POORT VAN TOOROP

De Poort van Toorop is een nieuw woongebouw aan de Jan Tooropstraat in stadsdeel Nieuw-West.

Poort van Toorop in aanbouw Bron: foto Annick Marquer, 2016

Wie was Jan Toorop?
Jan Toorop, ook wel Jean Theodoor genoemd, was één van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars uit de periode 1880-1910. Hij werd in 1858 geboren in Indonesië en overleed in 1928 in Den Haag. Hij schilderde in verschillende stijlen: Amsterdams Impressionisme, Symbolisme en Jugendstil. Zijn dochter Charley (1891-1955) werd net zo beroemd.

De Poort van Toorop
De Poort van Toorop is een project van een woningbouworganisatie, Wonam, die als doelstelling heeft om nieuwe betaalbare huurwoningen te bouwen met kunst als vast onderdeel. Edward Clydesdale is verkozen tot winnaar van de kunstopdracht voor het project. De kunst wordt toegepast in de inrichting van de binnentuin en het terras. Het gaat om bestrating, zitelementen, groen en licht.
Doordat Edward de lichte kleuren en golvende lijnen van het gebouw laat terugkomen in zijn kunsttoepassing ontstaat er een eenheid met de architectuur van het gebouw.

Het is nu een enorme bouwput, mooi om te fotograferen vanaf het dak van OLVG West.

De Poort van Toorop in aanbouw Bron: foto Annick Marquer, 2016