korfbalverenigingen in west

Oproep aan (oud)-leden van korfbalverenigingen in Oud-West en Nieuw- West.

2 Fans

Momenteel zijn er nog vier korfbalverenigingen actief in Amsterdam West: Rohda, Blauw Wit, Sporting West en MIK. Rohda, Blauw Wit en MIK zijn clubs die in hun huidige vorm en met hun huidige naam sinds hun oprichting zijn blijven bestaan. Sporting West is voortgekomen uit Westerkwartier, Landlust, Hespa en TCNH. Allemaal verenigingen met hun eigen clubverleden en historie, huidige en voormalige locaties (veelal velden bij speeltuinverenigingen) en verhalen van vele generaties.

Westerkwartier – Swift, 1 november 1936 Bron: foto ANP Historisch Archief www.anp-archief.nl #56429 License ANP Foundation

Wij zijn op zoek naar verhalen en foto's
Waar is het ooit begonnen? Wie waren de toppers, de kampioenen, maar ook die ene gebeurtenis die zo typerend was voor die tijd.

Dus pak je computer of je pen en schrijf het op. Wij leggen het dan vast op het Geheugen van West in de nieuwe rubriek Korbalverenigingen in West.

Verhalen en foto's kunnen naar de redactie gestuurd worden.

Piet Veenboer

Rohda-terrein

Beste mensen, geboren op het Columbusplein in 1938 kan ik me natuurlijk het terrein van Rohda aan het Balboaplein goed herinneren. Ik kwam er altijd langs, als ik naar de lagere school ging in de Cornelis Dirkzstraat. Ik kwam er óók langs, als ik naar de Mulo ging in de Marco Polostraat. Zelfs in de pauze-kwartiertjes werd door de schoolleiding gebruik gemaakt van de mogelijkheid, om die tijd door te brengen op het korfbalterrein. Er was toen sprake van perrybal gooien, athletiek, handbal-en volleybalwedstrijden. Zelfs mijn vader(helemaal géén sportsman) nam heel vaak de moeite om 's zondagsmiddags te kijken naar de wedstrijden. De naam van één van de betere spelers was toen Cees van Lunteren. Doordeweeks en tijdens warm weer werden de velden regelmatig nat gespoten.
Iets vervelends kan ik me ook nog herinneren: tijdens de oorlog werden er op hetzelfde terrein exercitieoefeningen gehouden door de Duitsers en stonden er veel vrachtwagens geparkeerd. Het was toen gewoon gevorderd. Als jongetje van 8 jaar werden we wel met dit soort dingen geconfronteerd, maar ja....