Het (A-sociale) Rode Dorp

Verteller: Marijke Schipper
Auteur: Juriaan Otto
8 Fans

Als meisje van negen kwam Marijke Schipper (1945) in Amsterdam Nieuw-West terecht, in de Antoon Keldermanstraat. Herinneringen aan die tijd heeft ze nog genoeg.

Klas Marijke Schipper met Juffrouw van Soest Klassenfoto van Marijke Schipper, 1954- 1955. In het midden Juffrouw van Soest. Rechts van het midden, in het wit, Marijke Schipper.

Zoals de herinnering aan een van de opzichters in het Rode Dorp, toen de familie Schipper ging kijken naar een van de huizen die ze van de woningbouwvereniging toegewezen hadden gekregen. “Die woning krijgt u toch niet”, zou deze opzichter hebben gezegd, toen hij de vader van Marijke opmerkte. Dat schoot hem natuurlijk duidelijk in zijn verkeerde keelgat. Niet in de laatste plaats omdat hij op medische gronden verplicht was te verhuizen naar een gelijkvloerse woning. Terwijl hij dat helemaal niet wilde! Uiteraard was er sprake van een misverstand. De huizen die het hier betrof waren voorzien van in de muur verankerde leuningen, van verzwaarde deuren en extra kleine ramen. Allemaal om de toekomstige bewoners tegen zichzelf te kunnen beschermen. Waarom? Omdat de Amsterdamse bestuurders hadden besloten zogeheten ‘onopgevoede’ elementen te mengen met verantwoordelijke burgers. De verwachting was dat de a-sociale bewoners zich zouden optrekken aan de rest, waardoor toch een leefbare wijk zou ontstaan. Niets was natuurlijk minder waar, want precies het tegenovergestelde gebeurde. Het werd in sommige buurten echt een bende.
Marijke kan zich uit die tijd nog herinneren hoe haar klas op de lagere school meer dan 11 docenten in minder dan een jaar tijd wist weg te pesten. “Pas toen juffrouw van Soest voor de klas kwam te staan, keerde de rust terug. Deze vrouw had een groot overwicht op alle leerlingen in de klas. Ze was eigenlijk de goedheid zelve. Als het onrustig dreigde te worden, gingen we Pimpamdoeren of ze stuurde iemand die zat te dromen gewoon naar buiten, in plaats van hem of haar te bestraffen.” Marijke Schipper blijkt vol te zitten met herinneringen uit het vroege verleden van Geuzenveld- Slotermeer. Over het meisje van school die vaak naar pies rook omdat ze niet werd verschoond. Of over hutten bouwen met de juffrouw en de rest van de klas. Bijzonder is ook het verhaal van uitgehongerde meeuwen bij de Sloterplas, die besloten de haringkar aan te vallen omdat door de langdurige en strenge vorst al het beschikbare voedsel was verdwenen.
Maar misschien kan ze dat allemaal maar beter in een boek verwerken. Daarvoor hebben we hier op de site te weinig ruimte.

Bekijk meer afbeeldingen

Marijke Schipper in het park, 1971 Marijke Schipper in het Eendrachtspark, 21 februari 1971. Marijke Schipper in het - volgens eigen zeggen - Eendrachtspark, 21 februari 1971. Inmiddels is duidelijk uit de reacties naar voren gekomen dat het in Artis is - red.

De ouders van Marijke Schipper, tweede helft jaren Zestig De ouders van Marijke Schipper in de Antoon Keldermanstraat, voor het huis. Tweede helft jaren zestig.

Marijke Schipper 2004 Marijke Schipper op de Burgemeester de Vlugtlaan, 2 juli 2004.

Rolf Elstrodt

Hé buurmeisje. Dat is lang geleden. Stuur me een e-mail, lijkt me leuk.

Winfried Rossen

Rode Dorp.

In het boek Veranderende buurten in Amsterdam Geuzenveld van I. Teijmant en B. Sorgdrager (2009) staat dat het Rode Dorp een complex is van 100 woningen, ontworpen door Theodoor Johannes Lammers. "Het complex van 100 woningen onderscheid zich uiterlijk niet noemenswaardig van van de rest hoewel het meer naar binnen gekeerd is en als enige een aantal 11-beddenwoningen telt. Wel bijzonder is dat het slechts in twee woonlagen is gebouwd en veel meer trappenhuizen heeft zodat er zo weinig mogelijk gezinnen aan een trap wonen. In de woningen zijn sommige voorzieningen robuuster uitgevoerd vanwege het verwachte ruwere woongedrag: zwaardere deuren, kleinere ramen, in de muur verankerde leuningen, stevige deurknoppen, geen trekschakelaars en dergelijke."

Ik zat op het Koggeschip. Op een dag kwam een aantal jongens uit het dorp verhaal halen om iets en was het hele schoolplein belegerd. De docenten hebben ons toen aan de achterkant van de school door de ramen in de bosjes naar buiten gelaten.

piet

Re: Re: Waar is dat?

Joop Nieuwpoort:
ton van wijngaarde:Het rode dorp waar ik heb gewoond tot mijn 29e jaar , werd begrens door de albardagracht enerzijds en de cornelis outshoornstraat aan de andere zijde.De antoon keldermanstraat ligt aan de andere zijde, voor ons was dat de haarlemmerweg zijde.Wild west verhalen waren er altijd al, een paard in de gang bijvoorbeeld, dit was 1 van mijn buren , en nee dat paard stond niet in de gang hoor, zijn eigenaar was vergeten eten neer te zetten voor hem , dus kwam het paard aan de deur om het te halen.Het paard was een trekpaard , zijn eigenaar gebruikte het paard om een kar te trekken , waarmee hij groente en fruit verkocht langs de deur(ik zelf heb hem wekelijks geholpen).De man had maar 1 been en had regelmatig toevallen dus er moest eigenlijk wel iemand bij hem zijn , anders zou de kar "onbestuurbaar "worden.Het rode dorp werd gekenmerkt door zijn saamhorigheid , ze waren ervoor elkaar , en indien nodig ook samen tegen de politie hoor.Ik zelf kom uit een gezin met 13 kinderen, en mijn buurman met die fruitkar , stopte altijd bij mijn moeder voor de deur en zei dan "anne wat heb je nodig voor je kids ", en als ze dan betalen wou reedt hij gewoon door.Ik kan met een goed gevoel terug denken aan de tijd dat ik daar woonde .
Zo was het, jij spreekt de waarheid, zo was het in het dorp.
Joop Nieuwpoort

hee joop ik kan je zeggen dat je verhaal heel wat heringgeringen op roept bij me ...heb ook ome hans van der hei geholpen met uit venten of vodden op halen en dan uit zoeken van wat wat was in de bijkeuken...en wat het paard betref dat waseen pony een schetland...weet het heel goed een zwarte en zo mak als je je maar kan bedenken volgens mij was dat in het jaar tussen 1961 en1963 wat ik nog weet dat als we klaar waren eerst de beesten verzorgen soms naar het land over de brug links brengen of ze liepen er zelf naar toe groetjes van piet weeling (oja ik woon nu in canada) piet

Joop Nieuwpoort

Re: Waar is dat?

ton van wijngaarde:
De antoon keldermanstraat ligt aan de andere zijde, voor ons was dat de haarlemmerweg zijde.
Ik kan met een goed gevoel terug denken aan de tijd dat ik daar woonde .

Joop Nieuwpoort

Joop Nieuwpoort

Het rode dorp

Marijke,
Ik ben zelf in het dorp opgegroeid, maar jij heb
een erg grote fantasie, met je verankerde trapleuning
en verzwaarde deuren en kleine raampjes.
Er woonde grote gezinnen en dat was het.
Als je aandacht wil doe dit dan anders maar vertel geen
fabels

Lin

Re: Paard in de keuken

H Innek:
Voor de goed orde , het was het rode dorp achter in Geuzenveld langs die weg waar je naar de sportvelden gaat.

Ja dat klopt als ik naar de sportvelden ging dan liep ik langs het huis en keek het paard recht in zijn gezicht. (ik was lid van voetbalclub de spartaan)

Ab van Eijk

Re: Re: Burg.v.Leeuwenlaan, het blijft mijn buurt!

Ko Knol:
a.Falli:Nelleke Plomp, 23 Oct 2008, 16:08Ikzelf heb in het "nette" voorgedeelte van de Burg. van Leeuwenlaan gewoond. Dit complex eindigde voor de brug/scheiding naar het "Rode Dorp". Aan het einde van mijn straat had je de VEGE, van het echtpaar Kimmink. In mijn lagere school periode wilde ik maar wat graag met een meisje omgaan die over de brug (Rode Dorp) woonde. ik weet helaas haar naam niet meer, maar weet nog wel dat haar huis op een hoek lag, prachtig aan het water. Zo gek wonen was het daar niet. Wel waren er veel warrige verhalen in omloop, zoals er verteld werd dat iemand daar een paard in de gang had staan.Ik heb hier een gouden jeugd gehad met veel warme herinneringen aan de buurt en zijn bewoners.Voor wie dit leest en mijn naam herkent, een hartelijke groet!hoi nel van dat paard klopt wel maar het zeker een hele mooie tijd in slotermeer en geuzeveld.gr ton
Zaten wij op de van der leeuw mavo, geboorte jaar 1953.. 1955? Er is een réunie op 14 september 2013

Hoi Nelleke, ik woonde destijds ook in Slotermeer en kwam heel vaak je zus Gerrie ophalen voor een ritje op de brommer (model Puch) en wil graag met haar in contact treden om eens gezellig bij te praten met andere oude klasgenoten van de VanDeZweepschool

theo

Re:Max de Jong

Max ben jij mischien een zoon van Jopie de Jong van de PPsingel?Ik heb jaren met haar gewerkt bij Paragon.Ik weet niet of ze nog leeft maar dacht dat ze vlak bij mij woonde in Almere.Ik ben getrouwd met een buurmeisje van de PPsingel Tinie de Vos,.Groeten Theo

Max de Jong

Max de Jong

Ik vind al deze verhalen vermakelijk. Wat ik alleen erg hinderlijk vind, is, dat sommige reacties beneden alle peil zijn en dan met name van ene "BEZOEKER".
Een beetje lopen katten op anderen en aanmerkingen maken op taalfouten, kinderachtig hoor en vooral omdat hij (zij) dat anoniem doet.

Peter Minten

Re: Martin Minte

Bas Verzelt:
Heeft iemand Martin Minte gekend uit het dorp en wie weet wat er van hem geworden is.

Martin Minten Is in 1995 overleden als gevolg van een ongeval

Peter Minten 11-7-2014

Peter Minten

Re: Martin Minte

Maria Knijn:
Hoi Bas,
Hij kwam toch uit Geuzenveld? Mijn ex-man had het wel eens over hem, hij komt zelf uit de KS Hasselaarstraat, waarvan ook niks meer over is.
Ben ook benieuwd naar hem, nu je dat vraagt, ik zal eens aan mijn ex vragen wat hij nog van hem weet.
Ken je Beppie Looy nog? Die woont hier ook in Purmerend en is bevriend met mijn ex.

Wordt hier Martin Minten bedoeld? Die in de Cornelis Outshoornstraat gewoond heeft?

Gepost op 9-7-2014

Ko Knol

Re: Burg.v.Leeuwenlaan, het blijft mijn buurt!

a.Falli:
hoi nel van dat paard klopt wel maar het zeker een hele mooie tijd in slotermeer en geuzeveld.
gr ton

Rob

Paard

Wel een hele late reactie maar het paard heeft er gestaan.
Ik ben in 1959 geboren in de B. Drijfhoutstraat en heb het paard bewust meegemaakt.
Volgens mij hebben mijn ouders zelfs een foto van. Ik zal eens zoeken.
Het paard werd in koude perioden in de bijkeuken gestald maar stond ook wel eens bij het raam in de keuken. Later stond hij op een stuk (wei)land net over de brug aan de linkerzijde in de polder.

Thijs Seeman

Antoon Kledermansstraat

Hallo Marijke,
ik herinner me je nog jullie woonden schuin achter ons, jij woonde naast de Fam. Dirven en je vader was keurmeester op het abattoir als ik me niet vergis en liep nog weleens op klompen.Je had ook nog een oudere zus en jij ging ook mee met de fietsclub die we in ons buurtje hadden, je ex buurman Thijs Seeman

Bezoeker

Aso

Er wordt wel gezegd dat het rooie dorp vroeger asociaal zou zijn , dat zal misschien best zijn maar ik heb in heel Geuzenveld vroeger vele nette mensen maar ook vele Asosen gezien en echt niet alleen in dat rooie dorp.

Bezoeker

Contstance heeft een hobbelpaard zonder kop en zonder staart daar reed hij mee de wereld rond zomaar in zijn blote cont stance heeft een hobbelpaard zonder kop en zonder staart daar reed hij mee , enz.enz.

ikke

rode dorp

ik hoop dat er nog heel veel over ons rode dorp geroddeld wordt, allemaal een gelukkig 2009

Bezoeker

Er staat een paard in de gang ... ja , ja , een paard

Mensen wees nou toch trots op dat rooie dorp , Andre van Duijn heeft er zelfs een lied over geschreven , mooi toch.

Ik vind bovendien dat iedereen mag zeggen wat ie wil , je moet man en paard kunnen noemen.

a.Falli