Trouwen vanuit 'Het Kaasboertje'

Verteller: Helmich Pranger
Slotermeer
Kaasboertje 1

Kaasboertje 1

Helmich Pranger trouwde in 1959 met zijn Femmy Grit. Vanzelfsprekend was de burgerlijke huwelijksvoltrekking in het
stadhuis aan de Oudezijds Voorburgwal, want toentertijd was dat voor iedereen de enige gemeentelijke trouwlocatie in Amsterdam.
Ze trouwden vanuit de kaaswinkel van haar vader aan de Burgemeester de Vlugtlaan 174. Deze winkel stond in de buurt en tot ver daarbuiten bekend als ‘Het Kaasboertje’ want daar werd als een van de eersten in Amsterdam ook buitenlandse kaas verkocht.

Kaasboertje 2

Kaasboertje 2

Een van de kleinere bruiloftsgasten voor de etalage.

Menige zaterdag hebben Helmich en Femmy geholpen om aan de klanten uit Halfweg en van nog verder weg kaas en onder andere dagverse eieren te verkopen. Ook hielpen zij vaak met het ‘keren’ van de kazen die nog te jong waren voor de verkoop en het bijvullen van de vakken Uiteraard waren er in deze winkel ook veel andere levensmiddelen en frisdranken te koop zoals uit onderstaande foto’s is op te maken.

Kaasboertje 3

Kaasboertje 3

Kaasboertje 4

Kaasboertje 4

In een prachtige zwarte ‘slee’ vertrokken ze van de Burgemeester de Vlugtlaan naar het stadhuis voor de huwelijksvoltrekking

Kaasboertje 5

Kaasboertje 5

Kaasboertje 6

Kaasboertje 6

en daarna naar de Sionskerk in de Dr. H. Colijnstraat waar de kerkelijke inzegening plaats vond.

Kaasboertje 7

Kaasboertje 7

Daarna zette het feest zich voort in de feestzaal van de kerk die door de koster gerund werd.

Bij de sluiting van de Sionskerk in 2006 vond Helmich de bank terug waarop hij samen met Femmy in 1959 geknield had gezeten voor de dominee. Een aanwezige fotograaf maakte er natuurlijk meteen
een foto van terwijl ze samen opnieuw knielden op de bank.

Kaasboertje 8

Kaasboertje 8

Helmich was altijd heel actief voor de kerkelijke gemeenschap en hij zat - totdat de Olijftak overgedragen werd aan Marokkaanse gemeenschap - actief in de beheerscommissie van deze gereformeerde kerk aan de Burgemeester Rendorpstraat.
Daarna hebben Femmy en Helmich nog veel vrijwilligerswerk in de Sionskerk gedaan totdat zij naar Middenbeemster zijn verhuisd.

Gepubliceerd: 24 november 2006

constance

stamboom dekker

hallo ik ben constance visser dochter van nicolette dekker en gerrit visser ik herinnering ook het kaasboertje van logeren. bij jullie trouwfoto staat mijn vader met een vrouw waar ik op lijk sinds kort weet ik iets van de fam. dekker af via stamboom, mijn eigen moeder heb ik niet gekend waar ik wel mee zit maar dat is verleden tijd graag een reactie van jullie gr.constance

stans en helga plaatsman.

opa en oma.

leuk om over jullie stukje te lezen.
ik wist dit nog niet dus het was heel erg boeiend,
en jullie zijn GELUKKIG nog blij samen.

Groeten. J.F.S.Grit

Familie

Ook ik kwam zappend langs Google Helmich en Femmy tegen. Al 10 jaar ben ik bezig met stamboomonderzoek naar de familie Grit. Inmiddels weet ik dat alle Gritten afstammen van een en dezelfde voorvader. Jullie verhaal is erg boeiend, erg leuk om te lezen.
Neem gerust eens contact op met ons.

Bezoeker

Het Kaasboertje

Zappend langs Google kwam ik jouw Helmich en Femmy tegen. Ook de foto's waar je vader (oom Job waar ik altijd met respect naar keek en nog aan denk) en tante Mien opstaan. Ook goed om Dik Reurekas nog eens te zien en Jannie daarnaast.
Oude herinneringen: jullie als grote neven konden 's winters bij opa in de tuin zulke grote sneeuwhellingen bouwen. Water erover en de andere dag met de slee naar beneden.
vr.gr. Jan Pranger Wzn.
Lemmer, 28 september 2007.