De muurkrant, het is al weer verleden tijd.

Agnes wie, wat, wanneer, waar Agnes deelt bruine bonensoep uit tijdens de opening van de Muurkrant op vrijdag 10 december 2004 op Plein '40-'45.
fotograaf: Cor van Drongelen

Aan een aantal vrijwilligers organisaties was gevraagd om tijdens de happening van de muurkrant drie keer een middag met cultuurspecifieke hapjes op Plein ‘40-’45 te staan.
De Brug deed de ‘Hollandse happen’, onder leiding van een Surinaamse vrijwilligster, zoals warme chocolademelk van echte cacaopoeder, dus niet uit fles!

De erwtensoep en de bruinenbonensoep. De Indische Jembatangroep zorgde voor de’Indische’hapjes, koud en zoet en warm en spicy. De Turkse vrouwen van o.a. stichting Destek en Oemnia verzorgden de Turkse en Marokkaanse happen. Het was jammer dat de Marokkaanse groep later niet meer kon komen. In het gehele feest van saamhorigheid en verbroedering werden zij in elk geval door mij erg gemist.
Toen het stadsdeel voor het eerst met het plan van de muurkrant kwam, dacht ik wat moet ik me daar nou weer bij voorstellen? Door het aanstekelijke enthousiasme van Jurriaan Otto, dacht ik het zal allemaal wel goed komen. Toen ik het uiteindelijk resultaat zag op het plein, vond ik het een erg goede manier om je buurtbewoners op de hoogte te brengen over allerlei activiteiten die in de buurt plaats vinden.
Dat je groepen en schoolklassen, maar ook individuen de gelegenheid biedt om gedurende drie weken lang je ideeën, gedachten en gevoelens zichtbaar te maken aan de hele buurt en stad.
Aan het eind van de drie weken bleek dan ook dat er behoorlijk gebruik van was gemaakt. Wat onze Bruggroep zo leuk vond was het rondgaan met de soep, chocola en de hapjes. Niet alleen maar achter het kraampje blijven staan, maar de markt op en het postkantoor en stadsdeelkantoor in. De meeste mensen reageerde heel opgetogen. De keren dat wij er stonden, bij te carillon reagee3rden de mensen verrast: " oh wat leuk dat het gratis is". "Ja, u krijgt dit van het stadsdeel”vertelde wij dan. De verbaasde en soms afwachtende blikken van de Turkse en Marokkaanse bezoekers, die uiteraard ook vroegen of het ‘halal’ was. De reacties van de schoolkinderen die even een Turks of Indisch hapje kwamen halen was gezellig. Wat mij het meeste trof was het aanbod van heel veel jongelui, die langs liepen, uit zichzelf vroegen of ze mee konden helpen met opscheppen en uitdelen. Natuurlijk was het een heel gedoe om grote 20 liter pannen met soep en chocolade melk te koken en te vervoeren naar het plein. Maar de pret die we ‘thuis’ op De Brug hadden tijdens het koken maakte het allemaal extra leuk. Het enige dat tegen zat was het weer, veel regen en wind.