Sportpark De Ruijter

Bos en Lommer
Speeltuin GCstr 01 Speeltuin Gerard Callenburgstraat<br />Op de achtergrond is de G.L.O. school De Narcis zichtbaar. Datering: 18.08.1953<br />Collectie: Ruimtelijke Ordening, dienst; foto's<br />vervaardiger: Dienst Publieke Werken; afdeling Stadsontwikkeling (fotograaf)

Speeltuin GCstr 01 Speeltuin Gerard Callenburgstraat
Op de achtergrond is de G.L.O. school De Narcis zichtbaar. Datering: 18.08.1953
Collectie: Ruimtelijke Ordening, dienst; foto's
vervaardiger: Dienst Publieke Werken; afdeling Stadsontwikkeling (fotograaf)

Nee, geen uitgestrekt gebied van voetbalvelden en tennisbanen.
Ik spreek over de zestiger jaren toen ieder zichzelf respecterende speeltuinvereniging zich ‘sportpark’ noemde.

Een grindveld om een balletje te trappen na schooltijd, korfbaltraining in de avonduren, een houten klimkooi met zand eronder, een levensgevaarlijke Engelse wip en een achthoekige zandbak; met steen ommuurd waar je lekker tegenop kon springen om je er vervolgens overheen te slingeren, de steeds kaler wordende neuzen van je schoenen en je boze moeder ten spijt. O ja, en een beheerder. Toen nog een gezaghebbend heerschap die je alleen van verre dorst uit te dagen.
Het ‘sportpark’ lag tussen de Gerard Callenburg-, Jan de Haen- en Tjerk Hiddes de Vriesstraat in Oud West. Wij keken er vanaf de Callenburgstraat nr. 51 III overheen. De ingang in de diepte recht beneden ons. Naar school, de Israel Querido, was vijftig meter lopen.

Ik kuier terug naar huis van een uitje met m’n werk in de buurt van de Bilderdijkkade. Bonbons gemaakt en gezien wat pure vloeibare chocola kan doen met sommige van mijn vrouwelijke collega’s. Ze gaan door het lint voor een lepeltje.
De zon schijnt plezierig en vanaf de Willem de Zwijgerlaan sla ik bijna automatisch de Rijpgracht op en slinger door de buurt waar ik ben opgegroeid, stekelbaarsjes heb gevangen, terwijl m’n visdraad tot woede van m’n pa voortdurend in de knoop raakte, en met m’n eerste liefde onwennig heb gevreeën op m’n zolderkamertje. Dezelfde grachtengroene deuren als toen, maar wel thermopane ramen in plaats van die loodzware voorzetdingen.

Mijn Sportpark De Ruijter is niet meer. Het gebouw van De Queridoschool die met de Herman Gorter een U vormde rond de speeltuin (de gymzalen op de kop) is verdwenen en dus kun je van waar ik nu sta de Karel Doormanstraat zien. Om de hoek was de Dr. Mansveltschool. Gebouwen verdwijnen maar de herinnering blijft. Sneeuwbal- en andere gevechten tegen ‘die christelijken’. De ‘Mansvelt’ is nu een (multi)cultureel activiteitencentrum.
De speeltuin is er nog steeds. De zandbak vervangen door een skateboardhelling. Het klimrek door een aan alle veiligheidseisen voldoend type. Een klein trapveldje. En er staat geen manshoog hek met vervaarlijke punten meer omheen, waar je - nog even spelen na sluitingstijd - op z’n minst je broek aan openhaalde. Een andere vorm van spelen, maar in ieder geval nog steeds ruimte, ruimte voor kinderen om hun creativiteit te ontplooien. En af en toe een gezond robbertje met elkaar vechten natuurlijk.
Het bakstenen elektriciteitshuisje, schuin achterin, is de enig resterende getuige van míjn jongensjaren.

De hele serie verhalen van Ruud vindt u hier: Ruud's Rondje

Gepubliceerd: 18 augustus 2006

Speeltuin GCstr 02 Ingang speeltuin Gerard Callenburgstraat
Datering: 11.06.1959
vervaardiger: onbekend

Speeltuin GCstr 03 Speelterrein Gerard Callenburgstraat nu.

Speeltuin GCstr 04 Speeltuin 'De Ruijter', Gerard Callenburgstraat 38. Klimkooi op het Karel Doormanplein. Rechts Gerard Callenburgstraat 39-41 en links Tjerk Hiddes de Vriesstraat 23<br />Datering: 1950 - 1955<br />Collectie: Ruimtelijke Ordening, dienst; foto's<br />vervaardiger: onbekend

Datering: 1950 - 1955

Speeltuin GCstr 05 Speelterrein Gerard Callenburgstraat nu

Loes de Jong

Nog steeds een litteken in mijn wenkbrauw!

Als meisje van bijna 4 jaar, net na de oorlog, ben ik in deze speeltuin tegen een grote schommel aangelopen. Een grote bloedende wond moest worden gehecht. Ik ben door een militair in een grote auto naar een dokter gebracht. Iemand heeft mijn moeder gewaarschuwd en zij is , achterop een motor, naar deze dokter gebracht om mij op te halen.de dokter vond me flink en vroeg of ik een snoepje wilde. Maar ik zei: ik mag geen snoepjes aannemen van vreemde mensen! Mijn moeder kreeg een pluim dat ze me zo goed had opgevoed!

Hans Roetgerink

Re: Re: leuke foto's

olga peterson:
marianna luttikhuis, 2 dec 08, 23:36die grote schommel en de engelse wip noem maar op allemaal jeugdsentiment toen speelden we nog buiten dat kon nog ik Marianna Luttikhuis 57 jaar ben geboren in de Joris van Andringastraat no 28 mijn broer Bertus nu 67 jaar woont er weer dat wil zeggen als de renovatie van de woningen klaar zijn komt hij weer terug op no 28 zelf woon ik nu in hoofddorp

Hallo Marrianne Luttinkhuis,
Ik kan je van naam herinneren. Ik heb niet echt een beeld voor ogen. Ook je broer Bertus komt in mijn geheugen naar boven. Als ik mij mij goed herinner wonde jullie ook beneden (huis) Jij en ook Olga Peterson waren/zijn iets ouder. Ik ben van '53 en woonde in de Tjerk Hiddes de Vriesstraat 11 huis. Op de hoek met de Joris van Andringastraat. Ik was een van de weinige die als klein jongetje een trapauto had in die tijd. Tegenover jullie, kan ik mij herinneren dat daar Erna Mannaert woonde, iets verder Robbie Banen. Ik las dat de huizen gerenoveerd zijn. Wat is er over van de vroegere tuin en 'pierebad' waar we zomers in konden spelen.

Hans Roetgerink & Ger Snoek Hans Roetgerink in 'trapauto' en Ger Snoek (zoon v/d melkboer Snoek), hoek  Op de achtergrond het korfbalveld 'Landlust'

Hans Roetgerink & Ger Snoek Hans Roetgerink in 'trapauto' en Ger Snoek (zoon v/d melkboer Snoek), hoek Op de achtergrond het korfbalveld 'Landlust'

Loetje

Geen lid

Ik ben uit 1955. Ik woonde in de Gerard Callenburgstraat 16 2 hoog. Die speeltuin weet ik nog heel goed. Volgens mij moest je eigenlijk lid zijn, maar ik glipte altijd naar binnen. Mijn buurjongetje Jantje van Londen heeft een keer na sluitingstijd geprobeerd over het hek te klimmen, viel en brak zijn arm.
Ook ik zat op de Narcis bij juffrouw Polak. En ook ik heb de beroemde lepel, net als mijn zus en broer.
Onder ons woonde de familie Van de Brink. Tegenover ons de familie Veurink. Leuke tijd gehad daar, we speelden altijd op straat, of in de binnentuin met zwembadje.

Loes Roosingh

Hans Roetgerink

Re: Re: Re: narcisschool

lucy van der Zee ter Haar:
Ron van Maanen:Bezoeker:Ik woonde in de gerard callenburgstraat 22 één hoog. Ik was twee jaar toen ik er kwam wonen.Zat op de narcisschool van 1958 tot 1962 bij juffrouw van Berkel, eerst bij een andere juffrouw maar overleed al snel weet niet meer hoe ze heette. Als aandenken van die school heb ik nog een lepel en de beroemde klassenfoto buiten bij de zandbak en natuurlijk de foto aan het tafeltje compleet met schaar en plekwerk met narcis.Mijn vriendje Ronnie viel destijds uit het hoge klimrek, dat was echt schrikken, maar hij heeft het overleefd.Mijn vriendinnetje woonde ook in de gerard callenburgstraat ze heette Vera Borst en haar zusje Linda.Martha Lubbers-van HiltenWat leuk om al die verhalen te lezen hier. Ook ik heb die tijd op de Narcis gezeten en heb dan ook de lepel nog in de kast liggen met het jaartal 1962.Ik heet Ron maar kan me niet herinneren dat ik uit dat klimrek ben gevallen. Zal wel een andere Ronnie geweest zijn.Ronald Victor van Maanen (Ronnie)
Hallo Ronnie ,
Ook ik heb op de Narcis gezeten en ben ook in het bezit van de lepel van 1963 , ik ben Lucy ter Haar en ben in 1963 verhuist naar Sneek samen met mijn zus Tineke ter Haar en mijn ouders
groetjes Lucy

Hallo luitjes, Ook ik, Hans Roetgerink, op de kleuterschool de Narcis gezeten, 1957-1958, ook leuk detail wat ik hierboven las; de lepel met inscriptie. Herinner ik me ook. Volgens mij had ik juf Polak en later van Berkel.
Ik was ook vaak in de speeltuin. "Ik woonde er bijna" en sliep in de Tjerk Hiddes de Vriesstr. 15 later 11s. Wat ik mij ook herinner is dat ik zomers een vriendje had, Pierre. Hij woonde in Parijs, logeerde bijna elke zomer bij zijn tante, mevr. de Reuver, wonende Gerard Callenburgstr. tegenover de zandbak. Goeie ouwe tijd

wim schonermarck. Toen charlotte de bourbon straat 64

goede ouwe tijd

Inmiddels ben ik 53 jaar en woon in hoofddorp. Wat heb ook ik goede herinneringen aan mijn oude buurtje. Gezeten op de narcis en later de quieridoschool. Sportpark deed toen veel voor de
Kinderen in de buurt, ik zal op gymclub toneelclub , ome jan plemper, en tante doortje en de kampclub. Zomers een week weg.jammer dat de school er niet meer staat want het was een bijzonder gebouw met de gymzaal en het clubgebouw waar zondags film werd gedraaid. Mijn broer was altijd toen zwarte piet.ook ik heb nog een foto gemaakt in de speeltuin.

theo van Genne

re:Kenter

Nee helaas Romy je opa ken ik niet en heb geen foto's of verhalen.Groeten Theo

Romy Kenter

Re: Kenter

theo van genne:
Cor ben jij een zoon van Frits Kenter?Ik heb een tijdje bij AGOVV gevoetbalt en onze keeper was Frits,ik kan me nog herinneren dat hij daar in de buurt woonde.

Kent u mijn opa Henk Kenter misschien? En heeft u foto's en verhalen?
Groetjes Romy Kenter

Jan Huisman

Re: Gerard Callenburgstraat 41

Jan Huisman:
70 jaar geleden woonde ik in de Gerard Callenburgstraat no 41"Ik zat op de Herman Gorterschool en het schoolhoofd was de heer Folkers.De speeltuin was mijn tweede huis, in de tweede wereldoorlogwaren alle vier de scholen Quirido,Jac Perk, Herman Gorter en de vierde school ik dacht Frederik van Eden, door de Duitse Wehrmacht bezet.De speeltuin was o.a. exercitie terrein en de klimkooi was m.i.verwijderd.Op iedere hoek van de speeltuin was een stenen schuttersput gemaakt waar nooit iemand inzat.Alle omringende bomen en wortels waren s'nachts stiekum gekapt en in 1943 in de noodkacheltjes opgestookt.Mijn buren waren de Beppie en Ben Stam,Wim Gijzendorf, Henk en Jan Jacobs Henk De Vries Annie Groen, Rietje Koops,Rinus Vlek en de Families Grifhorst en Gorter.Met de dochter van de Fam Gorter inmiddels 85 jaar heb ik nog contact.Ik zou graag nog eens met een van deze vroegere vrienden en vriendinnen in contact komen.Ik ben inmiddels 74 jaar

Hans Menge,

Re: Klimkooi

Fred Fontijn, fred@fontijn.nl:
Met verbazing las ik het bericht van Karel Prey, al 55 jaar zit hij in Australië en droomt nog steeds over de klimkooi in de speeltuin van Sportpark de Ruyter. Ik kan me dat niet voorstellen, want die klimkooi heb ik nog zien bouwen en toen was Karel volgens mijn berekeningen al vertrokken. Zou dat ding tijdens de oorlog afgebroken kunnen zijn? Hout was toen zeer gewild. Ik heb een foto, van toen ik een jaar of vier, vijf was, op een hobbelpaard. Het paard stond op de plek waar ik later de klimkooi heb zien bouwen. Ook Betty, mijn zus, wist niet beter of dat ding had er altijd al gestaan, maar bij het zien van de hiervoor genoemde foto, moest ze bekennen dat ik gelijk had. Nu gaat het er niet om dat ik zonodig gelijk moet hebben, maar toch. Voor het gemak bedacht ik dan ook maar een oplossing. De oplossing die ik hiervoor beschreef, dus. De vraag is nu natuurlijk: Wie stookte de klimkooi uit onze speeltuin op. Karel ik stuur je de foto wel op.

Ik ben van 1951 en heb nog in die klimkooi gezeten...tot 1960 ongveer, want toen verhuisden wij naar Geuzenveld.

gr./
Hans Menge

lucy van der Zee ter Haar

Re: Re: narcisschool

Ron van Maanen:
Ronald Victor van Maanen (Ronnie)

Hallo Ronnie ,

groetjes Lucy

Tineke Bootsma

Re: Re: Re: Re: Tineke Ter Haar

Dick:
Tineke Bootsma:Tineke Bootsma-ter Haar:Fred Fontijn:Hallo Tineke,Net als jij denk ik vaak terug aan mijn jeugd, ik woonde op De Rijpgracht. Mijn vroegste jeugd bracht ik echter in de buurt door waar jij woonde, mijn oma woonde namelijk in de Tjerk hiddes de Vriesstraat. Verder zaten we op dezelfde korfbalclub Landlust. Jouw vader is een aantal jaren aspirantenleider geweest. In de tijd dat mijn zus het korfbalkrantje typte. Bijna iedere maandagavond bracht jouw vader (als ik het goed heb Wim ter Haar) bij ons de kopij), tot hij vertelde naar Sneek te verhuizen. Waarschijnlijk was hij als vrijwilliger actief omdat jij korfbalde, jou herinner ik me niet meer, we scheelden wel een aantal jaren. Omdat ik zulke goede jeugdherinneringen heb, schreef ik er een heleboel op, ze staan op deze site. Kijk maar eens onder buurten en kies Landlust, dan kom je die van mij en een aantal anderen, meer tegen van jouw woonomgeving in die buurt. Misschien kom je daar ook nog wel oude bekende tegen. woonde jullie niet in de buurt van Trudy de Geus? Als je nog iets wilt weten, ik ben eventueel op mijn mail adres bereikbaar (fred@fontijn.nl) en woon tegen Friesland aan, in Drenthe.Niet al je herinneringen kloppen, zo is er door Landlust nooit een jubileumavond in Carré georganiseerd. Wel met Willeke Alberti, al wilde die op de bewuste avond eerst niet optreden.GroetHallo Fred,Mijn vader is inderdaad Wim ter Haar. Ik heb zelf nooit gekorfbald. Ik was net negen toen we verhuisden. Maar door Pa uiteraard wel altijd betrokken geweest bij het korbal. Mijn ouders leven nog alletwee en hebben nog steeds contact met Trudi. Tante Riek en Ome Jan, haar ouders leven niet meer. Gek die herinnering aan Carré. Zal het zondag meteen vragen, dan zie ik ze weer. Je kunt mij ook vinden op Facebook en Twitter. Trouwens: Mijn moeder zit ook op Facebook. Gre ter Haar.Gan nu naar de buurten. Ben heel nieuwsgierig.Sorry, Ome Ari
Zijn jullie toevallig familie van Ida ter Haar? Zij was de oprichtster van Circus Elleboog in Amsterdam.

Voor zover mij bekend geen familie van Ida.

Dick

Re: Re: Re: Tineke Ter Haar

Tineke Bootsma:
Sorry, Ome Ari

Tineke Bootsma

Re: Re: Tineke Ter Haar

Tineke Bootsma-ter Haar:
Hallo Fred,
Gan nu naar de buurten. Ben heel nieuwsgierig.

Sorry, Ome Ari

Tineke Bootsma-ter Haar

Re: Tineke Ter Haar

Fred Fontijn:
Hallo Tineke,
Groet

Hallo Fred,

Fred Fontijn

Tineke Ter Haar

Hallo Tineke,
Groet

Tineke Bootsma- ter Haar.

de Narcis en speeltuinvereniging

Via mijn ouders attent gemaakt op deze site. Ik woonde in de Jan de Haanstraat tot 1963, daarna verhuist naar Sneek.Mijn eerste fiets(door mijn vader opgeknapt) met blokken op de pedalen. Het hek van de speeltuin met om het hoekje links het verkooppunt van chips(met zakje zout) tijdens de korfbalwedstrijden. De schommels: Hoe hoger hoe beter. Klimrek? Was er in mijn tijd nog niet. Had hele lieve juffrouw op de Narcis, donker haar. Ben haar naam helaas vergeten. Maar moest wel naast haar zitten voor de klassefoto! Lagere school heb ik geen herinneringen aan, misschien verdrongen omdat ze niet zo leuk waren. De speeltuinverening: Judo-/balletles, operettevereniging met tante/buurvrouw Riek. Van Sinterklaas geloof afgevallen door "Ome" Jan als Sinterklaas(miste vinger?). Heb cadeau nog steeds. Jubileum korfbalvereniging in Carré, met Willeke Alberti. De éne na de ander herinnering komt boven. Koperen deurknoppen poetsen. Ook die van de oudere buurvrouw beneden. Met als dank een Katjesdropje. Melkboer om de hoek waar ik "op de pof" boodschappen haalde. Aan de andere kant om de hoek de groenteboer en aan het water de stal van de visboer. Zure bommen. Het 'zwembad' tussen de huizen. kan eigenlijk geen niet leuke dingen verzinnen. Verjaardagsfeestjes van mijn ouders met o.a. de ouders van Yvonne. Vanuit je bed luisteren naar het gelach en de muziek. Namen? Cisca, Yvonne(rook altijd naar Zwitsal haarlotion). En ... wat baalde ik dat wij naar Sneek verhuisden. Ik hoop dat onze kinderen net zulke leuke herinneringen hebben aan hun 'oude' buurtje.

theo van genne

Kenter

Hans Menge

Re: Foto met twee mmeisjes op schommel.

Cor Kenter:
Volgens mij ligt links achter de meisjes op de verdieping de Herman Gorterschool met daar onder de Jaques Perkschool.
Recht achter de meisjes ligt de gymzaal met daarboven de toneelzaal.
Ik heb zelf van 1953 t/m 1961 op de kleuterschool De Narcis en de Herman Gorterschool gezeten. Ben laatst weer eens in de buurt geweest. 'tWas even slikken. Alles weg.

'tWas even slikken. Alles weg.....ik weet wat je toen voelde:SH...waar is mijn school??

Cor Bolman

Re: Herinneringsboek H.G.S. 6e klas 1954-1955

Cor Y. Bolman:
Mijn oom J.P. Tuyn heeft in 1955 afscheid genomen als leraar van de Herman Gorterschool.
Ter gelegenheid daarvan heeft klas 6 (1954-1955) hem een herinneringsboek geschonken.
Behalve verhalen zitten hier ook foto's in. Ik kom namen tegen van o.a. Robert de Haas, Ansje Breeland, Rina van Noord, Jan H. de Groot, Hanneke Kers, Dik Siersma en vele anderen.
Dhr. Tuijn is in 1975 overleden en misschien bestaat er belangstelling voor.

Cor Y. Bolman