Wonen op de BOS EN LOMMERWEG

“De woningen hadden een heel speciale indeling”

Bos en Lommer

In april 1955 ben ik met Nico getrouwd. Wij konden toen gaan wonen op de Bos en Lommerweg. De huur bedroeg 40 gulden per maand! Wij hebben daar gewoond tot december 1959. In die jaren hebben wij onze eerste twee kinderen gekregen.

Bos en Lommerweg, op de achtergrond links de Leeuwendalersweg, 1959. Bron: beeldbank Stadsarchief Amsterdam. Foto: J.M. Arsath Ro'is

Bad in de kast
Het was aangenaam wonen. De straat is daar (nog steeds) heel breed, wij hadden dus een wijds uitzicht. Wij woonden ongeveer op nummer 40. De woningen waren toen nog betrekkelijk nieuw en hadden een heel speciale indeling, waardoor wij een bad tot onze beschikking hadden. Dat bad was ingebouwd in een soort kast tussen de keuken en onze slaapkamer. Als je in de keuken en in de slaapkamer een deur open deed kon je zo in en uit het bad stappen. Echt bijzonder. Een nadeel was dat de enige heetwaterkraan boven het bad zat en niet in de keuken! Daar had ik dus alleen koud water.

Bos en Lommerweg 61-75 (links, v.l.n.r.), plantsoenen in aanleg, gezien vanaf de Haarlemmerweg in zuidelijke richting naar de Willem de Zwijgerlaan. Rechts de nummers 2-120 (v.r.n.l.), 1935. Bron: beeldbank stadsarchief Amsterdam

Het was een klein appartement met een woonkamer en een klein zijkamertje aan de voorkant. De slaapkamer en de keuken waren aan de achterkant, evenals het balkon over de volle breedte van het huis.

De loper paste op elke deur
Ook het trappenhuis was heel apart bedacht. Als je voor de huizenrij staat zie je nog steeds telkens twee deuren naast elkaar met een paar treden vanaf de straat. De linkerdeur gaat naar 1 hoog links, daarna 2 hoog rechts, dan weer 3 hoog links en uiteindelijk 4 hoog rechts. Je beneden- en bovenburen gebruiken dus de andere deur! Je ontmoet elkaar nooit op de trap. Eigenlijk jammer. Het is waarschijnlijk ruimtelijk praktischer. Het meest opmerkelijke is dat wij voor de buitendeur een zogenaamde 'loper' als sleutel hadden, die paste op elke deur! Het is mij dus een paar maal gebeurd dat ik in het verkeerde trappenhuis stond, want al die deuren leken op elkaar. Nu zullen daar wel Lipssloten zijn aangebracht, met elk een eigen sleutel.

Bos en Lommerweg ter hoogte van nummer 40. Bron: streetview Google Maps, 2015

Op Google Maps krijg je een aardige indruk van de straat. De buitenkant is nog precies als vroeger. Links zijn ook nog steeds winkels. Daar was destijds een slager, bakker, groenteman, kruidenier. Allemaal aparte ondernemers. Ik heb heel goede herinneringen aan die jaren.

Rob van der Heijde

Jeugd op de Bos en Lommerweg

Geboren 1958 gewoond hebben wij er tot 1968 op nr 42 met 5 personen, mijn ouders en mijn broer en zus. We zaten op school op de Mariaschool op de admiraal de Ruyterweg

Uitzicht vanuit het schuifraam Bos en Lommerweg 42 2hoog

Op de stoep.

Op de stoep.

Heilige Communie

Heilige Communie

Henk van Dijk

Re: Nieuwpoortstraat

Kees,

Ik weet precies wat je bedoelt, want ik ben opgegroeid in de nabijgelegen Staatsliedenbuurt. Op woensdagmiddag voetbalden hele schoolklassen tegen elkaar op het grote grasveld bij de Maggie-fabriek. Is nu allemaal woningbouw en een flink benzinestation. Het deel daarachter (richting Jan van Galenstraat) is echter nog steeds industriegebied.
Sporadisch kom ik nog weleens in die buurt om de auto te laten wassen (bij de molen).

Henk

Kees Fielstra

Nieuwpoortstraat

Op de hoek van de Bos en Lommerweg en de Nieuwpoortstraat was een groentewinkel en een melkboer. Daarboven woonde een schoolgenote van mij die ik iedere morgen ophaalde om samen naar de Julianaschool te gaan. Wij woonden in die Nieuwpoortstraat op nummer 104huis. Ik herinner mij de luchtjes uit de buurt: van de koekjesfabriek van Patria, van de Boldootfabriek en van de Maggifabriek. Ook vlakbij was de fabriek van Kesbeke met augurken en andere varieteiten en die is er nog steeds.

What do you want to do ?
New mailCopy
Colette

Oma woonde op 61 / 1hoog

Mijn oma, Els Veenman, woonde van 15 mei 1954 tot 15 juli 1974 op BosenLommerweg 61 I hoog met haar dochter en haar 2e echtgenoot. Ik wist niet dat het zulke prachtige woningen waren!

Ellen (Blom) Cattan

Bos en Lommerweg

Hebben op Bos en Lommerweg 206, 2e verdieping, gewoond, van 1957 tot Sept.1961, toen geimmigreerd naar California.  We hadden de bibliotheek, de slager, en de bakker (met heerlijk net gebakken brood, I miss it) aan de overkant.  Ook de melkwinkel, dagelijks bracht je je pan voor verse melk.

Rob

Geboren op Nr: 42 2 hoog 1958