Het N.I.N.T. aan de Rozengracht–Deel 2

“Je mocht overal aanzitten”

Auteur: Rudy Boxman
Amsterdam-West

Er was ook een nagebouwde flat te zien met daar in een LIFT. Zó kon je zien hoe een lift werkte. Elke verdieping had een knop en als je daar op drukte ging hij naar die verdieping toe. Zó mooi gemaakt! Ze hadden daar ook een complete scheepsbrug nagebouwd en ook was Radio Scheveningen te horen op een radio op die brug.

NINT, Tolstraat 129, 1996. Testabol zoekt aarde op de begane grond. Bron: beeldbank Stadsarchief Amsterdam

”Elke woensdagmiddag kwam ik er”
Je kon er ook leren hoe een atoom werkte. Ze hadden een bol met daaraan oplichtende stroken bevestigd en aan de stroken zaten weer bollen om de elektronen om het atoom weer te geven. De bol ging razend hard ronddraaien en dus ook de kleine bollen daar omheen.

Er was een schakelbord met daarop wel rond de 50-100 knopjes. En je mocht overal op drukken. Het schoolgebouw was een compleet doolhof maar ná elke woensdagmiddag ging je steeds beter door het gebouw heen. En het was gratis want je had je CJP pas. Zó groot en Zó mooi. De huiskleuren waren geel en blauw als ik mij niet vergis. Dus alle motoren en info-borden waren in die kleur. Ná mijn verhuizing naar Hengelo bij Enschede ben ik nooit meer terug geweest in dat gebouw. Het werd gesloopt en tot brandweerkazerne omgebouwd. O, ja…

Het N.I.N.T. verhuisde naar de Tolstraat
Ik ben wel naar de Tolstraat geweest maar de sfeer van toen was verdwenen. Saai en je miste de communicatieafdeling van het N.I.N.T. in het oude schoolgebouw. Maar de herinnering bleef en is er nu nog. In gedachte kan ik weer door de communicatieafdeling lopen en erover schrijven. Hieronder volgt een korte beschrijving van de geschiedenis van het N.I.N.T.

De ingang van technologiemuseum NINT. Tolstraat 129, 1996 Bron: beeldbank Stadsarchief Amsterdam

Van N.I.N.T. tot NEMO
Het Nederlands Instituut voor Nijverheid en Techniek (kortweg NINT) werd op 21 mei 1952 geopend aan de Rozengracht in Amsterdam. Het NINT had als missie 'het doen toenemen van aandacht voor industrie en arbeid, zodat mensen worden geholpen bij een keuze voor een studie en beroep in de industriële sector'. De exposities gingen over olie, metaal, elektronica, glas en keramiek, textiel en kleding. Latere exposities besteedden aandacht aan het atoom, telecommunicatie, energie, het weer, video en synthetische materialen. In 1979 kreeg de missie een moderne interpretatie. Het doel van het NINT wordt het oproepen van interesse voor de basisprincipes uit de natuurwetenschappen en technologische toepassingen, en het inzichtelijk maken van de menselijke rol hierbij.
Vanwege de sloop van het oude schoolgebouw aan de Rozengracht verhuisde het NINT in 1983 naar de oude diamantslijperij aan de Tolstraat. Daar heeft het NINT tot 1997 voortbestaan. Het NINT is overgegaan in het science center NEMO aan het Oosterdok.

Klik hier voor deel 1.

Werner Beek

Het N.I.N.T. op de Tolstraat.

Ik ben vroeger toen ik heel klein was ook nog in het NINT geweest op de Rozengracht ik woonde daarachter alleen kan ik mij dat helaas niet meer herinneren.

Echter ben ik wel vaak in het NINT in de Tolstraat geweest, eerst alleen toen het nog beneden was. Later kwam de boven verdieping ook beschikbaar. Vooral die tijd dat het helemaal vol gebouwd was ben ik er heel vaak geweest.

Beneden waren de technische dingen die je kon zien en met knopjes kon bedienen. Ook die Teslabol beneden was een goot aandachtspunt als je binnen kwam.

Ik kwam juist voor de eerste verdieping omdat daar een heleboel leuke dingen te doen waren. Er stonden allemaal computers die zaken uitlegde of waar je iets kon doen. Ook hadden ze een hele hoek waar ze een soort van haven simuleerde en waar je dan boten moest laden. Aan de andere kant had je de grote zaal voor films en waar ze ook mooie films lieten zien van toen hoe het er uitziet om in de techniek te werken.

Het was een mooie tijd en heb er tot 1992 veel tijd doorgemaakt omdat ik het altijd heel interessant vond die technieken, ik was er ook altijd heel goed mee.

In mijn tijd hadden wij als jeugd een stadpas en mocht je gratis bij veel museums naar binnen. Vandaar dat ik er heel vaak ben geweest.

Jordaankroniek

NINT heette eerst Museum van den Arbeid

NINT was de nieuwe naam voor het Museum van den Arbeid in hetzelfde gebouw aan de rand van de Jordaan. Kunstenaar Herman Heijenbrock zag de techische vooruitgang en automatisering als hét antwoord op onmenselijke arbeidsomstandigheden en verzamelde én schilderde alles over de technische vooruitgang. Zijn collectie werd in 1923 in het Stedelijk Museum tentoongesteld. Ons Amsterdam: 'Op zaterdag 2 februari 1929 werd Heijenbrocks droom werkelijkheid: wethouder E. Boekman opende het Museum van den Arbeid in de voormalige Jacob van Maerlantschool, Rozengracht 224, hoek Marnixstraat.'

Evert van Bunnik

NINT