EERSTE EXEMPLAAR BOEK ‘HET MONSTER VAN DE SLOTERPLAS’

Auteur: Jan Hart
2 Fans

Martin Melchers, voormalig stadsecoloog, neemt op 28 november om 16.00u het eerste exemplaar van het boek ‘Het Monster van de Sloterplas’ in ontvangst bij Boekhandel Scheltema, Rokin 9, 1012KK Amsterdam. Jan-Paul van Spaendonck zingt de vier liederen van de bijbehorende CD.

Boekomslag 'Het monster van de Sloterplas' Bron: copyright Stichting De Driehoek, 2015; afbeelding op het omslag: copyright Tim Awui, 2015.

De Sloterplas ligt in het hart van Amsterdam Nieuw-West. En Nieuw-West heeft de plas in zijn hart gesloten. Hoewel relatief jong, is het kunstmatige meer omgeven met verhalen en legenden.
De drie auteurs hebben ieder vanuit hun eigen specialisme een bijdrage geschreven. In het eerste deel beschrijft Fred Martin de geschiedenis van het gebied waarin de Sloterplas ligt: de voormalige gemeente Sloten. De historische begrenzing, ontsluiting, ontwikkeling van polder tot stad, de bewoners vroeger en nu en de geschiedenis van de plas zelf komen hierbij uitgebreid aan bod. Het tweede deel, van de hand van zanger/componist/schrijver Jan-Paul van Spaendonck, gaat in op jeugdherinneringen en legt uit, welke inspiratie hij uit de jonge tuinsteden putte voor zijn oeuvre. Tot slot vertelt schrijver/antropoloog Anthonie Holslag een fantasy-verhaal waarin hij kans ziet, de lezer uit te leggen hoe zogenaamde urban legends ontstaan.

Het resultaat is een kleurrijk drieluik dat voor iedere huidige of voormalige bewoner van de Westelijke Tuinsteden wel een of twee eyeopeners zal bevatten. En op de bijgeleverde CD worden de buurt en zijn monster bezongen.

Het monster van de sloterplas Door Fred Martin, Jan-Paul van Spaendonck en Anthonie Holslag. Een uitgave van Stichting de Driehoek; ISBN 978-94-90586-13-4; 252 pagina’s, illustraties, 21x21 cm, gebonden, full colour, met CD, € 24,90. Verkrijgbaar in iedere boekhandel en bij de uitgever.

Dhr. F.D.P. van Bronkhorst

Monster van de Sloterplas

Geachte heer, mevrouw,

Bij deze deel ik u het volgende mede:
Ik claim dat ik het verhaal over het monster van de Sloterplas heb verzonnen. Tussen 1964 en 1971 kwam ik, als leerling van de Dr. Albert Plesman MAVO samen met klasgenoten en o.a. vrienden die op het Cartesius Lyceum zaten, regelmatig bij de steiger aan de Oostoever. Later verplaatsten wij ons naar het verderop gelegen grasveld. In die tijd is het "monster"verhaal verzonnen.
Mvg, Frank van Bronkhorst