Koninklijk bezoek

Amsterdam West

In 1949 bezochten Koningin Juliana en Prins Bernard de school van Frans Stootman. Frans kan het zich nog goed herinneren.

Juliana en Bernhard op bezoek, uiterst links Frans Stootman Bron: persoonlijke collectie Frans Stootman Bron: persoonlijke collectie Frans Stootman, maker: A.P.B., Amsterdam

“Van 1948 tot 1950 zat ik op de Ambachtsschool aan de Postjesweg. Ik volgde daar een opleiding voor instrumentmaker. In 1949 – ik was toen 14 jaar oud - bestond de school 25 jaar en ter gelegenheid daarvan kwamen Koningin Juliana en Prins Bernard op bezoek.

In het praktijklokaal stopten zij even en Juliana stelde mij enige vragen. Deze foto is toen gemaakt. De volgende morgen stond hij op de voorpagina van de krant met als kop: “zonder vaklui geen goede industrie". Een vakman in de dop stond Hare Majesteit moedig te woord.”

Bezoek van koningin Juliana aan de 4e Ambachtsschool, Postjesweg 1, 1949 Bron: ANP, beeldbank stadsarchief Amsterdam

Frans Stootman