OPROEP!! OPROEP!! OPROEP!!

Auteur: Jan Luitzen

Jan Luitzen Jan Luitzen met zijn werk, oktober 2004. Op de achtergrond de Sloterplas. Jan Luitzen met zijn tweede roman 'Opportunist' en de twee 2005-dagkalenders.
Oktober 2004. Op de achtergrond de Sloterplas.

Waarde lezer,
Mijn naam is Jan Luitzen, schrijver van de romans Koningsoffer (1998), Opportunist (2002) en de voetbalverhalenbundel Tovenaars in Oranje. Ook ben ik redacteur en samensteller van de Mannen in Oranje Scheurkalender 2005 en van de Literaire Scheurkalender 2005.

Voor 2006 maak ik (ook) een Amsterdam-scheurkalender. Op de achterkantjes komen leuke verhaaltjes, anekdotes, historie en krantenstukjes van een eeuw geleden etc. betreffende Amsterdam. Op de voorkantjes wordt elke dag een typisch Amsterdams spreekwoord, gezegde, uitspraak, zegswijze geplaatst.

Voorbeelden van die voorkantspreuken/-gezegdes zijn:
- Ga zo voort, mijn zoon, en gij zult spinazie eten. Toelichting: spinazie eten is eenvolkse verbastering van ‘Spinoza heten’.
- Spottend bedoeld compliment: goed bezig, jongen, je zult het nog heel ver schoppen.
- Hij is z’n eige van binnen aan het bekijken. Toelichting: bargoens voor 'hij slaapt'
- Niet zoveel kakkeloris hoor, je bent ook maar in je nakende kont geboren. Toelichting: doe niet zo verwaand. Kakkeloris is bargoens voor kouwe kak.
- Je hoeft in Rotterdam geen Ajax-vaantje op te hangen, maar Hazes kun je zo opzetten.
- Die nijpnaars is in staat om zijn drol in tweeën te knijpen. Toelichting: nijpnaars is bargoens voor gierigaard/vrek.

Voor die voorkantjes zou ik uw hulp goed kunnen gebruiken. U kent vast nog wel de standaard uitdrukkingen, gezegdes en wijsheden die uw vader, moeder, opoe, tante, oom etc. vroeger altijd zeiden. Zou u die voor mij eens op willen schrijven? Dat mag in het plat Amsterdams of in het ABN, wat u zelf wilt. U kunt ze naar mij toesturen (zie onder mijn adres). Behalve Amsterdamse uitdrukkingen, gezegdes en wijsheden zijn ook leuke Amsterdamse verhalen, belevenissen en anekdotes van harte welkom. Uiteraard doe ik in de betreffende kalender aan bronvermelding. Als er een spreuk, gezegde, uitdrukking, term, verhaal of anekdote etc. van u wordt opgenomen in de kalender, dan zet ik uw naam erbij. En onder de 'leveranciers’ van de opgenomen spreuken, gezegdes, uitdrukkingen, termen, verhalen of anekdotes worden tien 2006-kalenders verloot.

Hopend op uw reactie, vast bij voorbaat dank,
Jan Luitzen