bij een vrouw met lang blond haar.
Als je goed op zijn 1e platenhoes kijkt dan is deze foto genomen voor zijn woning aan de Bestevaerstraat portiek 117/119.

Gr.,
Ron de Wit

Conny van IJLL ( 1959 )

Andre Hazes in de Bestevaerstraat

In aanvulling op de reactie van Ron Sterker wil ik vermelden dat Andre Hazes volgens mij ook in de Bestevaerstraat gewoond heeft. Hij woonde samen of was getrouwd met een vrouw met lang blond haar, ze had een dochtertje dat net kon lopen. Zij droeg altijd hele korte rokjes en schoenen met plateau zolen. Het kleine lopertje wilde zichzelf af en toe "vastklampen aan moeders rok" maar ze kon er niet bij. Ik dacht, maar dat weet ik niet zeker, dat zij een hondje had, wat later een vosje bleek te zijn. Ik woonde in de Coppelstockstraat, dit is dus vanaf Sportpark de Ruyter gezien de straat achter de Rijpgracht. Zelf was ik ook lid van Sportpark de Ruyter en zat daar op gymles die begeleid werd door de heer Rijnink, ging naar de Fancy Fair binnen, maar heb ook Fancy Fair's buiten mee gemaakt. Sinterklaas feest in de school maar ook in Marcanti volgens mij.