BLAASBALG EN METALEN TONGEN

Interview met René Trok, musicus

Verteller: René Trok
Auteur: Jan Hart
Slotermeer

Zomaar op een mooie middag klonk uit mijn appartement geweldige muziek, de buren waren blij, het was net feest! René was bij mij gekomen voor een interview en had zijn schippersklavier, of liever gezegd zijn accordeon, meegenomen. Hij speelde allerlei Franse liedjes, nostalgie!

René Trok Bron: foto Annick Marquer

René treedt al ruim 50 jaar op
René Trok werd geboren op 14 juni 1958 te Amsterdam, groeide op in de Staatsliedenbuurt en woont sinds 1997 in Slotermeer.
“Van beroep ben ik musicus. Vanaf mijn zesde jaar maak ik al muziek. Ik ging accordeon spelen. Later ook elektronisch orgel. Tot mijn 20e jaar heb ik privé muzieklessen gevolgd bij twee leraren. Daarnaast schnabbelde ik als muzikant op alle gelegenheden waar men muziek nodig had. Ik kreeg het zo druk met muziek! Vandaar dat ik nog steeds muzikant ben."

René Trok Bron: foto Annick Marquer, 2015

"Het zijn wel andere tijden. Waar ik in mijn drukste jaren 700 optredens per jaar deed, zijn dat er op dit moment ongeveer 250. Mijn optredens, sinds de ruim 50 jaar dat ik nu muziek maak, vinden op de meest verschillende gelegenheden plaats. Het begon met optredens van de accordeonorkesten waar ik in meespeelde. Verjaardagen van familie, gewoon in de huiskamer. Later op de zoveel jarige bruiloften van dezelfde familie. Cafés, en dat zijn er vele geweest, in Amsterdam maar ook daarbuiten. Rijncruiseschepen, salonbootjes, af en toe voor televisieprogramma’s, smartlappenworkshops, begrafenissen, smartlappenfestivals, artiesten begeleiden, demonstraties of muziekbeurzen, anderen accordeon/orgel les geven, dirigent geweest, enz. Op de meest vreemde en leuke feesten ben ik wel muzikaal aanwezig geweest.”

Amsterdamse humor
“Er zijn talloze anekdotes die ik zou kunnen vertellen. Wel genoeg voor een boek. Ik speelde op een feestje van iemand die zijn zestigjarige verjaardag vierde en waar ik een smartlappenworkshop gaf. Er zit veel Amsterdamse humor in. Vaak met een vette knipoog waarbij ik een aantal personen op de hak neem. Zo was er een meneer uit de groep die regelmatig opmerkingen maakte dat hij het zo leuk vond en zo van die Amsterdamse humor genoot. Die bewuste meneer maakte iets te veel opmerkingen, vandaar dat het tijd was om hem aan te spreken. Ik vroeg hem of hij bij de deur wilde gaan staan, omdat dat voor de akoestiek beter was. Toen hij lachend naar de deur liep en daar wilde gaan staan zei ik, 'Nee, ik bedoelde de andere kant van de deur'. Toen stond hij dus buiten. Hijzelf lag in een deuk van het lachen. De groep kende deze meneer een stuk beter, en bracht een verontwaardigd oooooh uit."

Een 'fooitje'
"Deze meneer kwam naderhand naar mij toe en vertelde dat ze in Eindhoven die Amsterdamse humor niet begrijpen, maar dat hijzelf het prachtig vind. Hij gaf mij daarbij een hand. In die hand voelde ik iets van papier. Een fooitje. Zonder te kijken stopte ik dat weg. Waarop hij zei, 'Heb je het wel goed weggestopt'. Het moraal van dit verhaal is, dat iedereen boog voor deze meneer omdat hij een flinke bankrekening heeft. Hij was nu iemand tegen gekomen, ik dus, die niets van zijn bankrekening wist. Ik deed gewoon tegen hem. Een goed, maar vooral slim zakenman. Hij stond in de Quote 500 met een bezit van enkele honderden miljoenen euro’s. Het fooitje (€500,-) heb ik bewaard voor eventuele mindere tijden.”

info@renetrok.com
gsm 0654-674748.

Henk Bakker

Schipperklavier?

Deze man speelt goed accordeon maar echt geen schippersklavier. Dat is een heel ander instrument.

Channah van Straaten

Schippersklavier

Leuk verhaal, Annick, en goed geschreven! En ik heb weer een nieuw woord geleerd: schippersklavier. Dat kende ik nog niet. Ook leuk dat René speciaal voor jou nostalgische Franse liedjes speelde.

Groeten van Channah